Dostupni linkovi

Američki kongresmen: Kosovo mora da formira Specijalni sud


Elliot Engel i Atifete Jahjaga tokom sastanka u Prištini
Elliot Engel i Atifete Jahjaga tokom sastanka u Prištini

Kosovo mora da formira Specijalni sud za ratne zločine, jer, u suprotnom, ono neće dobiti fer tretman u UN-u, poručio je američki kongresmen Elliot Engel u utorak u Prištini.

Američka delegacija na čelu sa kongresmenom Engelom u poseti je Kosovu i tokom narednih dana održaće niz sastanaka sa državnim zvaničnicima.

Delegacija se tokom prvog dana posete sastala sa predsednicom Atifetom Jahjagom, a teme razgovora su bile vladavina zakona, ispunjavanje međunarodnih obaveza Kosova, evropska perspektiva i odnosi Kosova sa zemljama u regionu. Nakon Jahjage, održani su sastanci i sa predsednicima Vrhovnog i Ustavnog suda.

U obraćanju novinarima, Engel, inače poznat po pružanju velike podrške nezavisnosti Kosova u američkom Kongresu, poručio je da je veoma važno da Skupština Kosova usvoji Zakon o Specijalnom sudu.

„Znam da je to teška, bolna, nemoguća odluka, ali jedina alternativa tome bi bila da Sud osnuje UN, a ja ne verujem da bi se Kosovo fer tretiralo u UN-u. Iako je to teška i bolna odluka, bolja opcija je da Kosovo usvoji zakon o tome“, kazao je Engel.

„Dozvolite mi i da kažem da će SAD uvek biti uz Kosovo i građane Kosova, da ćemo ostati prijatelj, partner i saveznik, i osiguraćemo da demokratija na Kosovu bude održiva i da se unapređuje“, poručio je on i dodao da se jaka demokratija gradi nezavisnim i slobodnim sudovima.

Specijalni sud za ratne zločine bio je tema razgovora i tokom sastanka sa predsednicom Atifetom Jahjagom. Jahjaga je tom prilikom izrazila očekivanja da će Vlada i Skupština pronaći načine da se ta međunarodna obaveza ispuni, jer bi time institucije i građani dokazali da veruju u principe pravde za sve, a to bi okončalo i jedno teško poglavlje istorije Kosova.

Govoreći o ostalim temama, Jahjaga je istakla i da je važno da se putem dijaloga reše svi problemi između Kosova i Srbije, a posebno je bitno da se sprovedu postignuti sporazumi, te da se time treba usloviti evropski put Srbije.

Jahjaga je podsetila da je Kosovo prošlo kroz jedan ne tako lak period u proteklih godinu dana, i da je izvršilo napore da reši pitanja koja se tiču ilegalne migracije, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ekstremizama i radikalizama, a koji postaju ozbiljna pretnja zemlji i regionu.

XS
SM
MD
LG