Dostupni linkovi

Poziv "reprezentaciji Luganska" bezazlenost ili autogol?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ono što se usudio da uradi fudbalski klub “Novi Sad” verovatno ne bi skoro niko danas u Evropi. Poziv reprezentativcima samoproglašene republike Lugansk, ratne oblasti na istoku Ukrajine, da odigraju meč u Srbiji, možda zvuči bezazleno.

Ali državi od koje se traži da uskladi svoju politiku sa EU, a koja pokušava da održi “kurs balansiranja” to može isprovocirati i neželjene probleme. Za sada se u zemlji čuju tek jedan zahtev za zabranu ovog meča, te upozorenja analitičara.

Radi se, prema tvrdnjama rukovodstva fudbalskog kluba, koje je nedavno preuzelo funkcije, isključivo o sportskoj manifestaciji humanitarnog karaktera.

Tomislav Lovreković, predsednik Novog Sada, ne smatra da se time u političkom smislu daje legalitet otcepljenom delu ukrajinske teritorije temeljem referenduma koji je oštro odbacila čitava međunarodna zajednica, a toj struji barem deklarativno za sada pripada i Srbija.

“Mi kao udruženje građana možemo da ugostimo koga god hoćemo, gde god hoćemo i kad god hoćemo. Ne vidim da je to državno pitanje, to je pitanje Novog Sada i naših prijatelja iz gradova u oblasti koja se naziva Novorusija. Mislim da imamo potpuno pravo da provedemo nekoliko dana u jednom prijateljskom druženju sa našim prijateljima koji su do pre par meseci ili godina tamo možda gradili i profesionalne karijere, a danas moraju svoja ognjišta braniti puškama.”, kaže Lovreković.

Namere rukovodstva FK Novi Sad, nekada stabilnog drugoligaša a danas nižerazredne ekipe sa velikim finansijskim problemima, sve do skoro bila su nepoznanica kako novosadskim gradskim čelnicima, tako i Fudbalskom savezu Srbije - krovnoj organizaciji i nezaobilaznom faktoru u organizovanju međunarodnih mečeva.

Iz kabineta gradonačelnika Novog sada Miloša Vučevića je u međuvremenu saopšteno da grad nema nikakve veze s tim događajem uz upozorenje da međunarodnu politiku Srbije vodi Vlada, a svako ko je ne sledi treba biti svestan mogućih posledica.

Takođe, Fudbalskom savezu se niko nije obratio, iako zamenik Generalnog sekretara Nebojša Ivković kaže da je procedura jasna:

“Prema postojećoj regulativi FIFA-e i UEFA-e svaka međunarodna utakmica – klub koji želi da je igra dužan je da na određenom formularu dostavi nacionalnom fudbalskom savezu. U ovom slučaju bi saglasnost trebalo da daju i naš nacionalni savez i konfederacija – odnosno UEFA. Nikakav zahtev u tom smislu nije primljen. Ko ne poštuje tu regulativu koja je propisana izložen je postupku pred našim odgovarajućim disciplinskim organima.”, objašnjava Ivković.

Od činilaca na političkoj sceni Srbije, do sada je na najave o odigravanju ovog kontroverznog meča reagovala Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je tražila hitnu zabranu.

Njen potpredsednik Aleksandar Jovanović pobrojao je razloge za to:

“Ugrožavanje u najmanju ruku ugleda i grada Novog Sada i tog fudbalskog kluba i Vojvodine i Srbije. Vrlo je jasno da je Narodna republika Lugansk jedna tvorevina koja nije međunarodno ni priznata. Ta njihova takozvana, šta god to bilo, reprezentacija je telo koje ne postoji ni u kakvim međunarodnim sportskim udruženjima. Ono što je isto važno je da se na ovaj način ulazi u ozbiljan problem sa teritorijalnim integritetom Ukrajine.”, objašnjava Jovanović.

Navijačka grupa "Korida"
Navijačka grupa "Korida"

Inače, mečeve Fudbalskog kluba Novi Sad bodri navijačka grupa Korida čiju ikonografiju na tribinama čine desničarska obeležja, povici i pozdravi, a od nedavno i zastave ukrajinskih regiona koji tvrde da su se otcepili od te zemlje. O svemu tome svedoče mnogobrojne fotografije i snimci široj javnosti dostupni preko Interneta.

U trenutku kada su oči čitavog sveta uprte u sukobe u Ukrajini, a Evropska unija nastoji da o tome usaglasi zajedničku poziciju - što se očekuje od svih država učesnica procesa evrointegracija među kojima je i Srbija, ovakve ili slične inicijative mogle bi joj prilično štetiti – upozorava Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije.

„Ni na koji način ne bi bilo dobro da se ispostavi da su makar i pojedinci ili privatna udruženja građana ili neke druge institucije uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu i fudbalski klubovi umešani u to da podržavaju pobunjenike koji deluju protivustavno pritiv članice UN za koje smo samo pre neki dan čuli od državnog vrha Srbije, dakle i od premijera i ministra spoljnih poslova, da Srbija poštuje teritorijalni integritet Srbije sa onom nesretnom frazom, čak i sa Krimom.“, zaključuje Jelena Milić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG