Dostupni linkovi

SAD: Polemike o kontroli oružja, policija istražuje motive napada


Obeležje za žrtve napada u osnovnoj školi u Njutaunu
Obeležje za žrtve napada u osnovnoj školi u Njutaunu
Dok se porodice i prijatelji opraštaju od 20 dece i šest odraslih koji su ubijeni u napadu na osnovnu školu u mestu Njutaun u američkoj državi Konektikat, policija radi na otkrivanju motiva 20-godišnjeg napadača. Bela kuća međutim precizira kako nema nikakav konkretan predlog za sprečavanje masovnih ubistava.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da je suzbijanje oružanog nasilja "složen problem koji zahteva sveobuhvatno rješenje", a ne samo više zakone o ograničenju oružja.

"Promene nekog dela zakonodavstva ili pojedinačne akcije neće u potpunosti rešiti problem", rekao je on.

Članovi Demokratske stranke, ali i neki drugi zvaničnici, uključujući i guvernera Konektikatu, pozvali su na akciju za pooštravanje kontrole oružja, što je reakcija na nedavni masakr u školi.

Nacionalno udruženje zagovornika ličnog naoružanja NRA, odbilo je javno da komentariše ovu pucnjavu. Istovremeno, Obamin portparol je ponovio kako predsednik podržava vraćanje zabrane poluautomatskog oružja. Ovaj zakonski akt istekao je2004. godine i nije bio obnovljen u vreme vladavine Georgea W Busha, kao ni u prvom mandatu Baraka Obame.

Neki parlamentarci pozvali su na obnovu zabrane oružja kakvo je upotrebljeno u prošlosedmičnom masakru, kao i uvođenje zabrane prodaje municije za tu pušku. Tu su i predlozi zakonskih mera za sprečavanje psihički nestabilnih ljudi, osuđenika i drugih za koje se smatra potencijalnim rizikom da mogu kupiti oružje.

Guverner Konektikata Danel Maloj je pozvao na usvajanje "federalnog okvira" koji bi snažnije ograničio posedovanje ubojitog automatskog oružja i municije.

"Moramo se suočiti sa realnim stanjem, da se ove stvari isuviše lako mogu nabaviti. A ironija je da Konektikat ima zakone o ograničenju upotrebe tog oružja, ali u nedostatku federalnog okvira, u kojem bismo ograničili raširenu upotrebu, nijedna država neće nikada biti sigurna samo na osnovu svojih zakona", ističe Maloj.

Inače, posedovanje oružja pravo je američkih građana koje im garantuje Drugi amandman Ustava.

Američki senator Džo Mančin, dugogodišnji član Nacionalne asocijacije za oružje, izjavio je u ponedeljak da je vreme za ozbiljnu diskusiju o razumnim ograničenjima na oružje. Mančin je najistaknutiji borac za pravo na posedovanje oružje koji se oglasio posle masakra u Konektikatu.

Prema njegovim rečima, "svako ko je ponosni vlasnik oružja, ponosni član Nacionalne asocijacije za oružje, takođe je ponosni otac ili majka, deka ili baka".

"Oni shvataju da je ovaj (masakr) promenio put kojim nadalje idemo", dodao je Mančin.

Procenat Amerikanaca koji žele strože zakone o držanju oružja porastao je nakon najnovijeg masakra, rezultati su ankete Rojtersa i Ipsosa.

Porastao je i broj onih koji podržavaju zakone koji ograničavaju prodaju automatskog oružja.

Meštani i dalje u šoku

U međuvremenu su zvaničnici utvrdili da je Adam Lanza pucao u "Sendi Huk" osnovnoj školi ispalivši preko stotinu metaka pre nego što je izvršio samoubistvo. Detektivi ispituju ostatke razbijenog kompjutera napadača - uključujući i elektronsku poštu i sajtove koje je posećivao u nadi da će rasvetliti motive, rekao je policijski zvaničnik u ponedeljak.

Policija takođe ispituje Lanzinu vezu sa vatrenim oružjem, navodi CNN. Tri vrste oružja su pronađene pored njegovog tela - puška "bušmaster" kalibra 223 i dva pištolja ("glok" i "sig sauer"). Još jedna puška je pronađena u obližnjem automobilu, kako je naveo portparol policije Konektikata Pol Vens.

Oružje je pripadalo njegovoj majci Nensi Lanzi, koja je bila kolekcionar oružja i koja je pronađena mrtva u svojoj kući u Njutaunu.
Adam Lanza (foto: Reuters)
Adam Lanza (foto: Reuters)

Stotine detektiva i pripadnika policije analiziraju svaki ispaljeni metak, ispituju napadačev medicinski dosije i razgovaraju sa svedocima, rekao je Vens.

Detektivi planiraju da ispitaju i nekoliko odraslih koji su ranjeni u napadu. Oni se nadaju da bi dvoje njih - čiji identitet vlasti nisu objavile - mogli "kada bude medicinski prikladno" da odigraju ključnu ulogu pri rekonstrukciji događaja, prenosi CNN Vansove reči.

"Nemam ovlašćenje da razgovaram ni o jednoj informaciji koja do sada nije objavljena, ali dovoljno je reći da ćemo pokriti svaki aspekt", rekao je portparol policije o istrazi.

Ričard Novia, bivši šef bezbednosti državnih škola u Njutaunu poznavao je Adama Lanzu. U srednjoj školi Lanza je imao psihičke probleme i ponekada bi se "povlačio u svoj mali svet", kaže Novia i dodaje da nikada nije mogao ni da nasluti da će se ovakav napad dogoditi.

"Komunicirao sam sa tim dečkom svakodnevno nekoliko godina", rekao je Novia za HLN. "I mogu vam reći da nisu postojale indicije da će izvršiti ovaj gnusni čin".

Pol Vens je citirajući lokalne vlasti u ponedeljak rekao da "ne postoji veza" između napadača i osnovne škole u kojoj se dogodila tragedija. Sintija Jaroševski je za CNN izjavila da je Lanza jednom pohađao tu školu i da je bio u istom razredu kao i njena ćerka.

U ponedeljak su sahranjene i prve dve žrtve napada - šestogodišnjaci Džek Pinto i Noa Pozner.

Kada se završe sve sahrane teško da će ovo mesto ostati isto, kažu u Njutaunu.

"Neopsiv je bol", kaže meštanka Darla Hengler. "Ne možete ni zamisliti. Mi smo i dalje u šoku".

(VIDEO: Obama u Njutaun u žalosti)
Obama i Njutaun u žalosti za žrtvama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
XS
SM
MD
LG