Dostupni linkovi

Američki konvoj kroz Češku: Pristalice nadjačale protivnike


Česi pozdravljaju američke trupe
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Autorica: Daisy Sindelar, prevela: Ena Stevanović

Tjedan dana prije nego što su američka vojna vozila ušla u Češku tijekom svoje 1600 kilometara duge turneje kroz centralnu i istočnu Europu lokalni mediji su upozorili na moguće prosvjede.

Oporbene skupine sa imenima poput „Tenkovi? Ne hvala“ su počele nicati po Facebooku i drugim društvenim mrežama, najavljujući velike i brojne prosvjede protiv američkog konvoja.

Konvoj sa 200 vozila i 500 američkih vojnika je u proteklih tjedan dana nakon vojnih vježbi u baltičkim zemljama i Poljskoj prošao kroz Estoniju, Latviju, Litvu i Poljsku na putu prema vojnoj bazi u Vilsecku u Njemačkoj. Cilj vojnih vježbi je bio da ukažu na podršku Sjedinjenih Država Istočnoj Europi, koja strahuje da će se ruske vojne aktivnosti proširiti izvan granica Ukrajine.

Demonstracije u Češkoj, čiji je aktualni predsjednik Miloš Zeman iskazao svoju podršku Rusiji, su imale velikog odjeka u ruskim medijima na engleskom jeziku.

Portal Sputnik koji financira Kremljin izvještava o brojnim češkim „aktivistima“ koji planiraju niz protesta protiv američkog konvoja. RT izvještava da su Česi „nezadovoljni“ povorkom „hardvera američke vojske“.

Međutim, protesti održani 28.marta u Pragu su bili ravnomjerno podijeljeni između protivnika i pristaša konvoja.

Kada je američki konvoj u noći između 29. i 30. marta prešao iz Poljske u Češku i prošao gradovima Nachod, Bohumin i Harrachov, stanovnici koji su pozdravili američke vojnike su brojčano nadmašili njihove protivnike.

Hiljade ljudi se postrojilo duž cesti kojima je konvoj prolazio, blinkajući fotoaparatima i mašući američkim i plavim NATO zastavama. Protivnici su stajali sa strane noseći transparente sa antiameričkim sloganima koje im je dala Češka komunistička partija.

Američki vojnici su u nekoliko gradova počašćeni češkim pivom. U Bohuminu su ih čak otpratili i članovi češkog ogranka Harley-Davidson kluba motorista.

U vrijeme kada je konvoj stigao u Prag, planirani prosvjedi su se sveli na šačicu oponenata dok je gotovo 200 pristaša i uprkos snježnoj oluji i vjetru došlo pozdraviti američke vojnike.

Ruska industrija trolova

Šta se onda desilo sa olujom virtualnih prosvjeda koji su najavljivani uoči dolaska američkog konvoja? Brojni promatrači pretpostavljaju da iza prosvjeda u Češkoj, u kojoj je 82 posto stanovnika reklo da podržavaju dolazak američkih vojnika, stoji tzv.ruska industrija trolova.

Posebna je pažnja usmjerena na prisustvo proruski obojenih web portala koji su pokrenuti u Češkoj i Slovačkoj s ciljem pružanja podrške Rusiji.

Jedan od najekstremnijih je portal AE News koji redovito objavljuje krivotvorene vijesti s ciljem demonizacije ukrajinske vojske i potkrepljivanja tvrdnji Kremljina o nazočnosti zapadnih plaćenika u Donbasu.

Portal AE News je ilustrirao svoju reportažu sa fotografijama Hitlerove mladeži i naveo je da su američki vojnici tijekom vojnih vježbi koristili obogaćeni uran i da sada svojim prolaskom ozračuju češku teritoriju. Anonimni urednici ovog portala negiraju bilo kakve izravne veze sa Rusijom.

Još jedan portal pod nazivom „Protustruja“, koji vodi savjetnik bivšeg češkog predsjednika Vaclava Klausa, je pokrenuo vijesti na ruskom jeziku sa redovitim prilozima ruskih stručnjaka.

U članku objavljenom 30.marta na stranici New Eastern Europe, poljski novinar Slawomir Budziak napominje da su Češki obavještajni agenti još 2013. godine uočili "izuzetno veliki" broj ruskih obavještajaca koji djeluju na češkom teritoriju kao diplomate, turisti ili poduzetnici.

„Ono što je još gore je da češka država financijski podržava očite propagandne aktivnosti na svojoj vlastitoj teritoriji“, dodaje Budziak.

Budziak je time želio ukazati na ruskog poduzetnika Aleksandra Barabanova čiji news portal Artek, koji financira češko Ministarstvo kulture kao proizvod koji služi etničkim manjinama, javno podržava Kremljin.

Nekoliko tjedana prije dolaska američkog konvoja češki mediji su upozorili na mogući napad na američke vojnike.

TV Nova, najgledaniji kanal u Češkoj, je najavio da će svaki pokušaj napada na konvoj, čak i ako se radi o napadu „jajima i rajčicama“, biti kažnjen sa do tri godine zatvora.

Iz Češke vojske su najavili da će svaki pokušaj sabotaže konvoja biti shvaćen kao napad na obrambene jedinice češke države i da će u skladu s tim biti kažnjen.

XS
SM
MD
LG