Dostupni linkovi

Pogođena bolnica u Gazi, UN traži prekid sukoba


Gaza pod vatrom izraelskih tenkova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Savjet bezbjednosti UN-a pozvao je na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa, u trenutku kada se broj ubijenih palestinskih žrtava, uglavnom civila, prešao 500. Na izraelskoj strani, u dvije sedmice ofanzive, poginulo je dvadeset osoba, od kojih je 18 vojnika. Izrael pak istim intenzitetom nastavalja kopnenu akciju i najavljuje novu mobilizaciju rezervista. Osim Ban Ki Muna, koji je u Kataru, u posjeti kriznom regionu je i američki državni sekretar Džon Keri, koji je stigao u Kairo.

Od jutra je u pojasu Gaze nastavljena kopnena ofanziva uz zračne udare Izraelske vojske. Kulminiralo je granatom koja je pogodila treći sprat bolnice Al Aksa u centralnom dijelu Pojasa Gaze i ubila najmanje četvoro medicinara. Ranjeno je još 60 ljudi, polovina od njih medicinsko osoblje, kako je saopštio portparol ministarstva zdravlja, Ašraf Al Kidra. Prema njegovim riječima, na trećem spratu se nalazi odjeljenje intenzivne njege za upravo operisane pacijente.

Ostale su granate pale u okolini bolnice zbog čega su pozvani predstavnici crvenog krsta da evakuišu pacijente.

Al Kidra je ranije rekao da je broj žrtava među Palestinicima nakon dvije sedmice prekogrničnog raketiranja, premašio 500, uz 268 onih kojih koji su ubijeni od kada je Izrael započeo svoju kopnenu ofanzivu.

Sa druge strane oko 20 Izraelca, vojnika i civila ubijeno je u dvosedmičnim sukobima nažešćeg intenziteta posljednjih godina.

Nedjelja je bila najsmrtonosniji dan od početka izraelske operacije „Zaštitna ivica“, kada je poginulo 13 izraelskih vojnika i više od 100 Palestinaca, uglavnom civila.

Hamas je i danas nastavio sa ispaljivanjem raketa na Izreal. Portparol policije Miki Rozenfeld potvrdio je napad na Sderot:

„Prije nekoliko je raketa pala na grad Sderot.Pet raketa je ispaljeno na sve ukupno iz Pojasa Gaze na naš grad i možete vidjeti štetu pričinjenu na mjestu gdje su policajci došli na uviđaj. Na svu sreću porodice su bile unutar kuće i sigurnoj zoni i na svu sreću svi su sigurni.“

Savjeta bezbjednosti UN-a u nedjelju je održan na poziv Jordana i pozvao je na trenutni prekid vatre, a generalni sekretar Ban Ki-Mun koji u utorak u Kuvajtu pregovara o prekidu sukoba izraelske akcije nazvao je „užasnim“.

Abas pozvao na prekid sukoba

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je na hitnu obustavu vatre i početak pregovora nazvavši stanje „nedopustivim“, a izraelsku ofanzivu "zločinom protiv čovječnosti".

Posljednju sjednicu Savjeta bezbjednosti prokomentarisoa je riječima: "Propust Savjeta bezbjednosti da donese odluku o prekidu agresije i masakra nad palestinskim narodom ne oslobadja ih odgovornosti za kršenje medjunarodnog prava. Zato pozivam Savjet da održi novo hitno zasjedanje i ispuni svoju dužnost da zaštiti Palestince“

Abas je još jednom pozvao na prihvatanje egiptske incijative o zaustavljanju sukoba.

„Naglašavam još jednom važnost primjene egipatskog prijedloga za prekid vatre i zaustavljenje krvoprolića.“

Egipatsku incijativu koja je podrazumijevala prekid vatre , a koju je prošle sedmice prihvatio Izrael ali ne i Hamas, pokušaće u Kairu da oživi i američki držani sekretar Džon Keri.

U međuvremenu Izrael ne daje naznaka da bi mogli prekinuti napade na pojas Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je obećao da će nastaviti započeti posao, koliko dugo bilo potrebno, „bez obzira na broj poginulih izraelskih vojnika“.

„Izrael nije svojom voljom započeo, nego smo bili izazvani. A kad smo bili prisiljeni započeti ofanzivu nećemo prestati dok ne ostvarimo cilj. Vratićemo mir izraelskom narodu na dugi period time što ćemo uništiti Hamasovu strukturu, baš kao i ostatak terorističkih organizacija u Gazi. Operacija se nastavlja koliko to dugo bude potrebno.“

Njegove je riječi potvrdio i pojačao izraelski ministar odbrane Moše Jalon na sastanku komiteta za vanjske poslove i odbranu

„Mi smo spremni da nastavimo operaciju koliko god je potrebno i ako je neophodno mi ćemo regrutovati još rezervista za borbene trupe dok ne postignemo mir na u Pojasu Gazi.“

Ujedinjene nacije su prebrojale skoro 84 hiljade raseljenih u Gazi, s tendencijom daljeg rasta.

XS
SM
MD
LG