Dostupni linkovi

Ukrajinske vlasti pregledaju ruski konvoj


Ruski konvoj u blizini granice sa ukrajinom
Ruski konvoj u blizini granice sa ukrajinom

NATO je u petak optužio Kremlj da potpomaže eskalaciju ukrajinskog konflikta, nakon što su stigli novinski izvještaji da je desetak vojnih vozila ušlo na teritoriju Ukrajine.

Britanski izvještači naime u petak ujutro su vidjeli vozila ruske vojske koja su noću ušla na teritoriju Ukrajine.

Portparol Sjeveroatlanske alijanse Oana Lungescu novinarima je kazala kako se ovim „potvrđuje da Rusija uvijek radi obrnuto od onoga što izjavljuje“.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond, koji zajedno sa svojim kolegama iz EU razmatra dalje korake koje treba poduzeti u smirivanju krize, kaže kako su novinski izvještaji „jako alarmantni“.

„Ako je ijedno naoružano vozilo ili ruski vojnik ušao u istočnu Ukrajinu, moraju se odmah povući, ili će posljedice biti vrlo ozbiljne“, rekao je Hammond.

Ruska je Vlada odbila sve optužbe, negirajući vijesti o ulasku njihovih vojnika u Ukrajinu.

A konvoj „humanitarne pomoći“ stanovnicima Luganska, kojeg od aprila pod kontrolom drže separatisti, u četvrtak uveče se zaustavio na dvadesetak kilometara od ukrajinske granice.

Nakon intenzivnih pregovora između Crvenog krsta, vlasti u Kijevu i pratilaca konvoja, počela je inspekcija sadržaja oko 280 kamiona.

"Prema našim informacijama konvoj stoji na granici, na teritoriji koju ne kontrolišu separatisti. Kamione trenutno pretražuju ukrajinski vojnici i granični službenici, što je rezultat dogovora Moskve i Kijeva", kaže Irina Lagunjina, direktorica ruskog servisa našeg radija.

Nakon završene inspekcije Ukrajinci će konvoj predati predstavnicima Međunarodnog crvenog krsta, koji bi trebali nadgledati predaju pomoći ugroženom stanovništvu Luganska.

Novinari koji su imali priliku zaviriti u nekoliko kamiona kažu da su vidjeli palete flaširane vode, kutije s konzervama, te vreće za spavanje, ali da su kamioni zapravo poluprazni.

Irina Lagunjina potvrdjuje ove navode i objašnjava:

"Oficijelna varijanta za poluprazne kamione jeste da su ruski putevi loši, pa nisu htjeli pretovariti vozila, odnosno povezli su i neke prazne, u slučaju da se neki pokvari. Nezvanično pak čuje se dosta glasina, i nagadjanja da su kamioni praznjikavi jer žele sa terena pokupiti rusko oružje i takozvane dobrovoljce koji su se borili na strani separatista. Iskreno mislim da bi ovo mogla biti istina, jer se istorija ponavlja. Sjetite se kad je medjunarodna zajednica tražila od Slobodana Miloševića da zatvori granicu s BiH, tokom rata na Balkanu, predsjednik Srbije se užasno tome protivio. Ne zato jer je htio u Bosnu poslati nove količine naoružanja, nego mu zatvorena granica nije odgovorala jer je htio povući u Srbiju sve što bi dokazivalo da je Srbija učestvovala u ratu."

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pozvalo na "hitno" primirje, a ministar vanjskih poslova Ukrajine, Pavlo Klimkin odgovorio kako je Kijev spreman za bilateralno primirje.

Vladimir Putin, koji je u boravio u dvodnevnoj posjeti Krimu, naglasio je kako je osnova ruske vanjske politike „mir i saradnja“.

Mnogi su se obradovali ovom pomirljivom izlaganju. Direktorica Ruskog servisa našeg Radija kaže da se ruskom predsjedniku ne može uvijek vjerovati.

"Niko ne vjeruje da je Putin takav zaljubljenik mira, kakvim se hoće predstaviti, ali se nakon njegove izjave ipak pojavilo olakšanje . ljudi su se čak počeli ponovo šaliti. Moj omiljeni vic koji kruži ovih dana glasi: oficir sigurnosti dao je istući vozača jednog od kamiona iz konvoja humanitarne pomoći zato što je zapalio cigaretu pred konzervama kondenzovanog mlijeka u prahu", kaže Irina Lagunjina.

Neki Putinovu miroljubivost medjutim usko povezuju s viješću da je najveća naftna kompanija, Rosneft, u četvrtak od Vlade tražila više od 40 milijardi dolara kako bi prebrodili poguban utjecaj zapadnih sankcija.

XS
SM
MD
LG