Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 08:09 CET

  Crna Gora

  Uslovi za Evropsku uniju su i za NATO

  Zgrada Vlade Crne GoreZgrada Vlade Crne Gore
  x
  Zgrada Vlade Crne Gore
  Zgrada Vlade Crne Gore
  Nakon što je Crna Gora prošle nedjelje dobila preporuku za kandidaturu za članstvo u evropskoj Uniji i set uslova prema kojima treba da poboljša vladavinu prava, pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, depolitizuje institucije – postavlja se pitanje da li uslovi za pristupanje evropskoj Uniji važe i za pristupanje Crne Gore NATO savezu.

  Crna Gora će morati da poradi na ispunjavanju šest zahtjeva Evropske Unije, koji se odnose na pojačanu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, depolitizaciju pravosuđa i državnih institucija, te na vladavinu prava i slobodu medija – ne samo zbog napretka u pristupu evropskoj Uniji već i na putu ka NATO-u.

  I ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen istakao je bliskost ovih procesa.

  "To su dva potpuno paralelena procesa. Vi znate da je pred nama u narednoj godini veliki posao. Dobili smo sedam dodatnih uslova koje moramo završiti kako bi, nadam se, prešli u narednu fazu otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom a to će u velikoj mjeri olakšati i naše obaveze na putu ka članstvu u NATO," rekao je Roćen.

  Ministar inostranih poslova Slovačke Mikloš Džurinda podsjetio je koje sve uslove Crna Gora treba da ispuni na putu ka avroatlantskim integracijama apostrofirajući bliskost uslova Evropske unije i NATO-a.

  "Između NATO i EU postoji veoma snažna veza. Ja vjerujem da ukoliko Crna Gora obavi svoj domaći zadatak u svim oblastima, da stvori prostor za slobodne medije, za nezavisno pravosuđe , prostor za borbu protiv korupcije, onda će Crna Gora postići najbolje za oba ta pravca, aspiracije za članstvo u EU i NATO," rekao je Džurinda.

  I ranije je Crnoj Gori jasno poručivano da mora pojačati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala ukoliko želi u NATO.

  Američka administracija je jasno preko doskorašnjeg ambasadora Roderika Mura poručila „NATO ne želi da primi u članstvo države koje imaju slabe demokratske institucije, koje su ranjive korupcijom ili organizovanim kriminalom, ili koje nemaju šta da doprinesu aktivnostima Alijanse”.
   
  Prema riječima vojno-politickog analitičara Blagoja Grahovca uslovi za priključenje Evropskoj Uniji i NATO-u u su kompatibilni. On kaže da su uslovi koje je potrebno ispuniti za pristupanje NATO alijansi možda i strožiji, zato što se ta političko-vojna organizacija suočava sa većim izazovima, zbog čega su NATO-u potrebne zemlje sa stabilnim institucijama.

  "Sistem vrijednosti koji je u EU i sistem vrijednosti koji važi za NATO su kompatibilni. Potpune su iluzije ukoliko neko očekuje da će na nekoj vojnoj ili disciplinovanoj, da kažem stereotipnom, na robusnom sanju duha ući u NATO, on se vara. Potrebna je demokratska misao, demokratske institucije koje će garantovati građanima da su zaštićeni i slobodni.Dakle, potpuno su identični principi ulaska u EU i NATO. Čak su u NATO češće agilni da takve upite postavljaju nego što su u EU jer je NATO institucija koja se bavi i rizičnim poslovima i onda ako negdje ne funkcioniše taj pravni sistem onda se taj rizik dodatno uvećava," rekao je Grahovac.

  Generalni sekretar Euro-atlantskog kluba Crne Gore Savo Kentera vjeruje da će naredni period biti od presudnog značaja u kojem Crna Gora treba da dokaže i NATO-u da je sposobna da ispuni standarde i uslove koji su zacrtani u stavu Evropske komisije:

  "NATO ne želi u svom sastavu zemlju koja nema minimum demokratije koji je potreban , gdje ne postoji vladavina prava i gdje ne funkcionišu institucije sistema. To je ono na čemu se definitno mora raditi u narednom periodu i ja iskreno vjerujem da će naredni period biti za Crnu Goru od presudnog značaja , upravo da bi se ljudi iz EU i NATO uvjerili da Crna Gora ispunjava te uslove, odnosno da će ih ispuniti kako bi u jednom trenutku postala članica Alijanse," rekao je Kentera.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Argus ( esse ) Grad: Budva , Target
  17.11.2010 21:37
  DISPERZIJA AMERICKE KRIVICE I META


  Niko,jos, u svijetu nije dao opsteprihvacenu definiciju terorizma. Svak je, iz svog ugla i svoje politicko-socijalne dioptrije, davao svoju definiciju. Ipak, najblize istini, bi bila: Nastavak borbe vanpolitickim sredstvima - u ocaju !
  Zasto, ovo, navodim , kao uvod ? Stoga sto je NATO pakt reprezent i stvoritelj (istovremeno) svjetskog terorizama. Istina, prvi preteca, bila je imperija Velike Britanije, sa svojom odvratnom nasilnickom kolonijalnom politikom. ( No, ne cini se njima tako, vec u Enciklopediji Britanica, kazu da su donosili "civilizaciju ?!).
  Amerikom vlada Vojnoindustrijski kompleks. Geslo: Proizvoditi ratna sredstva-ili umrijeti ! Da bi proizvodio - treba ratovati, i potrositi ta sredstva. Zato, treba stvoriti ratove. I naci neprijatelje. Ako ih, po prirodi, nema- treba ih stvoriti. Zato je idealan "Svjetski terorizam", nocna mora poreskih obveznika, kojima ce teroristi da "uniste americki nacin zivota"?! ( krkanje hamburgera, gledanje TV uz tovljenje kikirikijem na fotelji, golf i Koka-kolu). Amerika je pred ultimatumom vremena: Ratovati lili umrijeti ! Cijela njena privredna i naucna infrastruktura i doktrina, uopste, bila je usmjerena na "buduci rat sa komunistima". Padom komunizma, nasli su se u velikoj klopci ! Prestruktuiranje privrednog i sveukupnog naucnog sistema - nije islo.
  Treba se sjetiti, da je upravo Americka administracija STVORILA Bin Ladena, obucavala ga dvije godine u Kaliforniji u elitnim skolama ( radi borbe u Avganistanu). Kome je, danas, najpotrebniji Bin Laden? Americi, dakako ! Kao glavni alibi, sto tjera sav svijet da arci pare za obuke protiv nekakvih terorista ! Kao alibi za postojanje NATO pakta - poslije raspada Varsavskog ugovora !

  Sad, SAD je dosla u situaciju da mora vrsiti DISPERZIJU krivice, tj. DISPERZIJU META za osvetu, od strane terorista. Zato, ona, zeli uvuci sto veci broj zemalja u NATO ! Da, malo, puca i po njihovim glavama, sto dalje od svojih granica ! Ako je, ikako, moguce, po Balkanu i EU !!

  Stoga, onaj Predsjednik, koji potpise sporazum o ulasku svoje zemlje u NATO je - zlocinac i, svakako, terorista,protiv sopstvenog naroda !!

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Van iz pakta
  17.11.2010 10:58
  Čitam ovo i sve se pitam: Hoće li nas građane iko pitati hoćemo li mi uopšte u NATO pakt? Ko je režim ovlastio da nas vuku tamo gde nećemo?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.