Dostupni linkovi

Peticija protiv koncerta Cece Ražnatović u Novom Sadu


Svetlana Ražnatović nastupa u Skoplju, ilustrativna fotografija
Svetlana Ražnatović nastupa u Skoplju, ilustrativna fotografija
Za svega nekoliko dana dve hiljade građana je potpisalo elektronsku peticiju u kojoj izražavaju neslaganje sa odlukom organizacionog odbora novosadskog Tamburica festa da na toj manifestaciji nastupi Ceca Ražnatović. U tekstu peticije se navodi da je ova turbo folk pevačica „svojim pesmama tokom devedesetih učestvovala u propagandnoj mašineriji koja je imala za cilj da drži stanovništvo u ratnohuškačkoj komi.”

Jedan od potpisnika ove peticije je i mladi umetnik, dramaturg Tomislav Čeleketić. On kaže za RSE da nije osnovni problem u njenoj muzici već u onome što ona predstavlja.

“Nisam prosto neko ko sluša njenu muziku, ali to nije poenta. Pre svega ona se stilski ne uklapa u ovu tradicionalnu manifestaciju. Druga stvar je da njen lik i delo zbog gomile stvari koje je radila u svojoj karijeri ne treba da bude uzor mladim ljudima”, naglašava Čeleketić.

Pitali smo i stanovnike Petrovaradina šta misle o najavljenom nastupu na Tvrđavi.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00
Direktan link


Uprkos negodovanju dela javnosti, organizacioni odbor ne odustaje od nastupa udovice Željka Ražnatovića Arkana. Predsednik organizacionog odobora, Jovan Pejčić smatra da je u pitanju zlonamerna akcija.

“Peticiju je pokrenula jedna mala grupa ljudi, tekst je krajnje nekorektan i neukusan i po reakciji građana već vidimo da oni nemaju nikakvu podršku. Ja očekujem da ove godine imamo rekordnu posećenost na tamburica festu.”, rekao je on.

Na naše pitanje šta misli o navodima peticije da je ova pevačica učestvovala u ratnohuškačkoj propagandi Pejčić je odgovorio na sledeći način:

“To apsolutno ne stoji. Ona je trenutno najpopularnija pevačica u regionu i mislim da je taj deo teksta krajnje nekorektan.”

Ovo nije prvi put da Ceca Ražnatović nastupa u Novom Sadu, ali je interesantno da je krajem prošle godine već imala dva nastupa u glavnom gradu Vojvodine i to prvi put u istoriji Novog Sada. Novinar i bloger, Igor Mihaljević smatra da je osnovni problem u tome da je ova turbo folk pevačica, kako je naveo u svom tekstu “ne vuče moralnu stigmu” zbog počinjenih krivičnih dela.

“Radi se o tome da nikome ništa ne bih branio, posebno ne umetnici i muzičaru da nastupi u mom gradu. Radi se o tome da ona i dalje u ovoj zemlji ne živi u moralnom okviru u kom zaslužuje da živi. Ona ne vuče moralnu stigmu zbog zločina kog je počinila bilo da govorimo o kulturnom ili o krivičnom delu. I taj deo ona neće i ne može da plati. Oni koji su sad pokrenuli ovu akciju ne razmišljaju o tome kada je vreme da povučemo crtu i da odredimo ko sme a ko ne sme da peva na ovom festivalu. Na ovom događaju su ranije pevali i drugi umetnici koji nisu imali nikakve veze sa tamburaškom muzikom, problem je u tome da se mi setimo svih loših stvari povodom Cece ali kada treba da se pogledamo u ogledalu, to odlažemo za prekosutra”, naveo je Mihaljević.

Inače, protiv nastupa Cece Ražnatović organizovana je i grupa na Fejsbuku. Stranici se pridružilo više od tri hiljade korisnika ove društvene mreže.
XS
SM
MD
LG