Dostupni linkovi

Analitičari: Reakcija Rusije rezultat nedefinisanog statusa Makedonije


Policija na putu ka selu Gošnice
Policija na putu ka selu Gošnice

Nema zvaničnih reakcija makedonskih vlasti posle saopštenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova da je Moskva sa dubokom zabrinutošću primila vest o napadu grupe naoružanih lica na karaulu kod sela Gošince na makedonsko-kosovskoj granici.

U saopštenju se navodi da incident pokazuje da na ovom delu Balkana i dalje postoje duboke etničke tenzije i prostor za potencijalne konflikte.

Na ovakvu situaciju primarni uticaj ima ozbiljan nedostatak vladavine prava i bezbednosti na Kosovu, što je očigledno posledica nerešenog kosovskog problema u celosti, dodaje se u reakciji iz Moskve.

To se više ne može ignorisati, kao i sve učestalije prisustvo velikoalbanskih slogana i nadamo se da će napori makedonskih vlasti da vrate red u problematičnom regionu zemlje, dobiti i potrebnu medjunarodnu podršku, saopptilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ova reakcija je rezultat pre svega nedefinisanog statusa Makedonije, kaže profesor Denko Maleski, bivši minister spoljnih poslova. To što zemlja nije u EU, niti u NATO paktu, zajedno sa unutrašnjim problemima, su jedna vrsta pozivnice za spoljnu diplomatsku intervenciju, ističe on:

“Kašnjenje u ovim evroatlanskim integracijama o kojima se izjasnila Makedonija otvara vrata za intervencije, u konkretnom slučaju Rusije, koja ionako u ovom trenutku ima uzimanja i davanja sa Amerikancima, sa Zapadom i sa Evropom oko Ukrajine.”

Reakcija je jedna velika opomena za zemlju da vidi šta može da uradi na planu evroatlanskih integracija i da što pre zatvori taj dosije. U vakuumu u kakvom je sada Makedonija, očekivano je da se mešaju i druge sile, kaže Maleski.

“Bilo bi opasno ukoliko neko sa naše strane namiguje Rusiji sa ciljem da zaigra na kartu nekakvog balansa, nekakve nemoguće situacije pariranja pritisaka, kao što ih doživljavaju neke političke strukture u Makedoniji sa Zapada, sa nekakvim angažmanom od strane Rusije.”

Profesor Nano Ruzhin, raniji ambasador Makedonije u NATO-u, naglašava da se reakcija sa ruske strane može shvatiti kao jedna epizoda preko koje Moskva šalje poruku da je raspoložena da ponudi svoju pomoć ako za to ima potrebe:

“Rusija, iako je svojim interesom više okrenuta ka onim delovima teritorija koje su naseljene rusofonskim narodima, ipak pokazuje pojačano interesovanje za Balkan, to je vraća u igru, u smislu da njena stara politika ka Balkanu još uvek nije nestala.”

Eksperti smatraju da to što zvanična Moskva pominje nerešeni kosovski problem kao razlog za etničke tenzije na ovom delu Balkana, može biti i izgovor za njene reakcije u Ukrajini.

Ali to su već igre velikih sila, u kojima Makedonija kao mala država ne sme sebi dozvoliti da bude uvučena i treba nastaviti da se drži kursa evroatlanskih integracija, zaključuju analitičari.

XS
SM
MD
LG