Dostupni linkovi

Letnja umetnička škola povezuje studente Balkana


U Prijepolju je u toku Međunarodna letnja umetnička škola Univeziteta umetnosti u kojoj učestvuje 60 mladih umetnika iz zemlje i inostranstava i ekipa profesora sa četiri fakulteta Univeziteta iz Beograda. Cilj škole pod nazivom "Kroz vrtloge Lima" je povezivanje studenta umetničkih univerziteta Balkana i Evrope.

Inspiracija ovogodišnje Letnje škole je Prijepolje, grad bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i izuzetnog prirodnog okruženja, koji je smešten u neposrednoj blizini drevnog manastira Mileševe.

Pet umetničkih radionica – dramska, vajarska, slikarska, etnomuzikološka, radionica tekstila, – i fotografski istraživački projekat, osmišljeni su sa ciljem da se podstakne interakcija između studenata umetnosti i lokalne sredine.

Profesor Fakulteta likovne umetnosti Vesna Knežević zajedno sa slikarima radi mural na vrhu zgrade priijepoljskog Doma kulture.

"Naš boravak ovde bi trebao da znači mnogo ovom mestu, a nama što ćemo ostvariti radove koje možda u nekim običnim situacijama nismo u mogućnosti. Radimo na velikoj visini, jeste naporno, ali je to i poseban izazov za celu ekipu slikara", kaže Vesna Knežević.

Renata je u Prijepolje došla iz Moskve, po prvi put je u Srbiji, dopada joj se priroda, ljudi, i zadovoljna je što će zajedno sa kolegama slikarima raditi na oslikavanju murala.

Nikola Milčev studira u Prištini Likovnu akademiju i kaže da je mural koji radi zajedno sa svojim kolegama zamišljen kao mozaik a sadržaće elemente hrišćanske i islamske kulture, što je ujedno i simoblika multietničkog Prijepolja u kome se prepliću dve kulture.

Letnja umetnička škola Srbije ima za cilj da istraži i promoviše kulturno blago Srbije i poveže studenate umetničkih univerziteta sa prostora Balkana i Evrope.

Učesnici škole kažu da im ova škola pored druženja pruža mogućnost da steknu i nova iskustva u svoj struci.

Jeleni, studentu Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, ova škola, kako kaže, pomoći će u daljem radu u oblasti etnomuzikologije, posebno u oblasti terenskih istraživanja.

Dimitra dolazi iz Soluna, student je Fakulteta za lepe umetnosti na univerizetu posvećenom Aristotelu, po prvi put je u Srbiji i dopadaju joj se običaji, tradicionalne pesme, gostoljubivost, želi da se upozna sa kulturom Srbije i da o tme priča svojim prijateljima u Grčkoj.

"Radim kamen od šest tona koji je dopremljen sa Zlatibora i odlučio sam da napravim kamenu bitvu. Pošto Prjepolje nema more ja sam se odlučio da im poklonim bitvu da Prijepoljce podseća na Baranina koji je bio ovde", priča Baranin Balša Kalač, student četvte godine vajarstva na Odseku za kamen.

Radovi nastali u ovoj školi ostaju gradu domaćinu.

XS
SM
MD
LG