Dostupni linkovi

Karadžić bojkotuje suđenje


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić je obavestio Haški tribunal da se neće pojaviti na početku suđenja, zakazanog za ponedeljak, 26. oktobar.

U pismu sudijama, bivši predsednik Republike Srpske je naznačio da "odbrana nije spremna za proces” koji bi, kako je ranije određeno, trebalo da sledećeg ponedeljka.

Uprkos tome, predstavnica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je da "u ovom trenutku nema naznaka da proces neće početi u predviđenom terminu”.

Karadžić se i ranije protivio početku procesa i od suda tražio više vremena da se pripremi.

Apelaciono veće Tribunala odbilo je njegovu žalbu i ujedno upozorilo Karadžića da "neće učestvovati u “suđenju-predstavi".

Ove nedelje, posle objave tužilaštva da je optužnica protiv Karadžića skraćena, njegov pravni savetnik Svetozar Vujačić je rekao da ne veruje da će doći do suđenja uz Kradžića u sudnici.

“Iz prostog razloga što on nema mogućnosti i nije mu dato pravo da se pripremi. On ne može da prouči 950.000 stranica u tako kratkom roku koje mu je tužilaštvo dalo”, objasnio je Vujačić za RSE Vujačić prošle sedmice, nakon što je Haško tužilaštvo predalo je skraćenu verziju optužnice.

Podnošenjem skraćene optužnice Tužilaštvo je navelo da je otklonjena i poslednja prepreka za početak suđenja i poručilo da smanjenje neće promeniti suštinu jer glavne optužbe - genocid i etničko čišćenje - ostaju.

Na zahtev sudskog veća da se predmet smanji, Tužilaštvo je smanjilo broj opština za koje će se iznositi dokazi, određeni incidenti su izbačeni i smanjen je broj svedoka, rekla je u ponedeljak za naš RSE portparolka tužilaštva Olga Kavran.
XS
SM
MD
LG