Ponedjeljak, 30. mart/ožujak 2015, 18:14 CET

Bosna i Hercegovina

Banjalučkoj Boski zbog dugova prijeti hipoteka

Robna kuća Boska u centru Banjaluke
Robna kuća Boska u centru Banjaluke
Robna kuća Boska iz Banjaluke nije platila prvu ratu od 2,3 miliona maraka Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske po osnovu emitovanih obveznica. Banka je prošle godine, i pored jasnih upozorenja, javnim novcem kupila gotovo cijelu emisiju rizičnih obveznica za 15 miliona maraka.

Sumnja se da je novac potrošen u privatne svrhe, te da je završio u Beogradu. Inače, u prodaji Boske posredovao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je zajedno sa Miroslavom Miškovićem svečano otvorio ovaj prodati i renovirani objekat, koji je tada potpao pod Miškovićevo carstvo.

Novi detalji oko dugova Boske bacili su potpuno drugačije svjetlo na privatizaciju najveće robne kuće u Banjaluci. Od prodaje srbijanskom konzorciju Delta-Zekstra 2008. godine iz RS-a u Bosku je uloženo pet puta više novca od tri miliona maraka, koliko je privatizacijom dobijeno. Vlasnici Boske prošle godine izvršili su emisiju obveznica da se izmire dugovi prema državi i radnicima.

Od svih banaka, jedino se Investiciono razvojna banka RS zainteresovala, te i pored oštrih upozorenja javnosti, čak i unutar banke, uložila 15 miliona maraka u obveznice, za koje se već danas pokazuje da su nenaplative. Portparol Investiciono razvojne banke Zoran Popović za RSE kaže:

„Ukoliko naše odjeljenje procijeni da u principu za nekih 10, 15 ili 20 dana postoji mogućnost naplate, ne bi se išlo na sudsku tužbu, a ukoliko procijeni da ne vidi mogućnost, onda bi se išlo na sudsku tužbu. Jedna od varijacija sudske tužbe jeste i aktiviranje hipoteke.“

Da stvar bude gora, tek jedan dio novca od 15 miliona maraka dobijenih prodajom obveznica iskorišćen je za izmirenje dugova. Nepoznat iznos iznesen je van granica države, tvrdi urednik portala kapital.ba Siniša Vukelić:

Dragan Đurić, vlasnik Zekstre koja je kupila RK Boska je veliki dio novca prebacio sebi u Beograd. On i sada vrši pritisak na skupštinu akcionara da se ponovo RK Boska - 10. decembra je nova skupština akcionara – zaduži za tri miliona maraka, ali tih tri miliona maraka ne da se vrati drug IRB-u, već da se milion maraka vrati jedan stari kredit, a dva miliona maraka da ponovo završi u Beogradu u vidu pozajmice Đurićevoj kompaniji Zekstra, koja je u velikim finansijskim problemima.“

Entitetski predsjednik Milorad Dodik posredovao je u dogovaranju prodaje Boske Zekstri Dragana Đurića. Danas tvrdi da nije baš upoznat sa trenutnim dešavanjem u toj robnoj kući:

„Primarno je bilo riješiti problem Boske – i ono je riješeno na način kako je riješeno, a sada bi trebalo da održimo tu funkcionalnost, ali to ne znači da neko ne treba da izmiruje svoje obaveze.“

Aktiviranjem hipoteke Boska bi mogla ponovo preći u državno vlasništvo, no time bi se postavilo pitanje odgovornosti za privatizaciju, koja je, umjesto zarade za građane, donijela veće gubitke nego kada je Boska bila javno preduzeće.

Milorad Milojević

rfebl+blic.net

U novinarstvo je ušao sasvim slučajno. Bježeći od matematike. Od 2002. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banje Luke. Paralelno je bio i urednik banjalučkog Radija Balkan. 2004. godine sa grupom kolega osnovao je i Udruženje mladih novinara UMNO Republike Srpske, koje je okupljalo preko 200 novinara. Autor je više projekata saradnje i medijske edukacije mladih u BiH, te edukacije iz novinarstva i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.