Ponedjeljak, 30. mart/ožujak 2015, 11:24 CET

Popularna nauka

Amerikanci stigli do jezera ispod antarktičkog leda

Antarktik, ilustracija
Antarktik, ilustracija
Američki istraživači bušenjem su uspješno stigli do vodene mase koja se nalazi na dubini od skoro kilometar ispod antarktičkog leda.

Naučnici su saopštili da su senzori njihovog sistema osjetili promjenu pritiska, što znači da je bušilica došla u dodir sa vodom. Potom su kroz rupu poslali kameru da bi potvrdili dostignuće.

Projekat Whillans jedan je od nekoliko sličnih pokušaja da se stigne do jezera koja se nalaze ispod antarktičkog leda, prenio je BBC.

Britanski tim u decembru je zbog tehničkih problema odustao od pokušaja da probuši led do jezera Ellsworth. Rusi su uspjeli da uzmu uzorak vode iz jezera Vostok, ali još nisu objavili rezultate analize.

Jezero Whillans nalazi se u zapadnom dijelu Antarktika, na južnom obodu Rosovog mora. Naučnici su bušili led vrelom vodom i napravili rupu prečnika 30 centimetara.

Oni će sada spustiti kroz rupu opremu za uzimanje uzoraka i senzore koji će ispitati okolne uslove.

Neki uzorci biće ispitani odmah u improvizovanoj laboratoriji na površini, a ostali će biti dostavljeni na detaljne analize univerzitetima koji su dio ovog projekta.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: P. A.
04.02.2013 07:44
Mogu misliti kakva je ta voda kad se popije. Bljutava, bez ukusa od zagadjenja, pi! Podsjeca na situaciju kad je Pimpeku pozlilo na Jahorini, pa ga brze bolje spustili u prvi kafic da se povrati (poznati sarajevski vic iz 70-ih godina).

Ime: Filačak Grad: Hrvatska
03.02.2013 23:27
Nisu li to ostvarili ruski naučnici u 2012. godini i uzeli uzorke iz podvodnog tla na dnu jezera? Dali je i jedno i drugo istina?
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.