Dostupni linkovi

Najbolje hrvatske domene su još uvijek slobodne


Lako pamtljive hrvatske domene sa tri ili četiri znaka uglavnom su slobodne i dostupne za registraciju, dok su one sa nastavkom .com, .net i .org, sastavljene od tri ili četiri znaka odavno sve zauzete.

Prema podacima internetskog servisa za napredno pretraživanje hrvatskih domena WhoisHR (whois.com.hr) većina kvalitetnih hrvatskih domena sa nastavkom ".hr" slobodna je za registraciju.


Rezultati analize više od 50 tisuća ".hr" domena pokazuju kako je za domene sastavljene od tri znaka moguće iskombinirati preko 47 tisuća različitih imena, a trenutno ih je registrirano samo 5.1% odnosno nešto više od 2450 domena.

Slična situacija je i sa ".hr" domenama koje se sastoje od četiri znaka kojih je registrirano 0.15%, odnosno oko 2700 domena od mogućih milijun i sedamsto tisuća. Kod domena sa pet znakova moguće je iskombinirati više od 65 milijuna imena, a zauzeto ih je manje od 0.01%.


Ovakvo stanje na tržištu ".hr" domena ukazuje da postoji još dosta dobrih prilika za sve kojima je ime domene važno za promoviranje proizvoda i usluga ili za one koji kompletno poslovanje namjeravaju temeljiti na Internetu.


"S obzirom da se mjesečno u Hrvatskoj registrira oko 650 novih hr domena nema bojazni da će u narednih nekoliko godina i dalje biti veliki broj slobodnih domena dobrog, kratkog naziva."
izjavio je Gordan Orlić, voditelj Grejpovog projekta WhoisHR.

Iako domene sa nastavkom ".hr" mogu registrirati samo tvrtke, obrti, fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i udruge razlog za tako slabu iskorištenost kvalitetnih imena ne leži u malom broju pravnih osoba u Hrvatskoj već najčešće u nespretnom i lošem odabiru imena te nepoznavanju svih mogućnosti prilikom registriranja domene. Naziv domene trebao bi biti kratak, lako pamtljiv te ako je moguće takav da što preciznije upućuje na sadržaj stranice.


O servisu WhoisHR

WhoisHR je prvi servis za napredno pretraživanje HR domenskog prostora. Njegova posebnost leži u mogućnosti naprednog pretraživanja domena po parametrima poput: korisnika domene, adrese korisnika, datuma registracije domene, servera, name servera ili primjerice hosting tvrtke. Prvi je projekt takve vrste u Hrvatskoj i namijenjen je tvrtkama čije su glavne djelatnosti web hosting, prodaja domena, web design i web development, te svim ostalim korisnicima koji imaju potrebu za detaljnim tehničkim informacijama o hrvatskim domenama. WhoisHR pruža i uvid u kvalitetu usluga koje pružaju hosting tvrtke u Hrvatskoj pomoću top ljestvice hosting tvrtki koju kreiraju korisnici.
XS
SM
MD
LG