Dostupni linkovi

Vučić na Kosovu: Vlada Srbije nastaviće da pomaže


Premijer Srbije na Kosovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Premijer Srbije na Kosovu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu da ostanu na svojim ognjištima, da ne prodaju svoju imovinu i da će Vlada Srbija nastaviti da ih pomaže. On je naglasio da su sva ministarstva u njegovoj vladi dobila obavezu da rade ne samo za srpske opštine na severu Kosova, već i za sve one koje se nalaze južno od Ibra.

Od srpskih političara u novoj Vladi Kosova zatražio je da rade za svoj narod, te im poručio da slobodno izađu iz te vlade ukoliko su u nju ušli da se obogate, a osiromaše stanovništvo.

Vučić je u sredu posetio Pasjane, Štrpce i Gračanicu, mesta gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Domaćin posete je bio Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo, a u delegaciji su bili ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vučić je u jutarnjim satima otvorio porodilište u Pasjanu, opština Parteš, gde je okupljenima poručio da treba da sačuvaju ognjište i grade budućnost za njihovu decu.

„Zato smo danas ovde. Najviše srpske dece rađa se na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić.

Vučić pored spomenika kralju Milutinu
Vučić pored spomenika kralju Milutinu

Nakon Pasjana, posetili su i Štrpce, a glavni skup je bio u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici gde ga je sačekalo nekoliko hiljada Srba iz svih krajeva Kosova. Pri samom dolasku, Vučić je otkrio i spomenik kralju Milutinu, koji je, kako su i on, ali i srpski političari u Vladi Kosova naveli „prvi spomenik kralju Milutinu u Srbiji“.

Okupljene je za posebni aplauz predsedniku Vlade Srbije zamolio Marko Đurić.

„Dragi Kosovci i Kosovke, molim vas da danas, ovde i ovog časa, najglasnijim aplauzom pozdravimo čoveka koji je inspiracija naše borbe ovde na Kosovu i Metohiji“, kazao je on.

Vučić je okupljenim Srbima rekao da će Srbija njima još više pomagati kako bi se pokazalo da Srbija „ni jedno mesto ne ostavja, ni jedno selo ne zaboravlja“.

„Ja znam da i vi danas osećate i veću snagu, uz sve to koliko teško živite, koliko se mučite. Osećate nad drugačijom politikom, drugačijim odnosom, realinijim, i mudrijim, i ozbiljnijim i odgovornijim. Svakoga danas svoju poziciju činimo čvršćom, jačom i boljom. A ta čvrsta i jača pozicija znači život, znači opstanak i budućnost za našu decu. I ne samo za radna mesta, ne za to da nekog platimo a ništa ne radimo, već za stvarni posao. Ja vas molim da ne prodajete vašu zemlju, da ostanete na vašim ognjištima, mi ćemo vam pomoći koliko možemo. Čuvanjem svojih ognjišta čuvate Kosovo i Metohiju i pokazujete nama koliko volite Srbiju“, kazao je on.

Za srpske političare u Vladi Kosova on je poručio da rade za srpski narod u svim krajevima, te da ako su ušli da se obogatili, a narod osiromašio, on im je poručio da „odmah izađu iz te vlade“.

On je i u Gračanici i u Pasjanu kazao da se sa Albancima želi mir jer to donosi dobro i jednima i drugima.

"Sa našim komšijama Albancima hoćemo da živimo u miru. Ništa im loše ne govorimo. Vidim da su me sačekivali svuda po Kosovu, sa svojim zastavama, neki su psovali neki su pretili i bili još nepristojniji. A naš odgovor treba da bude odgovor civilizovanih i poštenih domaćina, a to je mi sa vama želimo sve u miru da rešavamo, želimo na najbolji mogući način da živimo jedni pored drugih. Ali nemojte da pokušate da nas ponižavate, nemojte da pokušavate da rušite srpski ponos. Mi ništa tuđe nećemo, mi ništa vaše nećemo, samo hoćemo da ostanemo u svojim kućama, u svojim ognjištima, samo hoćemo život i budućnost za srpsku decu na KiM i ništa više od toga. i to je ono što ćemo uspeti da odbranimo", kazao je on.

„Sledeći put kada budem došao ovde, otvaraćemo značajne infrastrukturne projekte, nova odeljenja, donosićemo više kompjutere u škole i uveren sam da ćete moći da vidite bolju budućnost za vašu decu“, poručio je on.

Nakon ovog skupa, Vucić je se po planu susreo sa vladikom Teodosijem, te je posetio konak ovog manastira i sastao se sa predsednicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom i ostalim političarima.

Pre Vučićevog obraćanja okupljenima, upitali smo i posetioce Gračanice šta misle o njegovoj poseti:

Anketa - građani Gračanice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Posetu delegacije iz Srbije Kosovu obezbeđivale su jedinice Policije Kosova, uključujući i one specijalne, a na osnovu plana predviđenog za obezbeđivanje poseta stranih delegacija Kosovu. Prisustvo policije je bilo pojačano u svim mestima kroz koje je prolazila srpska delegacija.

Ministar spoljnih poslova Hashim Thaci kazao je da je poseta delegacije bila unapred odobrena, i da je ona bila humanitarno-verskog karaktera.

XS
SM
MD
LG