Dostupni linkovi

Vukčević: Slučaj "Žuta kuća" pred raspletom, konačnu reč ima Vilijamson


Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević, tužilac Srbije za ratne zločine izjavio je uoči razgovora sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom u Beogradu da će se uskoro znati da li će u slučaju „Žuta kuća“ biti podignuta optužnica.

"Koliko vidim, došlo se do kraja sa istragom i sada je vreme da se odluči da li će se podići optužnica ili će se odustati od istrage", rekao je Vukčević.

Vukčević je izjavio da je u slučaju moguće trgovine organima lica nealbanske nacionalnosti sa Kosova tužilaštvo iz Beograda došlo do saznanja da su izvršeni ratni zločini i da je nestalo više od 300 ljudi.

„Sumnjamo da su oni bili žrtve trgovine organima. Dokazi koje smo prikupili bili su dovoljni da utvrdimo da su učinjeni ratni zločini. Ali nismo došli do izvršilaca. Nismo imali pristup terenu i nismo mogli konkretno da utvrdimo da li je došlo do trgovine organima. Očekujem da će izveštaj Klinta Vilijamsona uskoro biti javno predstavljen. Ja nijedno ime iz naše istrage ne mogu da pomenem, imena neću pominjati. Vrlo brzo će Vilijamson izneti detalje i saznaćemo šta je njegov tim našao, odnosno da li se to desilo ili nije.“

U slučaju „Žuta kuća“ Tužilaštvo Srbije za ratne zločine saslušalo je više od 400 svedoka, materijal je predat istražitelju Saveta Evrope Diku Martiju, pa potom timu Klinta Vilijamsona. Njegov tim je, kako navode u beogradskom tužilaštvu, istragu u trajanju od tri godine vodio u devet zemalja – Srbiji, Turskoj, Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, i Češkoj.

Američki tužilac Klint Vilijamson u utorak je doputovao u Beograd i razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Vlade Srbije. Vučić je rekao da će objavljivanje izveštaja glavnog tužioca Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima Klinta Vilijamsona biti od ogromnog značaja za Srbiju. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Vučić je na sastanku istakao da će objavljivanje izveštaja potvrditi objektivnost instuticija Evropske unije i medjunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

Vilijamson, koji je doputovao u Beograd uoči objavljivanja izveštaja Specijalnog tima, zahvalio je srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka. Vučić je zahvalio tužiocu za istrajnost u rasvetljavanju počinjenih zločina.

"Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava", rekao je Vučić.

Prema najavama u medijima, Klint Vilijams će krajem meseca, najverovatnije 28. jula, u Briselu objaviti izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi sa trgovinom organima. Istraga u slučaju trgovine ljudskim organima, za koju tužilaštvo u Beogradu pretpostavlja da ju je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji, u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.

XS
SM
MD
LG