Dostupni linkovi

Vučić: Ekstradicija Orića BiH politički motivisana


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka o puštanju Nasera Orića politički motivisana i da je ona "sve samo ne pravična".

Iako je uputio oštre poruke susednim državama, Vučić je naveo da se politika Srbije prema regionu neće promeniti.

"Ima događaja posle kojih ostaje osećaj mučnine i događaja čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u ove druge, mučne, ali i poučne, posebno za nas Srbe. Srbija će i iz ove lekcije izvući svoje pouke, a ta lekcija za nas znači da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora od vas da napravi pobednika", rekao je Vučić.

On je dodao da se, od kada je postupak protiv Orića preuzeo sud u Sarajevu, "taj postupak suštinski ne vodi".

"Mi nemamo iluzija da će taj postupak biti nastavljen", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da se kao predsednik Vlade oseća ponosno jer, kako je naveo, "mi gonimo Srbe zločince, zato što se mi ne stidimo da o tome otvoreno govorimo".

"Zašto drugi to ne smeju, zašto samo govore o zločinima nad svojim narodom. To je pitanje za njih, a ne za nas i u tome vidim budućnost Srbije, i veliku šansu", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da će se "i dalje zalagati za mir i stabilnost u regionu, i da se zbog jednog čoveka neće menjati odnos Srbije prema bošnjačkom narodu"

On je rekao da želi da ode na svako mesto gde su se zločini dogodili i da govori o svakom zločinu otvoreno.

Odluku o tome da će ići u Potočare doneće, kako kaže, uoči obeležavanja godišnjice "između 6. i 9. jula".

Memorijalni centar "Potočari" kod Srebrenice, 2014.
Memorijalni centar "Potočari" kod Srebrenice, 2014.

Naveo je i da njegova "ruka nije prihvaćena" i da je, kada je nudio dogovor i strateške razgovore o budućnosti, dobio "pretnje i poruke da ne dolazi u Srebrenicu jer mu se ne garantuje sigurnost".

"Nisam zbog toga hteo da dođem, hteo sam negde da odem da napravim razliku i povučem crtu između nas i nekih drugih i da bi pokazao ko gleda u budućnost, a ko ne. Sada kažu pušten je Orić, garantujemo ti sigurnost - nemojte da mi garantujete, kao što niste juče", rekao je on.

Upućujući kritike susednim zemljama, Vučić je naveo da će Srbija "svojim radom da pobedi sve ono što joj se nameće svakog dana".

"Ali, to ne znači da ćemo da se plašimo da kažemo svakome u brk ono što jeste i da ćemo da dozvolimo da nam zemlju i narod neko ponižava. I danas sam slušao pridike iz regiona - neka Srbija izračuna. Šta da izračunamo, je l’ hoćete da i mi organizujemo demonstracije ispred jama i da ćutimo. I još da nam držite pridike. A posle toga da ćutimo na vaše pretnje. Evo nećemo. I, šta ćete da radite? Šta ćete da preduzmete to protiv Srbije?", rekao je Vučić.

Ova poruku uputio je hrvatskim vlastima, navodeći da Alojzije Stepinac za Srbiju "nikada neće biti svetac".

"Valjda mislite da treba da se plašim da li ćete da zaustavljate Srbiju na evropskom putu ili ne, da ne smem istinu da vam kažem u lice, da ne reagujem nikada na vaše izjave. Evo ne plašim se da vam kažem istinu u lice - za nas Alojzije Stepinac nije svetac i nikada neće biti. A blago vama kada se ponosite demonstracijama ispred jama, u koje valjda nije stavljeno dovoljno Srba, ne znam šta je u pitanju", naveo je premijer Srbije.

O sastanku u Briselu

Federika Mogerini i Aleksandar Vučić
Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Govoreći o pregovorima u Briselu, kritikovao je vlasti Kosova, navodeći da je sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini dogovoreno da se detalji razgovora ne iznose u javnost.

"Temu mosta na Ibru su izmislili niko ne zna šta kako i odakle, ali valjda im se svideo pritisak na Srbe. Nastavićemo da razgovaramo sa Albancima mada njima naša reč očigledno slabo znači", rekao je Vučić.

On je naveo da je jedina tema razgovora, a da nije na tehničkom nivou, bila energetika.

"Razgovor o eneregetici sam prekinuo čim se videlo da pokušavaju da uzmu srpsku imovinu i da sada kažu da je to pred potpisivanjem. Može, ali ako ja budem smenjen i ako se do tada nađe neko drugi da to uradi. Ja to da potpišem, da to bude imovina Kosova, neću dok sam živ", rekao je Vučić.

Dodao je da njemu "niko ne može da preti, da se pretnji naslušao" i poručio da će ono što može biti dogovoreno, a ono što ne može neće.

Vučić je najavio i veću podršku Beograda Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG