Dostupni linkovi

Afera "Kraljičina plaža" ili šta sve Vlada daje investitoru?


Kraljičina plaža
Kraljičina plaža

Namjera Vlade da Kraljičinu plažu izmedju Budve i Bara proda arapskoj Royal Grupi, do sada je od opozicije i dijela nevladinog sektora bila kritikovana zbog prekršenih procedura i protivzakonitog davanja specijalnog statusa budućem rizortu koji bi, zapravo, bio posebno područje kom bi moglo da se pristupi samo uz dozvolu investitora. Sada se, nakon „curenja“ nacrta ugovora, u javnosti čuju optužbe za korupciju.

Nakon što se upoznala sa sadržajem nacrta ugovora Vlade i arapske Royal Group, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je pozvala je Vladu da ovaj akt povuče iz procedure, a Skupštinu da zaštiti javni interes.

Zamjenik izvršnog direktora MANS-a, Dejan Milovac kaže da u toj NVO očekuju od Skupštine da će uspjeti da se odupre pritiscima koji su uobičajeni kada su u pitanju poslovi tog tipa, i ipak uspjeti da ispuni svoju osnovnu funkciju i zaštiti javni interes.

„Odredbe ovog ugovora upućuju na to da se budućim kupcima daju takve privilegije koje nema nijedna kompanija u Crnoj Gori, a u odredjenim dijelovima se čak suspenduju i postojeći zakoni. Smatramo da takav nacrt ugovora nije moguće dobiti, a da neko u Vladi, odnosno, Demokratskoj partiji socijalista nije bio korumpiran. MANS će, svakako, nastaviti da prati dešavanja u vezi sa ovim ugovorom, a od tužioca ćemo zahtijevati da se aktivno uključi u proces da ne bismo imali još jedan ugovor kao što je bio onaj za podgorički Kombinat aluminijuma i koji će napraviti štetu za gradjane Crne Gore i crnogorski budžet.“

U MANS-u kažu da se Vlada ugovorom sa arapskom Royal Group u potpunosti odriče upravljanja dijelom svoje teritorije, odnosno, da datim ustupcima Vlada investitoru obezbjeđuje da lokacija na Dubovici postoji unutar Crne Gore kao poseban entitet u kome nije dozvoljen pristup svima, već samo onima koga odabere investitor i gdje važe drugačiji propisi u odnosu na ostatak crnogorske teritorije.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, odbacuju optužbe za korupciju.

Član skupštinskog Odbora za antikorupciju i funkcioner DPS-a, Obrad Mišo Stanišić kaže:

„Ja samo mogu da kažem – što god Vlada krene da radi MANS to proglašava korupcionaškim poslom, a u posao se još nije ni ušlo. Prema tome, te MANS-ove percepcije su, zaista, prevršile svaku mjeru, a ja mislim da je to cilj MANS-a, da treba stati na put svemu dobrom što se u Crnoj Gori radi.“

Ugovorom je, navodno, osim što će području Kraljičine plaže, ako pripadne Royal Grupi, moći da se pristupi samo sa njihovom dozvolom, Vlada garantovala, čak, i da neće usvajati ili mijenjati propise čija primjena može ugroziti interese investitora, odnosno, usvajanje zakona, propisa i planova koje kupac smatra prihvatljivim.

Pored toga, Vlada se obavezala da usvoji urbanističke planove koji će takodje u potpunosti odgovarati projektima i zahtjevima investitora.

Investitoru je garantovano i da Vlada ili opštine na čijoj se teritoriji budući rizort nalazi, nikada neće vršiti eksproprijaciju tog zemljišta, što u prevodu znači da privatni interes na toj lokaciji ima prednost u odnosu na državni, odnosno, javni interes.

Da li aranžman koji predlaže Vlada ostavlja prostor za sumnje na korupciju?

„Vladin aranžman sa stranim investitorom u vezi sa Kraljičinom plažom u Dubovici, prema onome što sam čuo, nije u interesu Crne Gore i njenih gradjana. To je, očigledno, u interesu tog investitora i nekoga iz Vlade ko mu obezbjedjuje takve uslove i podršku da jednostavno može da radi šta hoće, odnosno, da mu mi garantujemo da mu nikad ništa nećemo mijenjati. Ja razumijem investitora da želi da se obezbijedi, ali ne razumijem ovu državu da je spremna na takve uslove i takve ustupke i tu nema mjesta ocjenama da se radi o neznanju. Sada sumnjam na korupciju, ali to treba dokazati. Ipak, veoma sumnjam da se radi o koruptivnim radnjama“, zaključuje nezavisni poslanik, Mladen Bojanić.

XS
SM
MD
LG