Dostupni linkovi

Ukrajina: Sukobi oko Luganska, u Berlinu razgovori o rešenju krize


Ukrajinske snage zauzele su policijsku stanicu u pobunjeničkom uporištu Lugansku, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Lugansk, grad koji je od aprila pod kontrolom pobunjenika, okružen je pripadnicima ukrajisnke vojske.

Prethodno Ukrajina je optužila Rusiju da je u poslednja 24 časa pobunjenicima na istoku zemlje dostavljala vojnu opremu uključujući i raketne bacače. Porparol vojske Andrej Lisenko saopštilo je da se konvoj pošto je stupio na teriritoriju Ukrajine, uputio prema selu Nižnji Nagolčik u južnom Lugansku.

Te optužbe odbio je Dimitri Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, reagujući i na tvrdnje Aleksandra Zakarčenka premijera samoproglašene Narodne republike Donjeck. Zakarčenko je rekao da pobunjenicima stiže pomoć u vidu 150 oklopnih vozila, 30 tenkova i 1200 boraca obučenih u Rusiji.

Ukrajinske vlasti objavile su i da su proruski pobunjenici oborili ukrajinski borbeni avion na istoku zemlje. Leonid Matjukin, portparol ukrajinske vojske rekao je da je letelica MIG-29 oborena iznad regiona Luganska. Pilota, koji je uspeo da napusti letelicu, spasila je vojska.

U međuvremenu, Međunarodni komitet crvenog krsta najavio je da će posmatrati zajedničku akciju ruskih i ukrajinskih graničnih i carinskih zvaničnika provere prve grupe kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći za Ukrajinu.

Ruske agencije javile su da je 16 od gotovo 300 vozila stiglo do kontrolnog punkta na ruskoj strani granice.

Konvoj je bio zadržan danima zbog prigovora Ukrajine da misija nije imala ovlašćenje Međunarodnog crvenog krsta, a bilo je i optužbi da na taj način Rusija pokušava da dostavi vojnu pomoć pobunjenicima, što je Kremlj odbacio.

I dok se traži rešenje za kamione iz Rusije, šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske treba da se sastanu u Berlinu gde će razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Sastanak Sergeja Lavrova i Pavla Klimkina sa francuskim i nemačkim kolegama održava se pošto je zvanični Kijev izneo tvrdnje da su vladine snage uništile ruski oklopni konvoj i objave jednog od samoproglašenih separatističkih lidera da pojačanje proruskim pobunjenicima stiže iz Rusije.

U razgovoru za list Bild šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da se nada da će razgovori doprineti okončavanju sukoba vladinih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini i tom regionu omogućiti hitnu pomoć.

Francuska je predložila da razgovori budu prvi korak ka tet a tet susretu ruskog i ukrajinskog predsednika.

Francuski predsednik Fransoa Oland zatražio je od Rusije da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, dodavši da bi Ukrajina trebalo da pokaže uzdržanost u svojim vojnim aktivnostima.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je da su vladine snage zaposele grad Zhdavinku četrdesetak kilometara udaljenog od pobunjeničkog uporišta Donjecka, ali tu informaciju nisu potvrdili nezavisni izvori.

Proruski pobunjenici medijima nisu potvrdili borbe u Zhdavinki, rekavši međutim da je nekoliko osoba poginulo u granatiranju Donjecka.

Prethodno je u Berlinu saopšteno da su kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsednik Petro Porošenko u telefonskom razgovoru postigli saglasnost da se separatistima moraju zaustaviti ispotruke oružja.

Porošenko je, kako je saopšteno iz Bele kuće razgovarao i sa potpredsednikom SAD-a Džozefom Bajdenom. Dvojica državnika su se saglasila da su „ruske vojne aktivnosti u neskladu sa nastojanjima u poboljšavanju humanitarne situacije“.

XS
SM
MD
LG