Dostupni linkovi

Protest roditelja u Vrbanjcu: Bosanski jezik uslov povratka djece u školske klupe


Protest roditelja ispred OŠ "Sveti Sava" u Vrbanjcima
Protest roditelja ispred OŠ "Sveti Sava" u Vrbanjcima

Već drugu školsku godinu zaredom djeca Bošnjaka iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši u bh. entitetu, Republici Srpskoj, ne pohađaju nastavu. Njihovi roditelji insistiraju na uvođenju nacionalne grupe predmeta u nastavni proces.

Ovih dana su zaprijetili da će ispisati djecu iz škole te upisati ih u najbližu školu u Federaciji BiH ukoliko im se ne ispuni zahtjev barem za uvođenje bosanskog jezika, kao što su to uradili roditelji djece iz Konjević Polja.

Iako je školska godina počela prije 12 dana, oko stotinu djece Bošnjaka i dalje ne ide na nastavu u školu u Vrbanjcima kod Kotor Varoši. Njihovi roditelji se svako jutro okupljaju ispred škole tražeći da se njihovoj djeci omogući da pohađaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

Nedžad Smajlović
Nedžad Smajlović

Djeca su već izgubila jednu školsku godinu, i ukoliko nadležne institucije u Republici Srpskoj već u narednih nekoliko dana ne riješe njihove zahtjeve, djeca će biti prepisana u neku od škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, poručuje predstavnik roditelja Nedžad Smajlović. No Smajlović kaže da postoji i minimum zahtjeva da djeca krenu odmah u školu.

„Bosanski jezik i djeca su u školi. Da nađu nastavnika, a ne da nam nameću svog nastavnika kojeg već imaju“, kaže Smajlović.

Enesa Smajlović propustila je, sa pola svog razreda, prošle godine malu maturu. Dok je dio školskih drugara nastavio školovanje u srednjoj školi, ona kaže da neće krenuti na nastavu dok joj se ne ispune prava kao učenika. Na licu joj se ipak vidi tuga što nije nastavila školovanje sa njenim razredom.

„Žao mi jeste, ali ja neću ići u školu dok ne dobijem bosanski“, rekla nam je Ensesa.

Edin Hibić, otac učenice trećeg razreda, kaže da je svjestan da djeca najviše gube, ali zbog borbe za prava se, ističe, mora istrajati.

„Djeca su izgubila, normalno. Sad bi trebala da budu u školskim klupama. Proteklu godinu su izgubila, ali, šta da se radi. Zahtjev nije od juče, već dvije godine se pitanje povlači“, podsjeća Hibić.

Pred sam početak školske godine ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ponudio je sljedeće rješenje:

„Mi ćemo omogućiti da djeca izučavaju nastavni predmet koji će se zvati jezik bošnjačkog naroda. Paralelno, u drugoj učionici će djeca srpske nacionalnosti imati nastavu iz predmeta koji se zove srpski jezik. Udžbenik će koristiti iz Federacije, prema njihovom izboru. Mislim da će biti udžbenik iz ZD kantona, za učenike od šestog do devetog razreda“, naveo je tada Mutabdžija.

Roditeljima je to rješenje neprihvatljivo, jer se njime, kaže Nedžad Smajlović, krši Ustav.

„Ako u Ustavu piše 'jezik srpskog naroda', 'jezik hrvatskog naroda', 'jezik bošnjačkog naroda', a ovdje piše sve isto. Ti koristiš srpski jezik, a meni ne daš da koristim bosanski“, upozorava Smajlović.

Mutabdžija je kasnije cijelu situaciju sveo u politički domen. Tvrdi da će se poslije izbora djeca vratiti u školu, a nenuđenje prihvatljivog rješenja za roditelje pravda sličnom situacijom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Kolege u kantonima ne poštuju privremeni sporazum, djeca srpske nacionalnosti ne uče iz udžbenika koji su izdati u Republici Srpskoj i nemaju priliku da uče srpski jezik“, tvrdi Mutabdžija.

Direktorka Osnovne škole “Sveti Sava” iz Kotor Varoši, u čijem sastavu je i područna škola u Vrbanjcima, Slađana Šubara, rekla je da se u odnosu na prošlu godinu na nastavu vratilo 57 učenika.

Na pitanje da prokomentariše to što i dalje 95 učenika ne dolazi na nastavu, te najave da bi ta djeca nastavu mogla pohađati u Federaciji, Šubara je odgovorila da samo poštuje zakon.

„Na sreću, djeca nam se vraćaju. Ja se nadam, očekujem i želim da djeca što prije budu u školskim klupama. No, to svakako ne zavisi od mene, nego od njihovih roditelja. Što se škole tiče, škola je potpuno spremna da ih dočeka, i nastavnici i sve ostalo, i mi se radujemo njihovom dolasku, a ništa drugo zaista ne zavisi od mene“, kaže Slađana Šubara.

Smailović tvrdi da su se neka djeca vratila na nastavu zbog pretpljenih pritisaka i prijetnji.

„Prijete nam sudskim kaznama. Prošlu godinu su nam sve jednom djetetu oduzeli pravo na dječiji doplatak“, kaže Smajlović.

Oglasio se i šef OEBSA u BiH Džonatan Mur, koji je o problemu djece u Vrbanjicma razgovarao sa vlastima u RS.

„Nisam ja predsjednik jedne države. Ja sam predsjednik 57 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Možemo i na terenu razgovarati s roditeljima“, poručio je Mur.

Roditelji svoja prava traže i pred sudom. Sud u Kotor Varoši nedavno je odbacio njihovu prvu tužbu, uz obrazloženje da je zakašnjela, mada je u obrazloženju priznao da ima kršenja prava djece na adekvatnu nastavu. Trenutno se predmet nalazi pred Okružnim sudom u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG