Dostupni linkovi

Snimak ubistva Hainesa autentičan, Zapad sprema kampanju protiv islamista


David Haines
David Haines

Militanti Islamske države objavili su video snimak na kojem se vidi kako odsecaju glavu osobi za koju tvrde da je britanski humanitarac David Haines. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije potvrdilo je u nedelju da je snimak autentičan. Zapadne zemlje najavljuju agresivnu kampanju protiv militanata.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je navodno ubistvo Hainesa čin čistog zla i zakleo se da će ubice biti izvedene pred lice pravde, bez obzira na to koliko vremena bude potrebno. Cameron se vratio u svoju rezidenciju i očekuje se da će u nedelju imati sastanak na kojem će se odlučiti o hitnom odgovoru.

Američki predsednik Barack Obama osudio je ubistvo koje je počinila Islamska država, okarakterisavši taj akt kao “varvarsko ubistvo”.

"SAD oštro osuđuju varvarsko ubistvo britanskog državljana Dejvida Hejnesa koje je počinila teroristička grupacija Islamska država", naveo je Obama u svom saopštenju, dodavši da SAD stoje rame uz rame sa Britanijom.

Premijer Australije Tony Abbott rekao je u nedelju da njegova zemlja planira da pošalje 600 vojnika i deset vojnih aviona, koji će se pridružiti međunarodnoj koaliciji u kojoj su SAD, većina članica NATO-a i deset Zalivskih zemalja. Abbott je Islamsku državu nazvao “kultom smrti”.

Predsednik Francuske Francois Hollande izjavio je da Hainesovo ubistvo pokazuje “zašto se međunarodna zajednica mora mobilisati protiv” Islamske države. U Parizu će se u ponedeljak održati konferencija na kojoj će članovi koalicije odlučiti kakve će uloge pojedinačne zemlje imati u kampanji protiv terorista.

Američki državni sekretar John Kerry kaže da se “uobličava” strategija za borbu protiv islamista. Kerry je u emisiji “Face the nation” na kanalu CBS izjavio da je “izuzetno ohrabren” obećanjima vojne pomoći, te da su neke zemlje ponudile kopnene trupe. No, dodao je da Vašington neće koordinisati vazdušne napade sa sirijskim snagama.

Kerryijevo gostovanje na kanalu CBS snimljeno je u subotu, nedugo pre egzekucije humanitarca Davida Hainesa.

Kako javlja Associated Press, Turska je svojim NATO saveznicima rekla da će ostati izvan operacija, da neće slati svoje vojnike u borbu, te da neće dozvoliti Alijansi da koristi turske baze niti teritorije za izvođenje vazdušnih udara.

Turska pozicija je kopleksna zbog otpora koji ta zemlja ima prema režimu sirijskog predsednika Bashara al-Assada, ali i zbog toga što je Islamska država ima na desetine turskih talaca, uključujući i diplomate.

Kerry i američki sekretar za bezbednost Chuck Hagel bili su prošle sedmice u Ankari, gde su pokušali da izvrše pritisak na Tursku koja je odbila da potpiše zajedničku izjavu Zalivskih zemalja, u kojoj se osuđuju postupci Islamske države i najavljuje borba protiv islamista.

Snimak ubistva objavljen je nekoliko sati pošto je Hainesova porodica javno zamolila Islamsku državu da stupi u kontakt sa njima.

Na snimku se čuje da čovek koji je počinio ubistvo govori engleski sa britanskim akcentom, a video je objavljen pod naslovom: "Poruka za američke saveznike".

Islamska država ranije je pogubila na identičan način dvojicu američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa.

Haines (44), otac dvoje dece iz Perta u Škotskoj, kidnapovan je prošle godine dok je radio za francusku agenciju ACTED.

U vide snimku militanti su zapretili da će ubiti još jednog Britanca.

Hainesov ubica – za koga se pretpostavlja da je ista osoba koja je bila i na prethodna dva snimka – poručio je britanskoj vladi da će savez sa Sjedinjenim Državama “samo ubrzati vaše uništenje” i da će uvući britanski narod u “još jedan krvav rat koji se ne može dobiti”.

XS
SM
MD
LG