Dostupni linkovi

Sirija: Islamska država zauzela aerodrom Tabqa


Pripadnici IS u Siriji
Pripadnici IS u Siriji

Pripadnici Islamske države (IS) preuzeli su u nedelju kontrolu nad ključnim aerodromom sirijske vlade, javio je britanski BBC. Aerodrom Tabqa predstavljao je poslednje uporište Bashara al-Assada u pokrajini Raqqa.

Državna televizija potvrdila je da su se vladine snage “evakuisale” sa aerodroma.

“Posle žestokih borbi, naše snage su sprovele operaciju regrupisavanja, nakon evakuacije sa aerodroma”, navodi se. Dodaje se da su, nakon što su se trupe povukle, vladine snage sprovele vazdušne napade na bazu.

Nakon višednevnih borbi za Tabqu, ubijeno je na stotine ljudi sa obe strane, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, aktivistička grupa iz Velike Britanije.

Baza Tabqa nalazi se oko 45 kilometara od grada Raqqe, glavne tačke IS-a. Pretpostavlja se da se na ovom aerodromu nalazi veliki broj vojnih aviona, helikoptera, tenkova i artiljerije. Pojedini analitičari smatraju da pad baze predstavlja veliki udar za sirijsku vladu.

Islamska država, prethodno nazvana Islamska država Iraka i Levanta (ISIS), poslednjih je meseci proširila svoje aktivnosti u velikim delovima istočne Sirije i severnog Iraka. Sjedinjene Države izvršile su vazdušne udare na grupu islamista u Iraku, ali nije bilo bombardovanja u Siriji, javljaju svetski mediji.

Kada su prethodni put zauzeli dve druge baze, militanti su pobedu proslavljali ističući odsečene glave vojnika na centralnim ulicama gradova.

U poslednjih nekoliko sedmica, borci IS zauzeli su nekoliko vojnih baza sirijske vlade u pokrajini Raqqa, uključujući i Diviziju 17, koja se nalazi tik do grada Raqqe.

U izolovanom incidentu, u zasedi na jugu Sirije, sirijska vojska ubila je 32 pobunjenika. Ovaj napad potvrdili su i državni mediji.

U sirijskom sukobu koji traje već tri godine, poginulo je više od 190.000 ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

XS
SM
MD
LG