Dostupni linkovi

Ukrajinska vojska odbranila aerodrom od pobunjenika


Ukrajinski vojnici u rovu u blizini grada Mariupolja, 5. septembar
Ukrajinski vojnici u rovu u blizini grada Mariupolja, 5. septembar

Vojska Ukrajine je saopštila u subotu da je potisnula proruske separatiste koji su krenuli u ofanzivu na aerodrom u Donjecku. Agencije su prenosile da su se tokom cijelog dana čuli pucnji na istoku zemlje. U sukobima je do sada poginulo 2.700 ljudi. U posljednja 24 sata ubijen je jedan vojnik, čime je broj stradalih na ukrajinskoj strani od početka primirja porastao na šest.

"Veliki broj pobunjenika počeo je u petak uveče juriš na aerodrom u Donjecku koji su (ukrajinski) vojnici herojski odbranili", navedeno je u saopštenju ukrajiskog generalštaba.

Ofanziva proruskih snaga najveće je kršenje primirja postignutog prije osam dana između dvije strane, koje su u konfliktu na istoku Ukrajine.

Ranije je u subotu izjavio premijer Ukrajine Arseniy Yatsenyuk da je namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da "eliminiše Ukrajinu kao nezavisnu državu".

Arseniy Yatsenyuk
Arseniy Yatsenyuk

"Konačni Putinov cilj nisu samo (separatističke istočne) oblasti Donjeck i Lugansk, on želi da zauzme cijelu Ukrajinu i da je eliminiše kao nezavisnu državu", rekao je Yatsenyuk na konferenciji u Kijevu o proevropskoj strategiji Ukrajine.

On je dodao da predsjednik Rusije ne može prihvatiti da Ukrajine bude dio evropske porodice, niti da Putin želi da obnovi Sovjetski savez.

Ukrajinski premijer je ocijenio da "bilateralni mirovni sporazum sa Rusijom nije najbolje rješenje" i da se zalaže za format iz Ženeve, uz učešće Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije.

"Nismo dovoljno snažni da vodimo bilaterane pregovore s Rusijom", konstatovao je Yatsenyuk.

Istovremeno, ruski šef diplomatije Sergey Lavrov izjavio je u subotu u Moskvi da "Rusije nije zainteresovana za 'tampon zonu", dok vlasti u Kijevu optužuju Moskvu da želi stvoriti "marionetsku" državu u toj bivšoj sovjetskoj republici, čak i da osvoji cijelu Ukrajinu.

"Sve te izjave o našem navodnom interesu da stvorimo drugo Pridnjestrovlje i neke tampon zone, potpuno su apsurdne", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji prenosi intervju Lavrova ruskoj televiziji TV Centar.

Novi konvoj iz Rusije

Prvi kamioni iz ruskog konvoja koji su u subotu ujutro dopremili humanitarnu pomoć u istočni ukrajinski grad Lugansk prešli su ukrajinsko-rusku granicu i ušli na teritoriju Rusije, prenosi agencije ITAR TASS. Drugi konvoj ruske humanitarne pomoći sa 2.000 tone pomoći upućen je u region Donbasa.

Povratak konvoja u Rusiju, 13. septembar
Povratak konvoja u Rusiju, 13. septembar

Prva grupa od 70 kamiona iz ovog konvoja u subotu ujutro je stigla u Lugansk i nakon što je isporučena pomoć kamioni su krenuli nazad u Rusiju. Agencija ITAR TASS navela je da nije bilo incidenata na putu od rusko-ukrajinske granice.

U humanitarnoj pomoći koja je otpremljena iz Moskve nalaze se šećer, žitarice, prehrambeni proizvodi, oprema za prečišćavanje vode, generatori za struju i ostale potrepštine za stanovništvo regiona Donbasa.

Prvi konvoj ruske humanitarne pomoći s više od 200 kamiona je u avgustu ušao iz Rusije u Ukrajinu, bez saglasnosti Kijeva i inspektora Crvenog krsta, iako je tako bilo dogovoreno. Zapadne države podržale su Ukrajinu u tvrdnjama da joj je time narušen suverenitet. Odgovor Rusije bio je da se radi o pomoći namijenjenoj stanovništvu istočne Ukrajine koju kontrolišu proruski separatisti. Prema ruskim tvrdnjama ti dijelovi zemlje su odsječeni, a česte su nestašice osnovnih dobara poput pijaće vode ili struje.

Sporazum Ukrajine i separatista o prekidu vatre, potpisan prošle sedmice u Minsku, predviđa slanje humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini, gdje su stotine hiljada ljudi bez struja i tekuće vode, a njihove kuće su teško oštećene borbama ukrajinske vojske i pro-ruskih separatista.

XS
SM
MD
LG