Dostupni linkovi

Pretučen strani državljanin, aktivisti poručili "Ne želimo takav Beograd"


Protest na ulicama Beograda, 13. septembar
Protest na ulicama Beograda, 13. septembar

Javnost u Srbiji zatečena je još jednim slučajem prebijanja stranih državljana u njenog prestonici - Beogradu. Nemački državljanin i učesnik dvodnevne LGBT konferencije u Beogradu, brutalno je pretučen u samom centru grada, a posle operacije u Urgentnom centru oseća se bolje. LGBT forum je prekinut, a njegovi učesnici, kojima se pridružio i nemački ambasador Hajnc Vilehlm, su održali u subotu protestni marš centrom Beograda.

Tri osobe koje su prisustvovale tuči u kojoj je povređen nemački državljanin u subotu uveče su privedene, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Napadači su uhapšeni u dva grada u Srbiji i trenutno se nalaze u rukama policije, navodi se u saopštenju. Policija nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

Inače, u subotu poslepodne u Beogradu su marširali aktivisti noseći neke transparente na kojima je pisalo i "Stop nasilju", "Stop ksenofobiji", "Vaša politika, naša krv". Kažu da su zgroženi tragičnom sudbinom jednog od gostiju Beograda.

Nemački državljanin je brutalno pretučen u strogom centru Beograda na Zelenom vencu, a osim potvrda o teškim telesnim povredama koje je zadobio, još nema nikakvih zvaničnih detalja o napadu. On je u subotu rano ujutru primljen u Urgentni centar sa teškim povredama glave i tela, izjavio je medijima direktor te ustanove Dušan Jovanović.

Hajnc Vilhelm
Hajnc Vilhelm

Nemačkog učesnika LGBT konferencije u Beogradu, prema nezvaničnim informacijama, napale su tri osobe uz povike da ne žele strance u Beogradu. Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je da ga je šokirao napad na njegovog mladog sunarodnika. Vihlehlm ga je obišao posle operacije i preneo medijima da se mladić oseća znatno bolje.

Ukoliko se ispostavi da su okolnosti pod kojima se dogodio tačne - to će čitavom slučaju dati jako lošu dimenziju.

"Ne znamo tačnu pozadinu ovog dela, ne znamo da li mu je prethodila svađa. Ne znamo zašto je počinilac uradio to što je uradio. Ako je tačno, pritom moram da naglasim da to još nije dokazano, da je počinilac izjavio da ne želi strance ovde - to onda dobija još jednu dimenziju ksenofobije. I mora da se posmatra u drugačijem svetlu. Imam poverenja u Vladu Srbije i policiju, da će učiniti sve na rasvetljavanju ovog slučaja i da se počinilac uhvati", istakao je Vilhelm.

Bris Taton
Bris Taton

Čitav ovaj događaj podsetio je na tragičnu sudbinu francuskog državljanina Brisa Tatona koji je prilikom gostovanja kluba za koga je navijao 2009. brutalno pretučen na Obilićevom vencu u centru Beograda i preminuo nekoliko dana kasnije. Tada su nadležni najavili hitru akciju i drakonske kazne za odgovorne, da bi one kasnije bile drastično smanjene, dok su Tatonovi roditelji njihovom revizijom iznova preživljavali tragediju svog sina.

Država i u slučaju prebijenog nemačkog državljanina obećava da odgovorni neće proći nekažnjeno. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u saopštenju je poručio da je naređena je istraga kako bi počinioci što pre bili pronađeni, a pored beogradske u istragu je uključena i Uprava kriminalističke policije.

"U našu zemlju i u naš Beograd dobrodošli su svi stranci i ljudi koji donose dobru volju, pozitivnu energiju i svoj novac. Nećemo dozvoliti da se ovakve stvari događaju nekažnjeno i, kao i što smo i do sada uhapsili počinioce najtežih krivičnih dela, isto tako ćemo uhapsiti i napadače na nemačkog državljanina", naveo je Stefanović.

Ovaj napad dogodio se svega desetak dana uoči početka Nedelje ponosa koja bi trebala da se okonča šetnjom od zgrade Vlade do platoa kod Skupštine grada Beograda, mesta gde je u subotu održan protest zbog prebijanja mladog Nemca.

Nevena Petrušić
Nevena Petrušić

Povorke ponosa u Beogradu su poslednjih godina zabranjivane četiri puta zaredom, što su nadležni pravdali visokim bezbednosnim rizicima, zbog pretnji nasilnika i huligana, koji za to ili nikad nisu odgovarali ili su odslužili blage kazne. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorava da napad na nemačkog državljanina doprinosi stvaranju atmosfere straha.

"Skandalozno je da je čovek koji je u Srbiju došao kako bi na konferenciji o LGBT pravima učestvovao u promovisanju ideja tolerancije, poštovanja različitosti i nenasilja, doživeo da bude tako brutalno pretučen da se lekari sada bore za njegov život". Nedopustivo je da se dve nedelje uoči zakazane Parade ponosa, kao i prethodnih godina, iznova počne sa stvaranjem atmosfere straha u kojoj vladaju pretnje i nasilje. Ničija bezbednost ne sme biti ugrožena i država je dužna da zaštiti osnovna ljudska prava i slobode", zaključila je Nevena Petrušić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG