Petak, 12. februar/veljača 2016, 04:37 CET

  Popularna nauka

  Algoritam vraća izumrle jezike u život

  Ilustracija
  Ilustracija
  Jezici evoluiraju, baš kao i živa bića. Riječi se mijenjaju, naglasci se pomjeraju i iz starih jezika nastaju novi.

  Prikupljanje podataka o svjetskim jezicima se radi mukotrpnim i dugotrajnim istraživanjima.

  Međutim, sada je kompjuter naučen kako da rekonstruiše izumrle jezike korištenjem zvukova iz jezika koji su nastali na njihovim korijenima.

  Alexandre Bouchard-Cote sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru u Kanadi je sa svojim kolegama razvio algoritam za učenje mašina, koji koristi pravila o tome kako zvuci u riječima mogu varirati kako bi se stekao uvid u najvjerovatnije fonetske promjene koje stoje u bazi odstupanja jezika od njihovih prethodnika.

  Naučnici su počeli rekonstrukciju jezika iz Australije i okolnih grupa ostrva, uključujući jezike sa Fidžija, Havaja i Tonge.

  Sistem je uspješno pravio pretpostavke o tome kako su zvučali drevni jezici sa ovih prostora, a također je identifikovao i zvuke koji su imali najveću vjerovatnoću promjene.

  Kada su rezultati algoritma upoređeni sa nekim ranijim dugogodišnjim istraživanjima naučnika, čak 85 posto pretpostavki je bilo u potpunosti tačno, dok se ostatak razlikovao samo u jednom slovu, prenosi New Scientist.

  Rekonstrukcija starih jezika može otkriti nove detalje o drevnoj historiji ljudi. Naprimjer, otkrivanje kada je riječ koja označava "točak" počela da se mijenja u evropskim jezicima može pomoći u određivanju vremenskog perioda u kojem su naseljeni različiti dijelovi kontinenta.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.