Dostupni linkovi

Župljaninova mreža vodi do Mladića i Hadžića?


Stojan Župljanin u sudnici Haškog tribunala
Stojan Župljanin u sudnici Haškog tribunala

Tužilaštvo za ratne zločine i policija započeli su akciju razbijanja mreže jataka haških optuženika. Sedam osoba za koje se sumnja da su Stojanu Župljaninu godinama pomagali u skrivanju, bile su predmet obrade istražnih organa. Procenjuje se da je u skrivanju Župljanina, učestvovalo više od 30, a da tragovi možda vode i do preostale dvojice haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Akcija hapšenja osoba za koje se sumnja da su godinama pomagali u skrivanju haškog begunca Stojana Župljanina, veruje se, usledila je kao posledica promene strategije pomagača haških begunaca, posle hapšenja nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Predsednik nacionalnog saveta za saradnju sa sudom u Hagu Rasim Ljajić kaže da je mreža pomagača identifikovana mnogo pre hapšenja Stojana Župljanina:


"Sada su te osobe, za koje sumnja da su učestvovale u pomaganju skrivanja Stojana Župljanina, pozvane na informativne razgovore, saslušanje, i one će dati izjave. Do sada je saslušano, mislim, pet osoba, a sutra bi trebalo da budu saslušane dve. To je za sada sedam osoba, što ne znači da neće biti još privođenja i saslušanja. Da li će nadležni državni organi odrediti mere zadržavanja i da li će procesuirati ove predmete, to u ovom trenutku ne bih mogao da prejudiciram."


Policijske službe su otkrile najmanje četiri stana koje je Župljanin koristio u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Pančevu. Koliko su se metode pomaganja i skrivanja haških begunaca izmenile nakon hapšenja Karadžića, govori i podatak, koji iznose beogradski mediji, da se koriste čak i novinski članci. Autori, odnosno indirektni pomagači, obaveštavaju haške begunce, prevashodno Mladića, o tome koliko su mu se službe bezbednosti približile, kada treba da promeni lokaciju, ali i od koga dolazi glavna pretnja za njegovo lociranje. Mreža Župljaninovih pomagača otkrivena je na osnovu njegovog šifrarnika zaplenjenog marta ove godine u stanu u Nišu, kaže portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić:


"U ovom trenutku je veoma važno naglasiti da je razbijen šifrarnik Stojana Župljanina i da je njegova mreža pomagača bila ogromna. Sada smo se neposredno usmerili na prvih sedam, a neke stvari ukazuju da je u nekim segmentima Stojan Župljanin, odnosno njegovi jataci, bio povezan i sa drugim beguncima."

Dakle, postoje indicije da saslušani jataci bili povezani i sa nekim drugim beguncima. Da li bi Tužilaštvo i policija mogli bi da dođu do novih informacija o kretanju preostala dva najtraženija haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića? Šef nacionalnog saveta za saradnju sa haškim tribunalom Rasim Ljajić:


"Da li su neki od ovih jataka učestvovali u pomaganju i skrivanju drugih haških optuženika, to za sada ne bih mogao da tvrdim. Kod jednog od ovih jataka, koji je svojevremeno od Ratka Mladića na poklon dobio vojničku šapku, pronađeno je i oružje. Na žalost, mislim da se jedan od tih jataka nalazi baš ovde u Novom Sadu, da je profesor fakulteta, tako da niko neće biti izuzet od odgovornosti."


Prema podacima do kojih su došli operativci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Župljanin se od 1999. godine, sem u Srbiji skrivao u još četiri države na ukupno 27 lokacija. Nekadašnji general VJ Ninoslav Krstić, direktor Foruma za bezbednost i demokratiju, ne veruje da će saslušanjem Župljaninovih jataka nadležne službe ući u trag preostaloj dvojici haških begunaca:


"Mislim da neće, ovo je bio poseban slučaj. Iako se govorilo da je bilo nekih kontakata između njega, Stojana Župljanina, i Radovana Karadžića, ne verujem da ti kontakti postoje kada su u pitanju preostali haški optuženici. Dakle, moguće je da su uključeni neki ljudi, ali tu mislim na profesionalce, na ljude koji se specijalno bave tim poslovima, pre svega iz stranih obaveštajnih struktura - oni možda više nisu u tim strukturama, ali znaju kako se to radi. Ta neka lojalnost pojedinaca može biti dobrodošla u određenom trenutku, ali ona sigurno nije ono na šta se isključivo oslanjaju haški optuženici. Poznajući njega lično, ne verujem da se nalazi u vojnim objektima."


Stojan Župljanin je uhapšen u Pančevu 11. juna ove godine gde je boravio pod imenom Branislav Vukadin.

XS
SM
MD
LG