Utorak, 13. oktobar/listopad 2015, 23:21 CET

Svijet

Ajlisiju ukinuta titula azerbejdžanskog nacionalnog pisca

Akram Ajlisli
Akram Ajlisli
Azerbejdžanskom piscu Akramu Ajlisiju u čevrtak je, po nalogu predsjednika  Azerbejdžana Ilhama Alijeva, oduzeta titula „Azerbejdžanski nacionalni pisac“, kao i predsjednička penzija.

Razlog je njegova novela “Kameni snovi“, objavljena u ruskom magazinu “Drujba narodov” prošlog decembra.

U noveli postiji scena u kojoj azerski i turski vojnici ubijaju Jermene 1919. godine u Nakčivian distriktu u Azebejdžanu. Novela takođe govori i o pogromu Jermena u Bakuu i Sumgajitu.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev u odluci od oduzimanju svih državnih počasti piscu navodi:

"Akram Ajlisi je izvrnuo istorijske činjenice o Jermensko-azerbejdžanskom konfliktu, stvarujući nehumanu sliku o Azerima, te uvrijedio Azere protjerane iz Jermenije.“

Sam pisac pozvao je strane amabasade u Azerbejdžanu da reguju na “kampanju moralnog terora koju protiv njega vode predstavnici Vlade i državne TV”.

Većina kritičara poznatog pisca navodi da je “njegova novela jednostrana i da je u njoj trebao da govori i o tome da je jermenska vojska okupirala 20 odsto azerbejdžanske teritorije i ubijala Azere u Jermeniji i Karabahu takođe”.

Istovremeno, posljednjih dana isred kuće Akrama Ajlisija u Bakuu se održavaju protesti.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Druga epizoda - Kiseljaki
X
12.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je druga epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.