Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 01:12 CET

Svijet

Senat izglasao zakon o budžetu, korak ka izbegavanju fiskalne provalije

Barak Obama prilikom govora o dijalogu o fiskalnoj provaliji
Barak Obama prilikom govora o dijalogu o fiskalnoj provaliji
Američki Senat izglasao je u toku noći zakon o budžetu, što je prvi korak u izbegavanju "fiskalne provalije" - automatskog povećanja poreza i smanjenja izdataka koji bi SAD mogli uvesti u novu recesiju.

Sa značajnom većinom, 89 glasova za i osam protiv, Senat je izglasao tekst zakona o kojem su prethodno dogovor postigli Bela kuća i republikanski senatori.

Nacrt zakona, kojim se povećava porez za bogatije, usvojen je nakon dugotrajnih razgovora između potpredsednika Džozefa Bajdena i predstavnika Republikanske stranke u Senatu.

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je usvojeni dogovor.
 
"Lideri obje strane u Senatu ujedinili su se u postizanju dogovora sa ogromnom obostranačkom podrškom čime će od porasta poreza biti zaštićeno 98 odsto Amerikanaca i 97 odsto manjih firmi", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.
 
Mere štednje su odgođene za dva meseca kako bi bio postignut širi sporazum.

Zakon treba da dobije zeleno svetlo i u Predstavničkom domu, gde većinu imaju republikanci, zatim da ga potpiše predsednik Barak Obama. 
 
Američki Kongres nije u datom roku usvojio nacrt zakona. Bez postignutog dogovora, veliki porast poreza praktično bi važio za sve zaposlene Amerikance.
 
SAD su bile suočene s "fiskalnom provalijom" pošto su poreske olakšice iz vremene Džordža Buša Mlađeg istekle 31. decembra.

Opšte smanjenje u izdacima države, kojim će se umanjiti sredstva od socijalnih programa do vojske, dogovorena su prošlog leta kao inicijativa da obe strane nađu način za smanjenje deficita.

Takav dogovor je usledio pošto demokrate i republikaci nisu mogli da se dogovore o budžetskom deficitu.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.