Dostupni linkovi

Beograd: Polučasovna tišina za žrtve u pojasu Gaze


Protest u znak podrške civilima u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Protest u znak podrške civilima u Gazi

Mirovna organizacija „Žene u crnom“ u centru Beograda je održala protest podrške civilima u pojasu Gaze, uz istovremenu osudu postupaka i Izraela i militantnog pokreta Hamas. Njiima su se pridužili i aktivisti iz nekoliko zamalja regiona, ali i Izraela.

Polučasovna tišina za žrtve u pojasu Gaze. Aktivisti i aktivistkinje mirovne organizacije „Žene u crnom“, na Trgu Republike, centralnom gradskom Trgu u Beogradu, u petak su tridesetominutnim stajanjem u tišini izrazili svoje negodovanje zbog sukoba u pojasu Gaze i stradanja civila. Prolaznici su, sa trasnparenata koje su aktivisti držali u rukama, mogli da pročitaju poruke ispisane na eks-jugoslovenskim, engleskom, arapskom i hebrejskom jeziku:

„Stop okupaciji Palestine“

„Stop okupciji Gaze“

„Stop izraelskoj agresiji na Gazu“

„Solidarnost sa mirovnim pokretima u Palestini i Izraelu“

Okruženi policijom, aktivistkinje i aktivisti su protestnom ćutnjom iz Beograda zatražili da se strane dogovore o prekidu vatre i da nasilje prestane, a od vlade Izraela da poštuje rezolucije UN i međunarodno humanitarno pravo. Poruku sa protesta u Beogradu uputila je i izrealka Orli Fridman, koja trenutno živi u Srbiji.

„Mi sa nestrpljenjem čekamo da se strane dogovore o prekidu vatre što, čini se, trenutno ni jedna strana ne želi da učini. Militantni radikali sa obe strane sada zapravo profitiraju na obostranoj agresiji. Agresija i masakr u pojasu Gaze mora da se zaustavi. Dakle, mislim da razmena vatre mora da prestane – neophodno je da rakete prestanu da dolaze iz Gaze i da prestanu da padaju na Gazu, jer na obe strane umiru nevini ljudi i to mora prestati odmah“, rekla nam je Fridman.

Aktivista „Žena u crnom“ Miloš Urošević, rekao je za RSE da je njihov protest usmeren na zaštitu civila i da osuđuju postupke i Izraela i militantnog Hamasa.

„Mi želimo da ovim protestom osudimo izraelsku agresiju na Gazu, da pozovemo međunarodnu zajednicu da učini sve potrebne napore kako bi se agresija zaustavila. Pozivamo Međunarodni krivični sud da protiv zvaničnika izraelske države podigne optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Takođe u isto vreme mi smo ovde da ukažemo na nacionalističko-militarističke zloupotrebe Hamasa, pre svega njihovog vojnog krila, koje koristi nesreću civilnog stanovništva Gaze i pretvara ih u žive štitove izraelskih bombardera“, rekao je Miloš Urošević.

Protestu nazvanom "Stop izraelskoj agresiji na Gazu", pridružile su se i aktivistkinje iz regiona – Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Nela Pamuković Iz zagrebačke organizacije „Žene žrtve rata“, rekla nam je da u Hrvatskoj, do sada, nisu organizovane slične akcije. „Zato je važno da sudelujemo sa `Ženama u crnom’. Tu sam, na ovom okupljanju, da izrazim solidarnost sa žrtvama okupacije, opsade Gaze.“

Na protest u Beogradu, iz Kotora je došla Ljupka Kovačević, aktivistkinja „Centra za žensko mirovno obrazovanje“. “Podržavam ovu akciju `Žena u crnom` protiv rata u Gazi”, kaže. Na pitanje da li se slične akcije organizuju u Crnoj Gori odgovara da zna samo za razgovore. “Voljela bih da se organizuju”, dodaje ona.

“Jedan od tri postulata moje organizacije je mir. Jednakost, razvoj i mir. I zato sam danas tu, da podržim sve što se odnosi na mir”, kaže Savka Todorovska, Predsednica nacionalnog saveta žena Republike Makedonije

Iako nije bio masovan, protest dvadesetak aktivista i aktivistkinja „Žena u crnom“, Beograd je svrstao među gradove iz kojih su mirovne organizacije pozvale na prekid nasilja u Gazi. Aktivistkinje iz regiona koje su se pridružile protestu „Žena u crnom“, nadaju se da će slične akcije biti organizovane i u njihovim državama.

XS
SM
MD
LG