Dostupni linkovi

Pogođena UN škola u Gazi, 15 mrtvih i više od 200 ranjenih


Izraelski tenkovi kod granice Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Izraelski tenkovi kod granice Gaze

U izraelskom granatiranju Pojasa Gaze u četvrtak je pogođena škola Ujedinjenih nacija, saopštili su palestinski zvaničnici. Prema prvim informacijama ubijeno je najmanje 15 ljudi, a više od 200 ranjeno. Iako traju intenzivni diplomatski napori za okončanje krvoprolića u najintenzivnijem sukobu Izraela i Palestine posljednjih godina, nema naznaka da će se sukobi okončati.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja iz Gaze kažu da je u pogođenoj školi UN bilo na stotine ljudi koji su tu tražili utočište kao izbjeglice iz oblasti u kojima se vode žestoke borbe.

U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze prošle noći je poginulo 89 Palestinaca, čime je broj žrtava izraelske ofanzive na toj strani dostigao 720, većinom civila, više od 150 djece.

Na izraelskoj strani ubjeno je 34 ljudi, uglavnom vojnika.

Nešto ranije prije granatiranja UN-ove škole, povjerenica UN za humanitarna pitanja Valeri Amos rekla je da je u Gazi “užasna užasna situacija” pozvala je na okončanje nasilje i kao glavni prioritet u sukobu naznačila zaštitu civila.

Kada je riječ o ostalim aktivnostima u do sada bezuspješnim diplomtskim naprima da se dvije strane privole na primirje, novi britanski šef diplomatije, Filip Hamond, boravio je u Jerusalimu, gdje se susreo sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

“Britanska vlada je veoma jasna kada kaže da Izrael ima pravo da se brani, baš kao što bismo se mi branili da nas neko napada raketama. Ali to pravo se mora primjenjivati sa odgovarajućom suzdržanšću u cilju da se minimalizuje broj žrtava”.

Britanija je razočarana što je Hamas ponovo odbio ponudu za prekid vatre.

Hamond je konstatovao da je u izostanku prisutnosti na terenu u Gazi gdje se vode borbe, nejasno šta se tačno događa ali je obećao da će naglasati svojim izraelskim domaćinima važnost pridržavanja ključnim vrijednostima, a to znači da se vojne operacije provode sa hiruškom preciznošću samo na vojne ciljeve, da bi se minimalizovao broj žrtava.

Britanski je šef diplomatije potom dao svoje viđenje dosadašnjeg broja civilnih žrtava:

“Gaza je po svoj prirodi veoma gusto naseljeno područje, i veoma je teško da bilo kakava vojna operacije bude provođena u toj oblasti bez neke kolateralne štete, i to je problem sa kojim se suočavamo, sa kojim se hrvamo”, kaže Filip Hamond.

Netanjahu je pak još jednom optužio Hamas da koriste civile kao ljudski štit.

“To korištenje ljudskog štita u Gazi od strane Hamasa je izuzetno cinično, goteskno i nehumano. Ali ono što je jednako grosteskno je da je Izrael osuđen od strane UN Vijeća za ljudska prava. To je parodija pravde, lakrdija poštenja i zdravog razuma. I mislim da nas to neće sprijčiti da nastavimo sa odbranom našeg naroda, zaštitom od raketnih napada i uništenja mreže teorističkih tunela kojima, kako smo vidjeli, žele prodrijeti na našu teritoriju. Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti sa ciljem da šatitimo naš narod“, poručio je još jednom Benjamin Netanjahu.

Komitet UN-a za ljudska prava ustanovio je komisiju koja će istraživati povrede ljudskih prava, te ratne zločine izraelskih snaga u Pojasu Gaze.

Dio je to Rezolucije koja je usvojena na zasjedanju u srijedu, a prihvaćena je zahvaljujući većini koju čine arapske i zemlje u razvoju. Sedamnaest evropskih država nije prisustvovalo glasanju, a jedino su SAD glasale protiv.

Na terenu, dužnosnik izraelskih oružanih snaga za televiziju Kanal 2 je izjavio da kopnenim snagama treba još najmanje dvije sedmice da završe posao.

Preko 50 bivših izraelskih vojnika odbilo je da se priključi rezervnim snagama, izražavajući žaljenje što su bili dio vojske koja igra centralnu ulogu u ugnjetavanju Palestinaca, objavio je u srijedu Washington Post.

“Odbijamo našu dužnost i podržavamo sve koji se odbiju javiti u rezervne snage”, napisali su bivši vojnici u peticiji postavljenoj on-line koju je prvi prenio američki dnevnik.

Vojnici nijesu jedini predstavnici izraelske javnosti koji kritikuju način na koji se ponaša Netanjahuova vlada. Američka je štampa objavila intervju sa novinarom i piscem Gideonom Levijem koji je Benjaminu Netanahuu poručio da „ukoliko hoće da zaustavi reketiranje iz Gaze, mora da prihvati samo mir“.

Kako je rekao, „Bliskoistočni mir nikada neće doći dok izraelska Vlada ne prestane odbacivati osnovno pravo Palestinaca.“

„Naravno da Izrael želi mir, ali Izrael ne želi samo mir“, kaže Levi i dodaje:

”Ovdje se radi o pravdi. Ako se osvrnete nazad i zapitate na kojoj tački u kojem momentu je Izrael bio spreman da odustane od okupacije, dajte mi jedan primjer na kojem je postojala iskrena spremnost da se okonča okupacija. Nikada toga nije bilo. Ovdje se radi o tome da se dobija na vremenu, zadržava status quo, a to znači okupirana Zapadna Obala, Gaza pod opsadom, miran život za Izrael,” naveo je ugledni izraelski intelektulac dodajući da je i nastavkom izgradnje naselja na Zapadnoj Obali, i Palestincima i svijetu Izrael jasno stavio do znanja da neće odustati od tog dijela zemlje”, rekao je novinar Gideon Levi.

XS
SM
MD
LG