Dostupni linkovi

Vojna parada u Kijevu, maltretiranje zarobljenika u Donjecku


Ukrajina: Parada povodom Dana nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Ukrajina: Parada povodom Dana nezavisnosti

Vojnom paradom na ulicama Kijeva, Ukrajina je u nedelju obeležila svoj nacionalni praznik, Dan nezavnisnosti, 23 godine od kako se ta država razišla sa Sovjetskim Savezom. Obeležavanje, čiji je centralni događaj vojna parada u Kijevu, održano je u trenutku krize na istoku zemlje koji potresaju sukobi ukrajinskih snaga sa proruskim separatistima.

U centru Kijeva, na prvoj vojnoj paradi koja je od 2009. godine održana na Dan nezavisnosti, okupilo se više hiljada ljudi. Sa zastavama u rukama i u tradicionalnoj nošnji, Ukrajinci su pevali himnu na trgu Majdan, koji je u svetu postao poznat po protestima koji su doveli do pada režima ukrajinskog predsednika bliskog Rusiji Viktora Janukoviča.

Vojna parada u Kijevu
Vojna parada u Kijevu

Paradi je prisustvovao i ukrajinski predsednik Petro Porošenko koji je obećao 2,2 milijarde evra za dodatno naoružavanje vojske. „Ukrajina će tim novcem kupiti borbene avione, ratne brodove i helikoptere, što predstavlja samo skromni početak preporoda vojske", rekao je Porošenko. "Rat nam je došao sa one strane i nismo ga očekivali", rekao je Porošenko pokazujući rukom prema Rusiji, koju Kijev optužuje da finansijski i vojno podržava proruske separatiste.

Maltretiranje zarobljenika u Donjecku

U Donjecku, gradu na istoku Ukrajine koji kontrolišu proruski separatisti, zarobljeni ukrajinski vojnici su u nedelju naterani da marširaju glavnom ulicom tog grada.

Zarobljenici su uglavnom bili neobrijani i izgledali su neuredno, a na sebi su imali ili vojne uniforme ili civilnu odeću. Za njima, kako se vidi na jednom od snimaka, išla je grupa proruskh separatista sa uperenim puškama i isukanim bajonetima.

Okupljeni narod je vređao zarobljene vojnike, kojima su, između ostalog, uzvikivali „Fašisti!“

Agencija AFP ocenjuje da je parada ratnih zarobljenika upriličena kako bi se izvrgla ruglu proslava Dana nezavisnosti u Kijevu.

U Donjecku su, istovremeno, jutros nastavljeni sukobi. Prema izveštajima novinara sa lica mesta, jedna granata u nedelju je pogodila bolnicu u centralnom Donjecku, oštetivši mrtvačnicu i dve bolničke zgrade.

Medicinski zvaničnici su rekli da su pacijenti i lekari bili poslati u sklonište u podrumu i da niko nije povređen.

Kamioni se vratili u Rusiju

Parada u Kijevu, održana je dan nakon što se u Rusiju vratilo nekoliko stotina kamiona sa humanitarnom pomoći koju su odneli u istočne delove Ukrajine, pod kontrolom separatista.

Rusija je, naime, jednostrano odlučila da kamione pošalje u Ukrajinu preko graničnih punktova koje kontrolišu separatisti, uz objašnjenje da su izgubili strpljenje za odlaganje Ukrajine da propusti kamonione na njihovu teritoriju.

Kijev je takav potez Rusije osudio i ocenio ga kao "direktnu invaziju" na Ukrajinu. Međunarodni posmatrači naveli su da su se svi ruski kamioni vratili u Rusiju posle isporuke pomoći.

Sastanak u Minsku

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, najavio je i da će u utorak, u Minsku, razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u nadi da će ga ubediti o povlačenju proruskih separatista.

Angela Merkel i Petro Porošenko
Angela Merkel i Petro Porošenko

Taj susret koji bi trebalo da se održi u okviru pregovora Belorusije, Kazahstana, Rusije, Ukrajine i EU, pozdravila je nemačka kancelarka Angela Merkel. "Predsednik Porošenko želi da postigne mirno rešenje na istoku za Ukrajinu, a Nemačka želi da pomogne taj proces. Nadam se da će pregovori koje mi podržavamo voditi miru", rekla je Merkelova.

Merkelova je istakla da ne može da odbaci mogućnost novih sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG