Dostupni linkovi

Vučićeva distanca i Dodikov rejting


Aleksandar Vučić (D) i Milorad Dodik (L)
Aleksandar Vučić (D) i Milorad Dodik (L)

Uoči oktobarskih izbora u BIH, premijer Srbije Aleksandar Vučić je poslao poruku: nećemo se mešati u izborni proces u Republici Srpskoj, nećemo podržavati ni jednu stranu, nijednog kandidata. Time je Beograd napravio otklon od svog višegodišnjeg ljubimca Milorada Dodika.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić za RSE kaže da je prvi put poslata tako jasna poruka distanciranja Beograda od Banja Luke i nju dovodi u vezu sa predstojećim susretom lidera zapadnog Balkana u Berlinu.

„Ovo jeste zaokret Beograda i verovatno do njega dolazi u trenutku kada se Nemačka priprema da održi sastanak sa zemljama Zapadnog Balkana na kome će BIH biti u centru pažnje, bar sudeći prema vestima koje stižu iz Nemačke. Prema tome, lako se može dogoditi da upravo i glavna meta tog sastanka bude Milorad Dodik“, smatra profesor Simić.

Vučićeva izjava uneće stabilnost i u BIH i u regionu, a u Republici Srpskoj ohrabrenje za ujedinjenu opoziciju - ocenjuje sarajevski profesor Enver Kazaz.

„Vučić nastavlja sa svojom politikom koja je prema BIH daleko korektnija nego sve politike prethodnih vlada u Srbiji“, smatra Kazaz.

Da li je to ujedno ozbiljnija podrška Beograda jedinstvenoj BIH, otklon od Dodikove politike otvorenog prekodrinskog očijukanja i okretanja glave od Sarajeva? Predrag Simić smatra da je to politika podrške politici koju SAD i EU budu vodile, ma kakva ona bila.

„Mislim da je to politika koju Beograd vodi od izbora u maju 2012. godine. Ide na punu kooperativnost sa zahtevima zapadne medjunarodne zajednice, SAD i EU, u ovom slučaju pre svega SAD. Beograd u ovom trenutku nema snage za bilo kakvu drugu politiku, osim da prihvata to što je politika Zapada na Zapadnom Balkanu. Ravnoteža snaga je promenjena i došlo je vreme za promenu koja će BIH učiniti bližom ciljevima Sarajeva“, objašnjava Simić.

Na pitanje da li je gubljenjem podrške Beograda toliko oslabljena pozicija Dodika da bi mogli biti u pravu oni koji najavljuju kraj njegove vladavine u RS, Simić odgovara oprezno: „Nije isključeno, ali mislim ipak da unapred govoriti značilo bi zauzimati poziciju, odnosno stvarati atmosferu ’wishful thinking’.“

Profesor Kazaz smatra da će Vučićeva poruka uticati na Dodikov rejting.

„Bez sumnje da je Dodik bio neko ko se, zajedno sa Tadićem, pojavljivao kao gospodar svih Srba. I da su u ovom trenutku Dodikove političke akcije u potpunom padu. Treba reći da Vučić nije bio naklonjen Dodiku ni ranije. Jasan je Vučićev stav prema Dodiku a jasno je, takođe, da se opozicija na prostoru RS ujedinila da konačno sruši taj režim. Sigurno je jedno: Dodik je izvjesni gubitnik izbora u oktobru. I Vučićeva izjava je samo jedan od kamnčića koji ga gura na političko dno“, tvrdi profesor Kazaz.

Predsednik RS Milorad Dodik je prokomentarisao Vučićevu izjavu tvrdnjom da nije ni pomišljao da pozove nekoga na svoj predizborni skup, jer mu je jasna poruka o neutralnosti sadašnje vlasti.

Kako je to, međutim, izgledalo koju godinu ranije na liniji bivši predsednik Srbije Boris Tadić i dugogodišnji predsednik RS Milorad Dodik, svedoči ono što je ostalo u arhivama. Zajedničko otvaranje mostova, puteva po BIH, pa čak i nepostojećih pruga baš te 2010. godine uoči BH izbora, do sasvim otvorene podrške koju je preneo Tadićev sef diplomatije Vuk Jeremić, da bi Dodik istu takvu podršku uzvratio dve godine kasnije na Tadićevoj predizbornoj konvenciji.

Arhiv - Tadic, Dodik, Jeremic
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

Beograd je, dakle, promenio politiku prema još uvek ranjivom susedu. Da li će Banja Luka promeniti svoj kurs i shvatiti da je u njenom interesu da profunkcioniše zajednička država čiji je glavni grad Sarajevo? Hoće li biti prošlost poruke poput onih koje je svih ovih godina slao bivši beogradski miljenik Milorad Dodik?

Arhiv Dodik
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG