Subota, 06. februar/veljača 2016, 01:18 CET

  Crna Gora

  "Nadarenost" za učešće u kriminalu

  Cetinjem i dalje kruži vic kako se Italijan čudio u koliko je mjesto došao jer je, s obzirom na to koliko se mladih s Cetinja bavi kriminalom Italiji, mislio da je riječ o milionskom gradu. Potvrda "nadarenosti" za učešće u međunarodnom kriminalu je vijest kako su dva nedavno uhapšena člana poznate kriminalne grupe Pink Panter takođe Crnogorci.

  x
  U Parizu su ovih dana uhapšena dva Crnogorca pod sumnjom da su članovi ozloglašene kriminalne grupe Pink Panter koja se tereti za desetine pljački juvelirnica u Evropi i Aziji. Međunarodna banda dobila je ime Pink Panter zbog osobenog načina izvršenja pljački koje neodoljivo podsjećaju na akcije fantomskog lopova iz serijala filmova o inspektoru Kluzou. Prema podacima Interpola, sa ovom grupom povezuje se 60 osoba sa prostora bivše Jugoslavije čiji se članovi sumnjiče za pljačku preko 120 juvelirnica širom svijeta.

  Ono što je interesantno je da je polovina članova bande, prema riječima Dejana Đurovića, šefa ispostave Interpola u Podgorici, porijeklom iz Crne Gore. Oko 30 učesnika ovih krimninalnih aktivnosti raspoređenih u manje grupe, manje ili više
  Crnogorski kriminalci su bili, posebno za te oružane pljačke, vrlo „viđeni“ u mnogim tim međunarodnim grupama kriminalaca koji su se bavili razbojništvima.
  povezane porijeklom su iz Crne Gore, a za nekima su raspisane i međunarodne Interpolove potjernice, kazao je Đurović za današnje podgoričke "Vijesti".

  Međunarodni policijski ekspert Marko Nicović kaže da ga to uopšte ne čudi:

  "Zato što su se Crnogorci i u ranijim periodima, i kasnije u vrijeme stare Jugoslavije bili poznati po tome što su inače hladnokrvniji, hrabri, ulaze u te visokorizične operacije, a istovremeno posjeduju priličan nivo inteligencije. Crnogorski kriminalci su bili, posebno za te oružane pljačke, vrlo „viđeni“ u mnogim tim međunarodnim grupama kriminalaca koji su se bavili razbojništvima, tako da i njihovo većinsko učešče u ovoj grupi Pink Panter ne iznenađuje jer, ustvari je poznato od ranije, da su oni bili ti koji su u najvećem broju slučajeva bili neka esencija tih akcija u kojima je trebalo imati i tvrdoću i inteligenciju u isto vreme."


  Ni bivši šef crnogorske Državne bezbijednosti Vladimir Keković nije bio zatečen tom informacijom:

  "Nije ni nova, ni originalna stvar. Bilo je i ranije tih, Crnogoraca po rođenju, koji su se "šetali" po Evropi i imali ambicioznih planova, pa i rezultata. Jedan broj njih je prešao u Beograd. A, ovima iz Crne Gore je bila neka destinacija Italija. Oni su bili manjeg formata, i ne može se tu praviti neka uporedba zato što su to bili sitni kradljivci sa pijaca. Ne bi bilo
  Odavno je „nova crnogorska hajdučija“ najprepoznatljiviji crnogorski i cetinjski brend.
  realno praviti uporedbu sa ovim."


  RSE: Odakle toliko prestupnika sa ovako maloga prostora? Šta je to uslovilo?

  Keković: Ne znam. Crna Gora je originalima vazda bogata bila, u svim oblastima.

  Cetinjem odavno kruži vic kako se jedan Italijan čudom čudio u koje je mjesto došao, jer je, s obzrom na to koliko mladih Cetinjana operiše po njegovoj domovini, mislio da se radi o milionskom gradu. Bivši novinar sa Cetinja Krsto Mijanović:

  "Odavno je „nova crnogorska hajdučija“ najprepoznatljiviji crnogorski i cetinjski brend. Uzroci se mogu tražiti na sociološkoj, ali i u nekakvoj istorijskoj ravni. Postoji odredjena prepoznatljivost u svemu tome. Svi ti ljudi, koji se zaista bave poslovima koje ne pozdravljam, na Cetinju važe kao uzorni ljudi pred kojima bi mogao čovjek zlato da prospe, a da ne bi apsolutno ništa uzeli. Ta orijentacija prema zapadu je najkarakterističnija za njih, jer na Cetinje se skoro i ne pamti da je neko nešto ukrao. Bezbjedno stoje kola otvorena. Ne pamti se ni da je neko turiste, kojih na Cetinju ima poprilično, pokušao opljačkati. Međutim, u Italiji su i u drugim zemljama veoma prepoznatljivi."

  Petar Komnenić

  Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Angus Young
  17.05.2009 18:35
  Ako je drzava mala, patrijahalna, siromasna, neobrazovana logicno je da ce stvarati kriminalce .<br />Ocigledno da Crnogorci dobro shvataju onaj posao kojim se bave.<br />Steta sto to ne pokazuju na drugaciji nacin.

  Ime: sanja
  16.05.2009 11:10
  Da,&quot;poreklom&quot; iz Crne Gore..to se potencira kada su kriminalci ... onda su Crnogorci...a to sto su stasali kao kriminalci u drugim sredinama to nije za naslov i novinare vazno...ovako izgleda na osnovu vaseg teksta da nam je to &quot;genetski zapis&quot; ... sumnjicavo gledam ljude oko sebe... ko zna gdje i u kome se krije jos jedan'panter'...ha,ha,ha

  Ime: Adnan
  15.05.2009 19:55
  A sta su drugo radili nego pljackali jos od Turaka, pa su haman fino ispekli zanat i jos se ponose time sto su kriminalci i ubice!<br />
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.