Dostupni linkovi

Alarm u NATO-u nakon drugog ruskog upada u turski zračni prostor


Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, 6. oktobar 2015.
Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, 6. oktobar 2015.

Rusija treba poštovati zračni prostor Turske, upozorio je u utorak glavnik tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, uoči sastanka ministara NATO saveza.

Službena Ankara ponovno je pozvala ruskog ambasadora kako bi mu uručila protest jer su ruski borbreni avioni ponovno prekršili turski zračni prostor.

Turska je objavila da se incident ponovio u nedjelju.

Stoltenberg je izjavio da ruska povreda turskog zračnog prostora “ne liči na nesretni slučaj”, te istaknuo da Moskva nije pružila “bilo kakvo utemeljeno objašnjenje” za incidente koje je okvalificirao kao “neprihvatljive”.

To je neprihvatljivo. Zato sam sazvao poseban sastanak Sjevernoatlanstkog saveza. NATO izražava snažnu solidarnost s Tuskom. Osuđujemo rusku povredu zračnog prostora NATO-a. Pozivam Rusiju da izbjegava eskalaciju tenzija sa saveznicima“, naveo je prvi čovjek Alijanse.

Za prvo kršenje turskog zračnog prostora, Rusija je ustvrdila da je bila "posljedica lošeg vremena".

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov, lakonski je novinarima rekao da u tome što se dogodilo u subotu nema nikakve teorije zavjere.

Moskva kaže da još provjerava podatke o drugom incidentu, ali da u sirijskoj bazi koja se nalazi 30 kilometara od granice s Turskom nema aviona tipa MIG 29, koji je prema turskoj strani ušao uzračni prostor te zemlje.

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu

Turski premijer, Ahmet Davutoglu, jasno je poručio da turska vojska ima jasne instrukcije jer "i kada bi ptica proletjela bila bi presretena". Ipak, otklonio je mogućnost da se radi o tursko-ruskoj krizi, te naglasio da su diplomatski kanali između dvije zemlje otvoreni.

No, ovi incidenti upalili su alarm u sjedištu vojne alijanse u Briselu.

Američki državni tajnik, John Kerry, istaknuo je da je incident mogao imati ozbiljnije posljedice da je Turska reagirala drugačije i oborila ruski avion štiteći svoj zračni prostor.

Poručio je Rusiji da je njihov klijent, Bašar al Asad, treba znati što međunarodna zajednica traži od njega, jer u suprotom jačati će terorizam, sukobe, a postoji i mogućnost popunog razaranja sirijske države.

Uspkros pozivima zapadnih saveznika da se zajednički suprotstave militantima "Islamske države", Rusija nastavlja izvoditi udare, i analitičari ističu da su mete tih napada i druge opozicijske grupe i da je njihov cilj zapravo održati Bašara al Asada na vlasti.

Rusija tvrdi da se slučanji incidenti u zračnom prostoru Turske koriste da bi se krivo predstavile ruske akcije u Siriji. Sirijska državna televizija javlja da su ruski avioni napali područje koje drže militanti u Palmiri i Alepu.

Glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest, kazao je da nema dokaza da je Rusija usmjerila svoje udare po područjima koje drže miltanti "Islamske države", već prema područjima koje kontrolira Asadova opozicija, među kojima možda ima i ekstremista, ali teško da se radi o snagama "Islamske države".

XS
SM
MD
LG