Dostupni linkovi

Bolji uslovi za manjine, glas za buduću vladu


Skupština Kosova, ilustrativna fotografija
Skupština Kosova, ilustrativna fotografija

Iako su poslanici iz redova manjinskih zajednica na konstitutivnoj sednici Skupštine glasali za Isu Mustafu, kandidata koalicije LDK-AAK-Nisma, to ne znači da će eventualno učestvovati i u njihovoj vladi. Oni navode da će podržati bilo koju koaliciju koja nudi bolje uslove za manjine, bilo da se radi o opozicionom bloku ili o Demokratskoj partiji Kosova Hashima Thacija.

Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste koja je u Skupštini dobila devet mandata, kaže da njihovi glasovi za Isu Mustafa ne predstavljaju orjentaciju Liste i s kime će u vladu.

„To je samo čin koji je trebao da spreči da se ne dese ponovni izbori na Kosovu i Metohiji. Isključivo smo to uradili zbog toga da bi se očuvala parlamentarna stabilnost kako ne bi došlo do novih izbora. Mi imamo poslanički klub koji ima 10 poslanika. Mi među albanskim partijama nemamo niti jednog favorita. Nama su mogući partneri kako jedna tako i druga opcija. Videćemo samo koja je opcija spremna na iskreno pomirenje i saradnju i na izgradnju jačih institucija“, kazao je on.

Slične stavove saopštio je i Mahir Yagxhilar iz turske zajednice, a inače iz parlamentarne grupe „6+“ koja okuplja poslanike iz ostalih manjinskih zajednica.

„Mi, kao pripadnici zajednica nastavićemo konsultacije. Imamo svoju parlamentarnu grupu. Naš stav je bio da glasamo kako se ne bi ponovili izbori, kao i da glasamo za onog ko ima većinu“, kazao je on.

U svakom slučaju, postoje naznake preduslova pripadnika manjinskih zajednica za ulazak u novu vladu.

Jablanović navodi da za Srpsku listu nije važno koja će ministarstva voditi ili ko će biti ministri, već da se poštuju interesi Srba, a koji se tiču osnivanja Asocijacije srpskih opština, povratak imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, bolja organizacija za povratak raseljenih, koji treba da bude održiviji, kao i anuliranje privatizacije u sredinama gde žive Srbi.

„To su neka četiri uslova bez kojih mi ne možemo da ulazimo niti sa jednom niti sa drugom opcijom, po cenu da ostanemo i u opoziciji. S druge strane nam je jako bitno da se situacija u Mitrovici, i u severnoj i u južnoj, relaksira maksimalno, jer je napravljena jedna veštačka atmosfera da je gore toliki sukob između Srba i Albanaca...ali to nije istina. Srbi i Albanci nesmetano trguju, prelaze iz jednog u drugi deo grada, ali trenutno politika koju PDK vodi, po našem mišljenju, u Mitrovici igra na kartu nacionalizma što je za nas neprihvatljivo“, kaže Jablanović.

U svakom slučaju, manjinama je zastupljenost u izvršnoj vlasti zagarantovana zakonima, zavisno od broja resora buduće vlade.

Analitičari na Kosovu smatraju da s obzirom da pokret Samoopredeljenje zbog svojih uslova u vezi dijaloga sa Srbijom i privatizacijem ne popušta, međunarodna zajednica će možda uticati kod manjina da podrže koaliciju LDK-AAK-Nisma. Fisnik Korenica iz Grupe za pravne studijekaže da bi čak ostavljanje Samoopredeljenja po strani imalo međunarodnu podršku.

„Postoji spremnost kod koalicije LDK-AAK-Nisma da budu zajedno sa manjinama ali pod uslovom da Samoopredeljenje ostane van. To Srpsku listu čini ’kingmakerom’ i pravim nosiocem koalicije u Skupštini. Postoji i raspoloženje kod međunarodne zajednice da Srpska ima takvu poziciju u koaliciji, a to može biti samo bez Samoopredeljenja“, kazao je Korenica.

Formiranje nove vlade ipak može potrajati s obzirom da se Demokratska partija Kosova obratila Ustavnom sudu sa zahtevom da se poništi izbor Ise Mustafe na mesto predsednika Skupštine, uz obrazloženje da je ono bilo protivustavno. Dok se to pitanje ne reši, predsednica Atifete Jahjaga je stavila do znanja da neće odrediti mandatara nove vlade.

XS
SM
MD
LG