Dostupni linkovi

Sud BiH: Pritvor osumnjičenima za terorizam u Švedskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji SIPA-e "Beneluks". Četvorica uhapšenih - Amar Šljivo, Adis Ramić, Enver Džanko i švedski državljanin Osman Abdel Salam se sumnjiče za krivično djelo terorizam, tačnije da su izradili eksplozivnu napravu koja je trebala biti korištena za teroristički akt u Švedskoj.

Sud BiH je odredio pritvor na prijedlog Tužilaštva BiH zbog mogućnosti da bi mogli dovršiti ovo krivično djelo.

„Zatražili smo pritvor zbog opasnosti da bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke i saučesnike, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto. Za prvoosumnjičenog pritvor je zatražen i zbog opasnosti od bjekstva, jer je riječ o državljaninu Švedske, koji bi odlaskom iz Bosne i Hercegovine postao nedostupan pravosudnim institucija BiH“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela terorizma, a prema prikupljenim dokazima, oni su u dogovoru sa drugim osobama na području Švedske i Holandije, za određenu svotu novca, na području BiH konstruisali i nabavili eksplozivne naprave velike razorne moći sa mogućnošću daljinskog aktiviranja.

Osumnjčeni su otkriveni i uhapšeni tokom pokušaja krijumčarenja ekplozivne naprave izvan granica BiH, izjavila je Kristina Jozić, portparolka Agencije za istragu i zaštitu.

„Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju eksplozivne naprave preko graničnog prelaza, koja je pronađena u putničkom motornom vozilu. Dok je jedna osoba, istovremeno, slobode lišena na području Sarajeva“, medijima je saopštila Kristina Jozić, portparloka SIPA-e.

Mediji su ranije objavili, da se u dokumentu koji je Interpol uputio Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH, holandska antiteroristička jedinica saznala da će 2. i 3. marta biti primopredaja eksplozivne naprave koju je naručio holandski državljanin porijeklom iz BiH.

Boris Grubešić
Boris Grubešić

U dopisu Interpola navedeno je i da holandska policija vjeruje da će eksplozivna naprava biti iskorištena za teroristički čin u Švedskoj ili Danskoj. Interpol navodi da je eksplozivnu napravu trebao predati Adis Ramić iz Visokog.

„Tužilaštvo BiH nastavlja istragu za kazneno dijelo terorizma u kojoj surađujemo sa pravosudnim i policijskim organima Nizozemske i Švedske od kojih smo i dobili inicijalne informacije o organiziranoj skupini koja vrši nabavku i izradu eksplozivne naprave , sa mogućnošću izvrešenja terorističkog akta“, objasnio je potrparol Grubešić.

XS
SM
MD
LG