Srijeda, 07. oktobar/listopad 2015, 17:43 CET

Popularna nauka

Aplikacija prilagođava novinske članke djeci

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U Japanu je razvijena aplikacija za pametne telefone koja novinske članke prilagođava za najmlađe čitatelje.

Tokyo Shimbun, jedan od najtiražnijih japanskih dnevnih listova, je kreirao aplikaciju u saradnji sa reklamnom kompanijom Dentsu.

Aplikacija je nazvana AR News. Kada se pametni telefon drži iznad određenog novinskog članka, na njemu se pojavi prilagođena verzija teksta, koju mogu čitati i mala djeca.

"Novine nisu stvorene za djecu. Ukoliko se učine dostupnim djeci, to će pomoći u njihovoj edukaciji i poboljšat će komunikaciju u porodici", rekli su stručnjaci Dentsua.

Na promotivnom snimku za aplikaciju se može vidjeti dijete koje svojim pametnim telefonom skenira jedan novinski članak.

Nakon toga se na ekranu pojavljuje jedan crtani lik koji objašnjava članak i upozorava na bitne riječi u tekstu, prenosi BBC.

"Teški članci i društveni problemi, ekonomija i politika mogu postati interesantne teme za djecu zahvaljujući ovoj aplikaciji. Novine sada postaju alatka za edukaciju djece", rečeno je iz Dentsua.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.