Dostupni linkovi

Ubijen Ivo Pukanić


Ivo Pukanić
Ivo Pukanić

U Zagrebu je u četvrtak oko 18 sati i 20 minuta ubijen vlasnik Nacionala Ivo Pukanić. Policija je i službeno potvrdila ovu informaciju. Terorizam je ušao na ulice glavnog grada Republike Hrvatske, prvi je komentar predsjednika države Stjepana Mesića.

U zrak je dignut Pukanićev automobil, a u eksploziji je osim Pukanića poginuo i direktor marketinka NCL grupe Niko Franić.

Vjeruje se da je bomba aktivirana na daljinsko upravljanje, od eksplozije su popucala stakla na okolnim zgradama i buknuo požar. Vatrogasci su iz automobila izvukli dva mrtva tijela.


Suvlasnik Nacionala jedan je od najkontroverznijih hrvatskih novinara, i kuđen i hvaljen, često su ga povezivali s kriminalnim miljeom, no ta nagađanja nikad nisu dokazana. Osobno se hvalio prijateljstvom s Vladimirom Zagorcem, Hrvojem Petračom, ali i državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i mnogim drugim ljudima, od obavještajnog podzemlja do društvene elite i politike.

47-godišnjeg Pukanića pokušali su ubiti i u travnju ove godine, kad mu je nepoznati napadač pucao u glavu, no Pukanić je tada za dlaku izbjegao metak. Mnogima je stao na žulj, a posljednjih mjeseci u javnosti je bio prozivan i zbog objavljivanja medicinske dokumentacije vlastite supruge i afere oko njezinog prisilnog hospitaliziranja.

Terorizam je ušao na ulice glavnog grada Republike Hrvatske, prvi je komentar predsjednika države Stjepana Mesića na vijest o atentatu na novinara Ivu Pukanića u kojem je poginuo i Nacionalov stručnjak za marketing Niko Franjić, a, neslužbeno, ranjene još dvije osobe.

"Kriminalno podzemlje suočilo je pravnu državu i cijeli sustav s izazovom s kakvim se do sada nismo susreli i svaki građanin Republike Hrvatske s pravom se večeras pita: tko je slijedeći?" – ističe se uz ostalo u predsjednikovoj izjavi koju je javnosti uputio njegov Ured.

Mesić je za sutra sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, jer, stoji uz ostalo u izjavi, pitanje s kojim se suočavamo jest: ili mi, ili oni, pri čemu 'mi' znači pravnu državu, funkcioniranje institucija sustava i sigurnost građana, a 'oni' - kriminalce, teroriste i mafijaše.

Dva sata nakon atentata izvanrednu press konferenciju u Vladi sazvao je i hrvatski premijer Ivo Sanader, te najoštrije osudio zločin u kojima su ovaj put ubijeni novinari i najavio još odlučniji obračun s organiziranim kriminalom i terorom koji se najavljuje na hrvatskim ulicama.

«Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Bejrut», poručio je premijer i izvjestio da se čuo s predsjednikom države i predsjednicima oporbenih stranaka kako bi se jedinstveno uhvatili u koštac s mafijom i terorom, a prve mjere dogovorit će već sutra na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Na pitanje nije li večerašnje ubojstvo u središtu Zagreba možda i poruka mafije samom premijeru da ga se ne boji, kao ni njegvih najava o oštrom obračunu s mafijom, koje je izrekao nakon ubojstva Ivane Hodak, Sanader je kazao:

«Pitanje je je li ovo mafija ili terorizam?! Prema tome, ovdje je, izgleda, riječ o nečemu većem i sutra ćemo razmotriti i dodatne mjere.»


Hrvatska javnost je zgrožena. Pukanićeva likvidacija treća je u zadnjih desetak dana, najprije Ivana Hodak, kćerka Zagorčeva odvjetnika o čemu je Pukanićev tjednik opširno pisao; jučer metkom u glavu usred bijela dana građevinski poduzetnik Zoran Mrvel; a večeras Pukanić.

Mediji zaključuju da način na koji je Pukanić ubijen nosi potpis organiziranog kriminala.

XS
SM
MD
LG