Dostupni linkovi

Rasmussen: Crna Gora jak kandidat za članstvo u NATO


Anders Fogh Rasmussen i Milo Đukanović, ilustrativna fotografija
Anders Fogh Rasmussen i Milo Đukanović, ilustrativna fotografija
Crna Gora ispunjava svoje obaveze na planu regionalne stabilnosti, konstatovali su generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen i crnogorski premijer Milo Đukanović prilikom susreta u Briselu u utorak.

Prvi čovjek zapadne vojne Alijanse rekao je da je lijepo vidjeti Đukanovića ponovo u NATO štabu, navodeći da je Crna Gora važan partner za Alijansu i jak kandidata za članstvo.

“Naš sastanak danas reflektuje važnost sa kojom uzimamo naše odnose i napredak. Čestitam vam na napretku koji ste postigli do sada u implementaciji reformi i hvala vam na vašoj ličnoj posvećenosti evroatlanskim integracijama. Nastavak tog teškog rada je najbolji način da se Crna Gora dovede u NATO i EU”, rekao je Rasmussen, dodajući da to takođe pokazuje crnogorsku posvećenost Alijansi u praktičnim stvarima.

“Vi ste igrali pozitivnu ulogu na Zapadnom Balkanu i doprinosite međunarodnoj sigurnosti. Zahvalni smo za crnogorski doprinos NATO misiji u Avganistanu, i za vase obećanje da ćete pomoći sigurnosnim snagama Avganistana i finsasijski i putem trening misija, koje planiramo nakon 2014.”

Crnogorske trupe u sastavu ISAF-a blisko sarađuju sa hrvatskim i njemačkim trupama, obezbjeđujući zaštitu trenerima u Mazer el Šarifu.

“Mi znamo da evroatlanske integracije mogu biti izazovan i dug put, ali se isplati. I važno je iskoristi momentum reformi da bi se omogučili jaki dokazi implementacije. Zajednički smo identifikovali glavne izazove, kroz vaš akcioni plan za članstvo, uspostavljnje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, obezbjeđivanje resursa za modernizaciju vaših oružanih snaga i objasniti vašoj javnosti važnost evroatlanskih informacija.”

Rasmussen je poručio da ohrabruje Crnu Goru da nastavi da radi na tim izazovima.

“Ohrabrujem vas da nastavite rad na ovim izazovima. Svi saveznici se slažu da proširenje treba da bude na meritirnoj bazi i da još posla treba uraditi na intergraciji u evroatlanskoj zajednici. Ali vi ste uradili odlične poteze na putu približavanja NATO. NATO posvećenost Balkanu je snažna. Mi vidimo vašu budućnost u evroatlantskoj porodici i odlučni smo da vam pomognemo da dođete tamo.”

Đukanović: Rast podrške građana članstvu u NATO

Premijer Milo Đukanović obavijestio je generalnog sekretara NATO Andersa Fogha Rasmussena na dinamiku ostvarivanja obaveza koje Crne Gora ima na putu priključenja Alijansi.

„Crna Gora veoma odlučno i veoma dinamično korača putem svoje evropske i evroatlanske integracije i danas predvodi još uvjek neitegrisne zemlje Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u NATO i EU.“

Đukanović je podsjetio na napredak koji je Crna Gora ostvarila u proteklih nekoliko mjeseci.

„Posebno smo se osvrnuli na napredak koji Crna Gora ostvaruje u četiri prioritetna područja u okviru agende za NATO. Mogao sam da saopštim generalnom sekretaru da je napredak u svakoj od tih oblasti evidentan. I na planu vladavine prava i na planu reforme odbrane kao i planu reforme sektora bezbjednosti. A rezultanta svega toga je, rekao bih, podrška javnosti koja je u jednom dinamičnom rastu.“

Đukanović je naveo posljednji podatak iz marta, koji pokazuje da je danas podrška crnogorskom članstvu u NATO 46 posto, što prema riječima Đukanovića, predstavlja rast od 15 posto za godinu dana, i to po njegovim riječima ubjedljivo svjedoči da veoma kavlitetno realizuju reforme, prije svega u prioritetnim oblsti važnim za integraciju Crne Gore u NATO.

„Istovremeno imamo dobru komunikacionu strategiju, da smo uspjeli da animiramo sve strukture društva, da objasnimo značaj crnogorskog članstva u NATO i ubjeđen sam da će kontinuitet reformi u narednom mjesecima doprinositi daljoj podršci javnosti.“

Đukanović je podsjetio da Crna Gora ima izvanredne odnose sa svim svojim susjedima i da je promoter dobre regionalne saradnje. Istovremno, prema Đukanovićevim riječima Crna Gora ispunjava svoje obaveze na međunarodnom planu u okviri ISAF misije, sa najavom da će u njoj i ostati u periodu poslije 2014., ali i u drugim važnim međunarodnim misijama. Stoga je Đukanović zaključio:
Milo Đukanović
Milo Đukanović
„Crna Gora očekuje da taj progres bude registrovan od strane NATO. Očekujemo da bi takva ocjena mogla rezultirati i pozivom Crnoj Gori za članstvo sa samita u Velsu. Svjesni smo naravno da je to krupna ambicija. Svjesni smo naravno konteksta u kojem imamo takvu ambiciju, da je prosto danas pažnja usmjerena na druga pitanja, ali isto tako želimo da kroz ovakve sastanke podijelimo ocjenu ključnim činiocima NATO saveza da koliko god, da kažem iskrsavali krupni značajni problemi ne smijemo napustiti osnovnu ideju, a osnovna ideja je da se širi zona stabilnosti u Evropi. Po nama, kritično područje na kojem treba iskazati istrajnost u takvoj namjeri je upravo područje Zapadnog Balkana.“

Đukanović je naveo da tu ne treba mnogo podsjećanja da ima mnogo ubjedljivih slika iz dalje, a posebno iz novije istorije.

„Zato mi mislimo da ključno pitanje, pitanje stabilnosti Zapadnog Balkana treba rješavati njegovom integracijom u NATO. Zato Crna Gora nastavlja da bude jedan vrlo odgovoran promoter evopskih i evroatlanskih vrijednosti u našem regionu i uvjereni smo da ćemo rezulatima koje postižemo zavrijediti pažnju naših NATO partnera i da ćemo na liniji opredjeljenja koje postoji u Alijansi, da se vrednuje pojedinčan učinak svake zemlje, vjerujem da će procijenti do samita da je Crna Gora zavrijedila poziv za članstvo“, istakao je crnogorski premijer.

Na pitanje da li situcija sa Rusijom može imati uticaja na proces proširenja prilikom samita u Velsu ove godine Rasmussen je odgovorio.

„Ne, ponašanje Rusije neće imati nikakvog uticaja na našu politiku otvorenih vrata. NATO ostaje otvoren, u skladu sa ugovorima NATO, Alijansa će možda pozvati evropske demokratije da ispune neophodne kriterijume, da bi se pridružili savezu. Tako da je to suštinski pitanje koje će se razmatrati između zemlje kandidata i saveza. Ako zemlja kandidat ispuni neophodne kriterijume i 28 članica se saglase onda možemo odlučiti o proširenju. Niti Rusija niti bilo koja druga, treća strana ne mogu imati uticaja na to.“

Rasmussen je potom potcrtao da o tome još uvjek nije donesena nikava odluka.

„Dozvolite mi da naglasim da nikakava odluka nije donesena još, sada smo u procesu pripreme našeg samita u Velsu. Konsultujemo se sa zemljama aspirantima i na koji način ćemo definisati politiku otvorenih vrata biće odlučeno u posbenoj fazi.“

Novinarka američke mreže NBC News pitala je Đukanovića kako on, budući veoma blizak i sa Moskvom, gleda na događaje sa Ukrajinom. Crnogorski premijer je odgovorio:

„Znam da je mnogima u međunarodnoj javnosti intrigantno to viševjekovno pitanje odnosa između Crne Gore i Rusije, iz vremena kada je Crna Gora ranije bila samostalna država i iz jugoslovenskog perioda, pa ipak želim da vam kažem , naša je nedvosmislena odluka da želimo da budemo dio EU i NATO i to, i kada bi željeli da skrivamo, ne možemo. Nedvosmnisleno smo o tome u ranoj fazi upoznali sve naše međunarodne partnere uključujući i Rusiju i želim da vam kažem da mi nepokolebljivo idemo putem pune integracije u EU i NATO. Šta to podrazumijeva, to podrazumijava partnerske odnose, tako da pretpostavljam da ste u toku da smo mi saopštenjem Vlade podržali saopštenje Evropskog savjeta od 3.marta, da smo kosponzorisali rezuluciju Savjeta bezbjednosti UN, da smo u u NATO imali istupanje o tome na liniji Alijanse. Prosto želim da vam kažem da je Crna Gora jedna ozbiljna država koja izvršava svoje obaveze i prema EU i NATO.“

Đukanović je dodao da se kao svaka razumna politika Crna Gora zalaže za što hitniju obnovu dijaloga NATO - EU s jedne, Rusija sa druge strane.
XS
SM
MD
LG