Dostupni linkovi

Izetbegović: Dodik posljednji ima pravo žaliti se na bahatost


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

RSE: Jeste li dobili pismo predsjednika RS-a Milorada Dodika u kojem traži da se američki otpravnik poslova u BiH proglasi personom non grata?

Izetbegović: Dobio sam to pismo, ali mislim da ono neće biti na sjednici Predsjedništva BiH, bar što se mene tiče. Smatram da nema razloga za razmatranje zahtjeva predsjednika Milorada Dodika.

RSE: Što tačno gospodin Dodik navodi u tom pismu, odnosno zbog čega traži takvu kvalifikaciju za američkog otpravnika poslova?

Izetbegović: Smatra da je Nikolas Hil izašao iz okvira onoga što je jedna šablonska diplomatska aktivnost, da je to jedan bahat, neutemeljen istup. Ja lično smatram da to nije tako, dakle da nije krivo ogledalo za ružnu sliku koju emituje. Svi znamo da posjeduju vile na Dedinju, svi znamo da se krediti daju sinovima i prijateljima, svi znamo da nema efiksasne borbe protiv korupcije, svi znamo kakvo je ekonomsko stanje, beznađe u RS-u, da mladi ljudi odlaze itd. Ne može biti krivo ogledalo što šalje takvu sliku. E sad znate, prijateljska zemlja koja je puno uložila u ovu BiH, pa čak i u promociju Milorada Dodika kada je on bio jedan obećavajući mladi političar, kada se mislilo da će se stanje u zemlji popraviti kada gospodin Dodik dobije više vlasti i kada mu se da snaga. Sjedinjene Američke Države su snažno investirale u ovu zemlju i one je na neki način prate kao svoj projekat. Pa i tada su, da tako kažem, izlazile iz nekih okvira onoga što je bilo očekivano, tako da se ne treba naljutiti na njih kada kao prijatelji izlaze iz uobičajenih diplomatskih okvira i kada kritikuju. Treba to prihvatiti kao dobronamjernu i, na kraju-krajeva, utemeljenu kritiku.

RSE: Bivše diplomate kažu kako je svojevrstan diplomatski skandal, posebno jer se radi o američkom diplomati. S druge strane, analitičari kažu kako je ovo jedan vid predizborne kampanje. Kakav je vaš stav?

Izetbegović: Mislim da je upravo tako. Mislim da je ovo što Dodik rdi licemjerno, da je ovo jedna reakcija u funkciji jednog ponovnog srbovanja Dodikovog, uzburkavanja strasti pred izbore, prikupljanja nekih političkih poena, za koje ja nisam siguran da ih više i može dobiti na ovakav način. Ovo je sve već viđena priča. Uostalom, mislim da je Milorad Dodik posljednji koji ima pravo žaliti se na nečiju bahatost, na aroganciju, na izlaske iz nekih okvira civiliziranog dijaloga – jer dug je niz njegovih ispada, njegovih gafova, ako bismo ih sad počeli nabrajati, koje je imao u posljednjim godinama, uvreda u odnosu na ostale političke aktere u BiH, pa i na strance - tako da mislim da zaista bi trebalo prvo, što kažu, počistiti u svom dvorištu, pripaziti šta on izgovara.

RSE: Vi ste na početku rekli kako ovo uopšte nije nešto što bi Predsjedništvo trebalo tretirati, ali vjerujete li vi da će gospodin Radmanović tražiti sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva na ovu temu, ili mislite da neće?

Izetbegović: Ja mislim da neće - jer da je Milorad Dodik brojao do 10, ne bi ni on ovo uradio. Mislim da je gospodin Radmanović tu odmjereniji i da je svjesniji u ovakvoj situaciji i da će se ponašati odgovornije i da neće insistirati na tome. Uostalom, ako bude insistirao, dobiće odgovor od druga dva člana Predsjedništva, pa ćemo staviti na sto sve dosadašnje ispade Milorada Dodika.

RSE: Ovo je druga izjava ove vrste gospodina Dodika tokom posljednjih sedam do deset dana. Početkom sedmice je reagovao na novodnu izjavu turskog premijera, zbog čega se i sastao sa srbijanskim premijerom u Beogradu. Kako to tumačite?

Izetbegović: Mislim da su trebali provjeriti kada i gdje i da li je uopšte Tajip Erdogan dao takvu izjavu. Poslije će se ispostaviti da nigdje nije dao takvu jednu izjavu, ali se tu potrčalo da se bez potrebe kvare odnosi sa Turskom i turskim premijerom. Slične je izjave imao i u vezi s uplovljavanjem ovih brodova u Neum. Mislim da se sa Turskom - to je prijateljska zemlja, kao i SAD uostalom - to se sve da riješiti kroz jedan razgovor. Tako je to i riješeno jer u Neum neće u sezoni ti brodovi uploviti. A ta izjava nije od strane gospodina Erdogana nikako ni data, tako da su bespotrebno teške riječi izgovorili u odnosu na Tursku i njenog lidera.

RSE: Gospodine Izetbegoviću, vjerujete li vi da ovakvo pismo može zategnuti odnose između BiH i SAD-a, konkretno njihovog diplomatskog predstavništva u BiH?

Izetbegović: Ne može jer Dodik ne predstavlja BiH, a ne bi trebao ovako da predstavlja niti jedan njen entitet. Mislim da će zategnuti, a naravno i vrijeme je da zategne, odnose između Milorad Dodika i SAD-a.

XS
SM
MD
LG