Dostupni linkovi

Republika Srpska bez "bosanskih gradova"


Nekad Bosanski Brod, sada Brod
Nekad Bosanski Brod, sada Brod

Prefiks «bosanski» biće izbrisan iz naziva opština Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica. To je predviđeno Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, koji je u utorak usvojio entitetski parlament. Tako u RS nije ostao nijedan grad koji bi se zvao „bosanski“. Zakonodavci su razmišljali i o kaznama tako će oni koji u službenoj upotrebi budu koristili „neprikladne“ nazive gradova biti kažnjeni.

Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica treći put od početka rata u BiH promijeniće ime. Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, koji je kasno sinoć usvojio entitetski parlament, predviđeno je da se prefiks „bosanski“ briše iz naziva ove dvije opštine.

Poslanik Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović smatra da se na ovakav način iz tog entiteta pokušava istjerati sve što ima veze sa BiH:

„Na svaki način se pokušava da se minimizira i da se kaže da ovdje Bosna ne stanuje. Mi smatramo da je to za nas, kao patriote bosanske, uvredljivo da na svaki način se pokušava da Bosne ovdje ima što manje ili da je uopšte nema. Mi pravimo neke i priče i šale na račun toga - da će ovdje još samo biti Bosna rijeka, i hotel ’Bosna’ u Banjoj Luci u kojem se mi hranimo.“


Zarad mira u kući - i da bude svima pravo, da ne bude ni bosanska ni srpska nego samo Kostajnica.
Inicijativu za ponovnu izmjenu naziva ove dvije opštine pokrenule su lokalne zajednice. Zbog čega, objašnjava načelnik opštine Kostajnica Marko Čolić:

„Zarad mira u kući - i da bude svima pravo, da ne bude ni bosanska ni srpska nego samo Kostajnica. Mislim da je to jedan kompromis koji vodi ka najboljem rješenju i mislim da je to konačno definitvno i riješeno.“


Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS predviđene su i novčane kazne od 1.500 KM do 20.000 KM za one koji u službenoj upotrebi budu koristili „neprikladne“ nazive gradova, odnosno one koji nisu u saglasnosti sa zakonom.

Bosna je od ilirske riječi bos, što znači so. U bukvalnom prevodu značilo bi zemlja soli, nastala nekoliko vijekova prije Hrista.
Sociolog Ivan Šijaković navodi da se izmjenama imena gradova i mjesta u RS pokušava dokazati neutvrđeni identitet srpstva. S druge strane pokazuje se nepoznavanje bosanskog identiteta, dodaje Šijaković:

„Naravno, treba znati da Bosna potiče mnogo ranije nego što se to vezuje za nekakvo islamsko porijeklo i nekakvu islamizaciju ili tome slično. Bosna je od ilirske riječi bos, što znači so. U bukvalnom prevodu značilo bi zemlja soli, nastala nekoliko vijekova prije Hrista.“


Nadležni u RS tvrde da su dominantni stavovi koji su izneseni u provedenim javnim raspravama o tom zakonskom aktu bili da ove opštine treba ozvaničiti kao Brod i Kostajnica. Pitanje preimenovanja ovih opština pokrenula je i Socijaldemokratska partija u državnom Parlamentu. Poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Selim Bešlagić:

„A još je bilo gore obrazloženje da se to bosanski briše da ne bi nikog vrijeđalo, drugim riječima to znači da njih vrijeđa to što je bosanski.“

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u državnom Parlamentu Lazar Prodanović:

„Suština je da se u ovim mjestima obezbijedi puna ravnopravnost svakog građanina i svakog konstitutivnog naroda i suština je u tome koliko će se povratnika, odnosno građana hrvatske ili bošnjačke nacionalnosti vratiti u ova mjesta koji će ravnopravno raditi na izgradnji ove lokalne zajednice. Mislim da se bitno ništa u tom smislu ne mijenja. Smatram da je nepotrebno previše insistirati niti na nazivu bosanski, kao niti na nazivu srpski.“


Ako ne može biti BiH, oni nju prihvataju i priznaju po nazivu samo zato što moraju zbog međunarodne zajednice, onda ne mogu da podnesu ništa što ima bosanski prefiks.
Novinar Mirko Šagolj nije iznenađen ovakvom odlukom skupštine RS. Ona je potpuno u skladu sa težnjama vlasti u tom entitetu da se Bosna kao državni pojam potpuno izbriše sa političke scene, kaže Šagolj:

„Ako ne može biti BiH, oni nju prihvataju i priznaju po nazivu samo zato što moraju zbog međunarodne zajednice, onda ne mogu da podnesu ništa što ima bosanski prefiks. Ja u tom kontekstu vidim i ovu odluku Skupštine RS. Međutim, ako se to dozvoli i ako se to dogodi, onda sigurno BiH kao država niti će moći opstati ovakva kakva je, niti će moći nositi ovakav naziv.“

Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS najavili su da će od svojih delegata u Vijeću naroda tražiti da pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog brisanja prefikas bosanski iz imena ove dvije opštine. Entitetski ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac:

„Želim napomenuti da su nazivi Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica bili utvrđeni odlukom Ustavnog suda BiH i da su bili privremeni. I to je bio razlog što su se ovim zakonom utvrdili nazivi kako bi se otklonila ta privremenost. Vlada je predložila Brod i Kostajnica i ja čvrsto vjerujem da će ti nazivi proći i Ustavni sud, dakle da ti nazivi ne vrijeđaju nikoga.“


Podsjećamo, državni Ustavni sud je 2004. godine nazive 13 gradova u RS koji su imali prefiks srpski ocijenio kao neustavne, što je obavezalo Narodnu skupštinu RS da mora izmijeniti imena tih opština i gradova koji su preimenovani u toku i nakon rata.
XS
SM
MD
LG