Dostupni linkovi

Maratonac pliva počasni krug


Veljko Rogošić
Veljko Rogošić

Proslavljeni plivački maratonac, 67. godišnji Veljko Rogošić, je prije sedam dana, navodno, kao prvi čovjek, preplivao Sredozemlje između Sicilije i Tunisa. Taj Rogošićev pothvat, nakon što je lani preležao tešku bolest, u Splitu je, umjesto slavlja, izazvao sumnje.

U nedjelju se Rogošić vratio u Split nakon preplivavanja 171 kilometar od Marsale, na obali Sicilije, do rta Bono u Tunisu, za što mu je trebalo punih 50 sati i 26 minuta, ali umjesto bengalki na splitskoj Rivi - dočekale su ga sumnje.


Plivački maratonac, Toni Pavičić - Donkić, koji je preplivao La Manche i Gibraltar, u svom otvorenom pismu javnosti tvrdi da Rogošić to nije mogao isplivati. Isto kažu i plivački treneri Niko Tudor, koji je nekada trenirao Rogošića, te Jurica Topić:

"Pedeset sati, u takvim uvjetima o kakvim Veljko priča da je pliva, je nemoguće izdržati. Ne znam da bi iko to moga izdržati, pogotovo čovik njegovih godina. Svaka mu čast - on je i legenda i sve skupa stoji - ali da je neko pliva u moru od 22 stupnja, 50 sati bez stajanja, po valovima od pet metara, 170 kilometara - za mene je čisti apsurd. Mislim da bi to u krajnjem slučaju bilo lako i dokazati i provjeriti. U krajnjem slučaju, mislim da je to nemoguće."


Što Veljko Rogošić kaže na sumnje u njegov pothvat?

"To me ne tangira. Ja sam to isplivao. Možda je razdaljina nekih 150 kilometara, možda i manja, ali sam isplivao 171 kilometar po našem vođenju jer zadnjih pet-šest sati me dosta bacilo i imao sam putanju na istok. Jaka struja mi je pomagala. Zato sam i startao iz Italije, a ne iz Afrike."

Veljka Rogošića nije bilo baš u medijima prije njegova odlaska na Siciliju i vijest da je preplivao Sredozemlje dojmila se kao grom iz vedra neba. Zašto nije bilo pompe kao kod njegovih prijašnjih maratona?

"Nikada se nisam molio novinarima za članak. U ovom maratonu se nije išlo na svjetski rekord, niti na bilo šta."


Kad smo prije dvije godine razgovarali o maratonu Europa - Afrika, odnosno Sicilija - Tunis, Rogošić mi je rekao da bi on koštao oko 100.000 eura. Danas ne spominje svotu koja mu je bila potrebna za organizaciju maratona u kojoj je bila i deveteročlana pratnja:

"Bilo je dosta sponzora, ali sa malim parama. Dobar dio sam ubacio u ovaj projekt. Nije mi žao, ali me čudi da se uvijek pojavljuju isti ljudi i da se oko toga dižu neki komentari. Dokazat ću to svojim filmom."


Jedan od onih koji sumnjaju u Rogošićev pothvat je i poznati sportski radnik i profesor matematike, Vinko Bajrović, koji je izračunao da je Rogošić u prosjeku svake minute prelazio 56 metara. Kad izvodimo računicu dalje dolazimo do zaključka da je maratonac plivao u prosjeku stotinu metara za jednu minutu i 47 sekundi. Za usporedbu: 1964. godine na Olimpijadi u Tokiju, tada 23. godišnji Veljko Rogošić, isplivao je 1.500 metara u bazenu za 18 minuta, odnosno u prosjeku minutu i 12 sekundi. Nevjerojatno je da je tri puta stariji Rogošić, na 114 puta dužoj stazi, u neusporedivo težim uvjetima, u prosjeku, na stotinu metara, bio sporiji svega 35 sekundi.


Veljko Rogošić je po povratku u Hrvatsku izjavio da mu je ovo posljednji maraton, ali kritičari - pogotovo oni iz Hrvatskog saveza za daljinsko plivanje - su ga razljutili, pa nam je ekskluzivno najavio:


"Mislim da ću, ako prihvati Hrvatski savez za daljinsko plivanje, pod njihovim pokroviteljstvom, isplivati jedan maraton koji će biti duži od ovoga. Ne znam još koji, nisam izabrao, možda od Meksika u Kubu. Ovi koji ne vjeruju, neka budu prisutni."

I tako bi maratonac Veljko Rogošić plivajući obranio svoju čast.
XS
SM
MD
LG