Dostupni linkovi

Sankcije Rusije i EU: Makedonija između dve vatre


Okolina Velesa, ilustrativna fotografija
Okolina Velesa, ilustrativna fotografija

U ovom trenutku najvažnije je da Makedonija bude pasivni posmatrač i da ne radi ishitrene postupke koji bi mogli da naruše dobre odnose koje ima sa Amerikom, Evropskom Unijom i Rusijom. Ovako razmišljaju upućeni u vezi ruskog embarga na prehrambene proizvode iz SAD-a, EU, Australije, Kanade i Norveške. A iz Privredne komore Severozapadne Makedonije kažu da se trebaju pažljivo razmotriti razmišljanja o tome da li se ova situacija može iskoristiti u smeru povećanja izvoza makedonskih proizvoda na rusko tržište.

“Najpre kao zemlja trebamo razmisliti u kom smeru ćemo se kretati, da li ćemo podržati američki i evropski stav o embargu prema Rusiji ili ćemo pokušati da osvojimo deo ruskog tržišta, ali bi to automatski značilo da kršimo embargo Evrope i Amerike”, kaže direktor komore Arben Halili.

On ukazuje na to da je makedonsko tržište veoma malo, da bi moglo profitirati od ovog “hladnog” rata između SAD-a i Rusije. Halili dodaje da Rusija i nije tako veliki trgovinski partner Makedonije. Njegovoj konstataciji u prilog idu i zvanični statistički podaci o trgovinskoj razmeni u prvoj polovini ove godine. Ukupni obim razmene je oko 74 miliona dolara, od kojih je izvoz samo oko 13 miliona.

U ovakvoj situaciji, kaže univerzitetski profesor Nano Ruzhin, bilo kakva ekonomska inicijativa zavisiće od političkih odluka. Makedonija se sada nalazi između dve vatre. Sa jedne strane ona je energetski zavisna od Rusije, zbog projekta Južni tok, a sa druge su naši strateški partneri SAD i Evropa, sa čijom podrškom pokušavamo da postanemo deo evroatlantskih integracija, dodaje Ruzhin.

“Republika Makedonija u nekoj većoj meri može na osnovu privatnih inicijativa i malih firmi na izvesni način poboljšati izvoz roba za široku potrošnju u Rusiji.”

Politička dilema je prisutna, kaže Ruzhin, ali prema njemu najvažnije je ostati uzdržan.

“Tu smo u jednoj situaciji kada Makedonija mora odigrati, rekao bih, dvostranu politiku neodlučnosti. U ovom trenutku je najbolje da se samo posmatra i da se ne preuzimaju neki otvoreniji angažmani.”

Makedonija nije država koja svojom spoljnom politikom i solidarnošću može promeniti tok svetskih događaja, naglašavaju analitičari. Ipak, oni upozoravaju da Vašington i Brisel ne bi bili zadovoljni ukoliko Makedonija pokuša izbeći “solidariziranje” oko blokade prema Rusiji.

XS
SM
MD
LG