Dostupni linkovi

Radnici u protestu: Jedemo salamu i hleb, političari siđite u fabrike


Protest protiv Zakona o radu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Velikim protestom u Beogradu sindikati su pokušali da spreče usvajanje novog zakona o radu. Dok su poslanici raspravljali, radnici su ispred parlamenta zatražili ostavku ministra rada i najavili štrajkove.

Simboličnom sahranom socijalnog dijaloga i minutom ćutanja sindikalci su završili protest tražeći da se iz procedure povuče novi zakon o radu.

“Kažu da smo mi protiv reformi. To nije istina. Mi smo za reforme. Ali ne svaki put samo preko naših leđa”, poručio je sindikalni lider Ljubisav Orbović.

Oko pet hiljada radnika okupilo se na Trgu Nikole Pašića, prošetalo do Predsedništva Srbije i zahtev predalo na toj adresi, a centralni protest održan je pred Skupštinom gde su radnici glasnim negodovanjem i zvižducima pozdravili narodne predstavnike.

“Okupili smo se danas ovde da kažemo NE zakonima koje hoće da donesu za nas, a bez nas. Dajemo im još jednu šansu da ih nazovemo narodnim poslanicima”, čulo se preko megafona.

Tokom šetnje nisu zabeleženi incidenti ali su centar grada, i posebno ulice oko zgrade parlamenta, obezbeđivale jake snage MUP-a i policajci u civilu koji su kamerama snimali učesnike protesta.

Radnici su pred skupštinu došli uz pesmu “Pada vlada” sa transparentima “Zar opet robovi”, „Danas gladni – sutra žedni“, "Život prođe, penzija ne dođe" i „Hoćemo posao“.

Neki od radnika u protestu rekli su za RSE da se plaše smanjenja plata, otkaza i još većeg siromaštva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link

Iako su protestovali samo dvadesetak metara od ulaza u parlament, u kom su u tom trenutku razmatrani amandmani na zakone o radu i PIO, okupljenima se nije obratio niko od poslanika.

Osim na nova zakonska rešenja, za koja smatra da su u interesu tajkuna a ne radnika, opozicioni poslanik Zoran Živković izneo je primedbu i na atmosferu u skupštini.

“U jeku rasprave o zakonu o radu, u ulaznom holu parlamenta u ovom trenutku je 30 do 50 policajaca u majicama i farmerkama koji u crnim torbicama drže oružje. Pitao sam se ko je njih pozvao. Da li je neko u parlamentu ugrožen, ili se radi o strahu od posledica usvajanja zakona o radu”, kaže Živković.

Da je reakcija države na sindikalni protest neuobičajena, pokušao je da ukaže i Borko Stefanović, iz Demokratske stranke, koji je rekao da je policija u više gradova proveravala da li predstavnici te partije učestvuju u organizaciji radničkog okupljanja.

“To je nedopustivo, protivzakonito i antiustavno ponašanje vlasti. DS nije organizator sindikalnih okupljanja ali ih podržavamo. Zato što sa tim ljudima treba postići neki socijalni dogovor”, ocenio je Stefanović.

Direkcija policije Srbije u kratkom saopštenju demantovala je ove navode. Suština neslaganja oko predloženog zakona o radu je da sindikati smatraju da se donosi isključivo u interesu kapitalista i na uštrb radnika, dok vlast tvrdi da je reformski, u cilju zapošljavanja i oporavka privrede.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, i u danu protesta radnika u Skupštini je ustvrdio da je novi zakon bolji od starog.

“Sada poslodavac mora dva puta da razmisli da li sa tankim obrazloženjem može nekoga da otpusti. Da li mu se to isplati ako dođe do sudskog spora… To je nova stvar koja potpuno ide u korist zaposlenih”, naveo je Vulin.

Radnici okupljeni ispred skupštine odmah su odgovorili ministru Vulinu.

“Hoće da usvoji zakon o radu protiv interesa radnika. A tobože je levičar i socijalista. On više ne može da bude ministar i tražimo njegovu ostavku”, poručili su lideri protesta.

Sa protesta u Beogradu, na kom je jedan od lajtmotiva bila Internacionala, sindikati su najavili da počinju prikupljanje potpisa za referendum o novom zakonu o radu.

Na okupljanju ispred parlamenta učestovali su i neki uniformisani pripadnici MUP-a, a Sindikat policije za 27. jul je zakazao štrajk policajaca zbog usvajanja izmena zakona o radu.

XS
SM
MD
LG