Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 10:03 CET

  Popularna nauka

  Amerikanci stigli do jezera ispod antarktičkog leda

  Antarktik, ilustracija
  Antarktik, ilustracija
  Američki istraživači bušenjem su uspješno stigli do vodene mase koja se nalazi na dubini od skoro kilometar ispod antarktičkog leda.

  Naučnici su saopštili da su senzori njihovog sistema osjetili promjenu pritiska, što znači da je bušilica došla u dodir sa vodom. Potom su kroz rupu poslali kameru da bi potvrdili dostignuće.

  Projekat Whillans jedan je od nekoliko sličnih pokušaja da se stigne do jezera koja se nalaze ispod antarktičkog leda, prenio je BBC.

  Britanski tim u decembru je zbog tehničkih problema odustao od pokušaja da probuši led do jezera Ellsworth. Rusi su uspjeli da uzmu uzorak vode iz jezera Vostok, ali još nisu objavili rezultate analize.

  Jezero Whillans nalazi se u zapadnom dijelu Antarktika, na južnom obodu Rosovog mora. Naučnici su bušili led vrelom vodom i napravili rupu prečnika 30 centimetara.

  Oni će sada spustiti kroz rupu opremu za uzimanje uzoraka i senzore koji će ispitati okolne uslove.

  Neki uzorci biće ispitani odmah u improvizovanoj laboratoriji na površini, a ostali će biti dostavljeni na detaljne analize univerzitetima koji su dio ovog projekta.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  04.02.2013 07:44
  Mogu misliti kakva je ta voda kad se popije. Bljutava, bez ukusa od zagadjenja, pi! Podsjeca na situaciju kad je Pimpeku pozlilo na Jahorini, pa ga brze bolje spustili u prvi kafic da se povrati (poznati sarajevski vic iz 70-ih godina).

  Ime: Filačak Grad: Hrvatska
  03.02.2013 23:27
  Nisu li to ostvarili ruski naučnici u 2012. godini i uzeli uzorke iz podvodnog tla na dnu jezera? Dali je i jedno i drugo istina?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.