Dostupni linkovi

Afere u Crnoj Gori zameo snijeg


Ilustracija
Ilustracija
Ako bi se poslužili asocijacijom na aktuelne vremenske neprilike onda bi mogli da kažemo da u Crnoj Gori ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da se aferama prikriju tragovi. Takav je zaključak i naših sagovornika koji ocjenjuju da vlast, plašeći se posljedica po nju samu, nema političke volje niti unutrašnje snage da krene u rasvjetaljavanje brojnih afera, posebno posljednjih „listing“ i „Telekom“.

Onom narodnom „svaka priča za dva dana" možda se najbolje može ilustrovati to što u Crnoj Gori brojne afere ne samo da nemaju pravosudni epilog već postepeno padaju u zaborav. Da li se isti zaključak može izvesti i za dvije posljednje, onu „listing“ aferu koja je uzdrmala sam vrh aktuelne vlasti i onu „Telekom“ koja vodi do bivših vladinih funkcionera podmićenih u prodaji crnogorske telekomunikacione kompanije još 2005?
Stanko Marić
Stanko Marić

Odgovor za Stanka Marića, predsjednika Senata udruženja crnogorskih pravnika bez dileme je potvrdan.

"Ja sam to i prije više godina rekao, ne otkrivajući toplu vodu da vlast, koja je svojim činjenjem ili nečinjenjem proizvela situacije koje se nazivaju afere, naravno neće učiniti ništa da se to razotkrije. Tako da ja ne očekujem da će se tu bilo šta promijeniti, niti da će ni jedna ta tzv. afera biti istjerana na površinu, da će se doći do istine, da će akteri biti otkriveni i sankcionisani. I ako dalje i ne bude snijega, svaku novu aferu će prekrivati neke druge vremenske ili društvene nepogode", ocjenjuje Marić.

Slično Mariću misli i advokat Veselin Radulović.

"Afera sustiže aferu i čini se da se javnost malo navikla prethodnih godina da se afere ponavljaju i da izostane reakcija nadležnih institucija, prije svih mislim na tužilaštvo. Onda to polako pada u zaborav do eventualno neke nove afere i priča se ponavlja. Meni se čini da crnogorsko tužilaštvo ne raspolaže kapacitetima, ni moralnim, ni stručnim ni profesionalnim da bi bilo koju aferu istjeralo u čistac, odnosno uradilo ono što treba da uradi", kaže Radulović.

Da li će se pronaći odgovorni

Nizu nerasvijetljenih afera krajem prošle i početkom ove godine pridodate su još dvije. Najprije afera "listing" o navodnim telefonskim kontaktima premijera Igora Lukšića i šefa diplomatije Milana Roćena sa narko bosom Darkom Šarićem.

No, osim njihove ekspresne i rezignirane reakcije koja je rezultirala personalnim promjenama na vrhu javne i tajne policije sve se zagubilo na relaciji Uprave policije i specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Potom nas je zadesila afera Telekom koju su razotkrili američki istražni organi, a koja je ukazala da su Dojče Telekom i njegova podružnica Mađjar Telekom sa više od 7 miliona eura potkupili najmanje dva Vladina službenika i sestru advokaticu tada najvišeg vladinog funkcionera. Ustalasala se politička i medijska javnost koja je u pozadini velike afere vidjela navodnu ulogu bivšeg premijera Mila Đukanovića i tu se stalo.

"Ta afera Telekom je otkrivena i to je sve što će biti urađeno barem dok personalni sastav državnog tužilaštva bude ovakav kakav jeste. Nerealno je i teško očekivati da mi do juna imamo neke rezultate. Ono što je za očekivati jeste da se pokuša otvoriti neka manja afera da se neke sitnije ribe procesuiraju", smatra advokat Radulović.

Ipak da li će sve veći pritisak domaće i međunarodne javnosti u susret junskoj odluci Brisela o tome jesmo li spremni za narednu fazu evropskih integracija, imati uticaj da naležni državni organi ozbiljno krenu u rasvjetljavanje nagomilanih afera? Poput Radulovića optimizma nema ni kod Stanka Marića.

"Od toga nema ništa. Naći će se nešto poput ovoga sada slučaja, sa ovim gospodinom oko izdavanja reklamnih panoa", nasmijao se Marić i dodao:

"Naći će oni takvih slučajeva i takvi će biti procesuirani, ali to što direktno doseže do vlasti tu nema nikakve mogućnosti za utvrđivanje odgovornosti. Mogu se fingirati neki postupci, ali od ozbiljnog utvrđivanja odgovornosti neće biti ništa".
XS
SM
MD
LG