Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Dodikove izjave i ne zavrijeđuju odgovor


Nicholas Hill
Nicholas Hill

Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a smatra da izjave premijera RS Milorada Dodika, u kojim je neprimjereno izvrijeđao otpravnika poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholasa Hilla, nazivajući ga "patološkim lažovom i dokazanim smutljivcem u BiH", i ne zavrijeđuju odgovor.

Uz sramotne uvrede američkom diplomatu, koji je više puta upozoravao na korupciju u RS, optužujući rukovodstvo entiteta za endemsku korupciju, Dodik je rekao da je to sve moguće "pošto je BiH takva kakva jeste, nikakva i smiješna, nedorečena i neodrživa".

U reakciji dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa, Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD podsjeća da je Nicholas Hill u govoru na Američkom univerzitetu u Tuzli u subotu govorio o problemima s kojima se zemlja suočava, naročito o korupciji, na osnovu sopstvenog iskustva u regiji.

U saopštenju se podsjeća kako "Vlada SAD i njeni predstavnici stalno govore da su nacionalizam i korupcija među najvećim problemima u BiH", te da je stoga "zanimljivo da su izjave otpravnika poslovnika, gospodina Hilla, ostavile tako snažan utisak na gospodina Dodika i njegove saradnike".

"Zbog velikog interesa koji postoji u zemlji za problem korupcije, mi svakako pozdravljamo angažman gospodina Dodika u ovoj diskusiji i nadamo se da će rezultirati značajnijim nastojanjima da se riješi ovaj problem“, poručili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

XS
SM
MD
LG