Dostupni linkovi

Inzko: Očekujem povlačenje zaključaka


Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valetnin Iznko izjavio je u srijedu navečer da nije očekivao oštru reakciju predstavnika vlasti RS-a u vezi s posljednjim odlukama koje donio, ističući da su one samo tehničke i da očekuje da će političko vodstvo RS-a nakon što sve dodatno razmotri odustati od usvojenih zaključaka u vezi s njegovom odlukom o „Elektroprijenosu“.

Inzko je svoje odluke nazvao „čisto tehničkim“, te podsjetio da treba da se radi na tranziciji OHR-a i ispunjavanju pet plus dva uvjeta i cilja, od kojih se jedan od njih odnosi i na Brčko, odnosno završetak supervizije.

Kada je u pitanju „Elektroprijenos“, visoki predstavnik ističe da je samo produžio mandat direktoru Dušanu Mijatoviću, koji je istekao 19. septembra, te da nije to uradio kompanija ne bi imala direktora.

Istovremeno, produžio je mandate Upravnom i Izvršnom odboru, te je, kako navodi, ostao isti sastav ljudi u tim organima, a sve kako bi kompanija mogla funkcionirati.

On je u izjavi RTRS-u naveo da ne misli da je svojom odlukom ušao u vlasništvo entiteta, niti da je BiH novonastalom situacijom ušla u novu krizu.

Komentirajući odluku koju je supervizor za Brčko Raffi Gregorian donio je u subotu, 19. septembra, a kojom se regulira status svih vodova i objekata za prijenos električne energije koji se nalaze u Brčko Distriktu, visoki predstavnik je rekao da se ni ta odluka ne dotiče vlasništva „Elektroprijenosa“.

„Još uvijek je to vlasništvo RS-a i FBiH, u njoj se navodi da će u slučaju bilo kakvog postupanja koje ima za cilj podjelu, likvidaciju ili onemogućavanje 'Elektroprijenosa BiH' da funkcionira kao pravna osoba, imovina te kompanije koja se nalazi u Brčko Distriktu i dalje pripadati samo toj kompaniji, osim ako kompanija prestane da postoji kao pravna osoba.

Imovina 'Elektroprijenosa BiH' u Brčkom u slučaju da kompanija prestane da postoji automatski će se smatrati imovinom distrikta, u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom, Aneksom Konačne arbitražne odluke i Ustavom“, rekao je Inzko.

Taj slučaj, dodao je, nije se desio, jer je on produžio mandat direktoru „Elektroprijenosa“ koji može sada da radi uspješno u dogovoru s vlasnicima.

Izrazio je nadu da će se uskoro o tom pitanju sastati i entitetski premijeri, kao predstavnici vlasnika u „Elektroprijenosu BiH“ kako bi kompanija mogla uspješno raditi.
XS
SM
MD
LG