Dostupni linkovi

Obaranje malezijskog aviona tragedija ili ratni zločin?


Autor: Carl Schreck, priredila Mirjana Rakela

Svijet traži da se kazne odgovorni za obaranje malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine prošlog tjedna. No, složeno je pravno pitanje „da li je riječ o tragediji ili o ratnom zločinu“.

Pravni stručnjaci smatraju da odgovor ovisi o tome može li se utvrditi da su napadači namjerno oborili avion 17. jula, u kojem je ubijeno 298 putnika i članova posade. Ali čak i ako se to utvrdi, pitanje je da li će počiniteljima suditi kao ratnim zločincima.

"Problem je u tome što ratni zločin nije srušiti civilni avionom greškom, ma kako to užasno zvučalo," kaže David Glazier, profesor na Pravnom fakultetu Loyola u Los Angelesu.

"Ratni zločin je namjerno obariti avion", naglašava.

Sjedinjene Američke Države i zapadne vlade optužuju proruske separatiste u istočnoj Ukrajini za obaranje aviona raketom zemlja-zrak, dok pobunjenici optužuju vlasti u Kijevu za napad.

Nizozemska, koja izgubili 193 svojih državljana na letu malezijskog aviona iz msterdama do Kuala Lumpura, uputila je ukrajinskom tužilaštvu zahtjev da se istraži da li je obaranje aviona ratni zločin.

U međuvremenu, Crveni križ je izradio povjerljivu pravnu procjenu po kojoj je Ukrajina službeno u ratu, jer se bori protiv proruskih separatista u istočnom dijelu zemlje, naveo je Reuters, pozivajući se na zapadne diplomatske i službene izvore.

To obavezuje sukobljene strane da poštuju Ženevske konvencije ili mogu riskirati da im se sudi za ratne zločine, naglašavaju pravni stručnjaci.

"Zločini počinjeni za vrijeme oružanog sukoba mogu biti podignuti na razinu ratnih zločina, a time i kažnjivi, ne samo pred domaćim sudovima", kaže Jimmy Gurule, profesor prava na Sveučilištu Notre Dame i bivši vladin dužnosnik.

Američki dužnosnici ovoga tjedna su rekli da je napad bio slučajan, jer su seperatisti vjerovali da gađaju ukrajinski vojni avion.

„No, čak i ako malezijski avion nije namjerno gađan, tužba za ratni zločin se može podići, ako se utvrdi da je raketa nasumce ispaljena na avion“, ocjenjuje Michael Doyle profore na Pravnom fakultetu sveučilišta Columbia.

I ruski dužnosnici također mogu biti procesuirani za ratne zločine, ako se dokaže da su, kako zapadne vlade tvrde, pružali materijalnu i drugu podršku pobunjenicima u Ukrajini koji su počinile ratne zločine“, dodao je Doyle.

Gdje suditi odgovornima

Ukoliko zapadne vlade ustraju u optužbama za ratne zločine zbog tragedije malezijskog aviona, možda će teško biti naći mjesto gdje će se suditi za te zločine.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice Međunarodnog kaznenog suda (ICC), što znači da tribunal u Hagu nema jurisdikciju nad građanima tih zemalja, osim ako su zločine počinili na teritoriju države koja je potpisnica Rimskog statuta na temelju kojeg je osnovan sud.

No, ICC može suditi slučajeve ratnih zločina koje mu uputi Vijeće sigurnosti UN-a, bez obzira na državljanstvo osumnjičenih. To je, međutim, manje vjerojatno, jer bi na to Rusija stavila veto, budući da tvrdi da postoji mogućnost da je avion oborila ukrajinska vojska.

"Ono što Vijeće sigurnosti može učiniti zapravo je ograničeno činjenicom da li će biti prihvatljivo Rusiji", smatra Glazier.

Pojedine zemlje, poput Nizozemske, mogu goniti osobe za ratne zločine u sukobu u Ukrajini po načelu "univerzalne nadležnosti", iako pritvaranje osumnjičenih može biti teško, osim ukoliko ukrajinska vlada ne vrati kontrolu nad pobunjenim područjima na istoku zemlje.

"Ukoliko Vijeće sigurnosti odobri ICC istragu, ukoliko kojim slučajem jedan od osumnjičenih i odgovornih završi u nekoj drugoj zemlji, ili u slučaju da Ukrajina ponovno stavi pod kontrolu taj dio zemlje, onda im se može suditi na ukrajinskom sudovima. U suprotnom oni ostaju izvan kaznenog pravosuđa", ocjenjuje Steven Ratner, profesor prava na Sveučilištu Michigan.

Pravni raskorak

Nakon tragedije malezijskog aviona, međunarodna zajednica bi trebala promijeniti međunarodno kazneno pravo tako da se u njega unese krivična odgovornost za slučajno obaranje civilnog aviona, ističe profesor Glazier.

"Smatram da onaj tko je zapovjedio ispaljivanje rakete treba imati zakonsku obvezu da poduzme sve moguće mjere opreza prije izvođenja vojne aktivnosti koje mogu dovesti do civilnih žrtava", ističe ovaj profesor.

Za to postoji presedan, dodaje on. Nakon što je Sovjetski Savez oborio korejski putnički avion koji je letio u zračnom prostoru SSSR-a 1983, i kada je poginulo svih 269 putnika i članova posade, međunarodni zakon o civilnoj avijaciji je promijenjen i državama je zabranjeno da koriste oružje protiv civilnih aviona, napominje Glazeir.

U vrijeme te tragedije Moskva je je djelovala u okviru međunarodnog prava po kojem je mogla djelovati protiv civilnog aviona koji je ušao u sovjetski zračni prostor, rekao je on.

"Činjenice koje za sada znam sugeriraju da se u slučaju malezijskog aviona radilo o tragičnoj pogrešci", smatra Glazier .

"Oni nisu imali namjeru ubiti tih nekoliko stotina civila. U međunarodnom kaznenom pravu postoji raskorak između užasa koji se ovdje dogodio i onoga što može biti kriminalizirano" kaže ovaj stručnjak.

XS
SM
MD
LG