Subota, 30. april/travanj 2016, 09:11 CET

  Popularna nauka

  Algoritam vraća izumrle jezike u život

  Ilustracija
  Ilustracija
  Jezici evoluiraju, baš kao i živa bića. Riječi se mijenjaju, naglasci se pomjeraju i iz starih jezika nastaju novi.

  Prikupljanje podataka o svjetskim jezicima se radi mukotrpnim i dugotrajnim istraživanjima.

  Međutim, sada je kompjuter naučen kako da rekonstruiše izumrle jezike korištenjem zvukova iz jezika koji su nastali na njihovim korijenima.

  Alexandre Bouchard-Cote sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru u Kanadi je sa svojim kolegama razvio algoritam za učenje mašina, koji koristi pravila o tome kako zvuci u riječima mogu varirati kako bi se stekao uvid u najvjerovatnije fonetske promjene koje stoje u bazi odstupanja jezika od njihovih prethodnika.

  Naučnici su počeli rekonstrukciju jezika iz Australije i okolnih grupa ostrva, uključujući jezike sa Fidžija, Havaja i Tonge.

  Sistem je uspješno pravio pretpostavke o tome kako su zvučali drevni jezici sa ovih prostora, a također je identifikovao i zvuke koji su imali najveću vjerovatnoću promjene.

  Kada su rezultati algoritma upoređeni sa nekim ranijim dugogodišnjim istraživanjima naučnika, čak 85 posto pretpostavki je bilo u potpunosti tačno, dok se ostatak razlikovao samo u jednom slovu, prenosi New Scientist.

  Rekonstrukcija starih jezika može otkriti nove detalje o drevnoj historiji ljudi. Naprimjer, otkrivanje kada je riječ koja označava "točak" počela da se mijenja u evropskim jezicima može pomoći u određivanju vremenskog perioda u kojem su naseljeni različiti dijelovi kontinenta.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.