Dostupni linkovi

Štancovanje doktorata na Megatrendu


Univerzitet Megatrend
Univerzitet Megatrend
Na Internetu je pokrenuta peticija koju potpisuju naučni radnici sa zahtevom da se formira akademska komisija koja bi analizirala doktorsku disertaciju ministra Nebojše Stefanovića.

Takodje se zahteva da se preispita akreditacija Megatrend univerziteta naročito za dodeljivanja doktorskih zvanja. Peticiju je do sada potpisalo 1.100 naučnika iz zemlje i inostranstva.

Podsetimo, tema otvorena na sajtu Peščanika o sumnjivim doktoratima, najpre ministra Nebojše Stefanovića, a zatim i njegovog mentora rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića, prelila se u druge medije i otvorila najpre debatu o pokušaju cenzure obaranjem pomenutog sajta. Iza ovih afera krije se medjutim još jedna važna društvena tema, a to je fabrikovanje diploma i zvanja u Srbiji.

Naši sagovornici kažu da je javna tajna štancovanje diploma i zvanja za manje ili veće sume novca ili drugih dogovorenih protivusluga.
Žarko Korać
Žarko Korać
Javna je tajna takođe da su pojedini privatni fakulteti ili univerziteti utočište za partijske kadrove odredjenih profila, kaže dr Žarko Korać, penzionisani profesor Beogradskog univerziteta.

Naravno da je Megatrend, njegov rektor i praktično osnivač i vlasnik Mića Jovanović to nikad nije krio, uvek bio uzdanica Socijalističke partije Srbije, da je taj ogromni univerzitet i napravljen za to da bi se napravio jedan zatvoreni krug. Vi imate pare i za te pare dobijate diplome, doktorate i magistrature. To je prešlo sve granice, razne pevačice imaju danas doktorate koje su polupismene, što je komično. To je jasno iz svakog intervjua koji one daju. Platite to, onda ti ljudi koji imaju ta zvanja, napreduju u karijeri i vama pomažu da se taj univerzitet širi dalje. Verovatno tu ima i pranja novca. Vi ste u stvari napravili preduzeće unutar vlasti koje onako kako su nekad proizvodile cipele i televizori, tako se sad ovde proizvode titule i diplome. Da bi onda vi mogli da napredujete u karijeri, a kada napredujete, onda zaštitite onoga koji vam je to dao i imate jedan zatvoreni krug.”, podvlači Žarko Korać
.
Profesorka u penziji Vesna Rakić Vodinelić pojašnjava:

Sam profesor Jovanović je, onako sa priličnim zadovoljstvom i oduševljenjem pričao da su mnogi istaknuti članovi, ne samo Srpske napredne stranke nego i Socijalističke partije Srbije kod njih stekli ozbiljna naučna zvanja, i da su zaposleni na tom univerzitetu. Dakle, on o tome otvoreno govori.”, podseća Vesna Rakić Vodinelić.

Podsetimo, najpre je objavljeno da doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića vrvi od plagijata. Tu tvrdnju su potpisali dr Uglješa Grušić (docent/lecturer, Univerzitet u Notingemu), dr Branislav Radeljić (vanredni profesor/senior lecturer, Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka).

Zatim se pojavio tekst dvoje akademaca iz Velike Britanije koji tvrde da rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović nije, kako piše u njegovoj biografiji, doktorirao na uglednoj Londonskoj školi ekonomije.

Dva autora, dr Marko Milanović, docent (a od avgusta ove godine vanredni profesor) na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu i dr Miljana Radivojević, post-doktorand na Institutu za Arheologiju Univerzitetskog koledža London razgovarali su sa navodnim Jovanovićevim mentorom, čuvenim profesorom Stivenom Vudom koji je potvrdio da je Jovanović podneo nacrt doktorata, ali da ga nikada nije odbranio, dakle, da nije doktorirao na tom univerzitetu. Profesorka u penziji Vesna Rakić Vodinelić:

Čini mi se da je to jedan stravičan mutljag. Doktor Jovanović, koji kaže da je odbranio doktorat i u Mariboru. Jedan doktorat mu je dovoljan da bude profesor. Stvarno ne znam čemu odbrana dva doktorata?”, pita se Vesna Rakić Vodinelić.

To nije osporavanje doktorata, nego je potpuno dokazano da je lagao kada je rekao da je doktorirao kod profesora u Londonu. Sada se stvarno postavlja pitanje kako takav čovek može i dalje da se pojavljuje u akademskoj zajednici?”, kaže dr Žarko Korać i upozorava na posledice ovakvih afera:

A posledica će biti diskreditacija svakog studenta koji je diplomirao, magistrirao ili doktorirao na Megatrend univerzitetu, što takođe nije pravedno.”, smatra Korać.

Mediji beleže da je na Megatrend univerzitetu, koji je u centru najnovijih afera sa osporavanim doktorskim zvanjima, jedna od profesorki na Fakultetu za medije od nedavno doktorka Snežana Berić, poznatija u svetu zabave kao Ekstra Nena, da su čudni likovi medju onima koji su dobili zvanje počasnog doktora nauka poput bivšeg libijskog vodje Moamera Gadafija, ili bivšeg koloritnog SPS ministra Milutina Mrkonjića, ili francuskog modnog kreatora Pjera Kardena....

Vesna Rakić Vodinelić
Vesna Rakić Vodinelić
Vesna Rakić Vodinelić, penzionisana profesorka privatnog Union univerziteta na kome je radila nakon što je u jednoj ideološkoj čistki na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta krajem 90-ih godina dobila otkaz, podseća da u Srbiji zapravo nikada nije izvedena do kraja bolonjska reforma:

Ideja je bila da svi fakulteti bez obzira kada su osnovani prođu kroz proces akreditacije, da se taj proces obnavlja svakih 5 godina”, kaže ona dodajući da se ta pravila u Srbiji ne poštuju.

Taj proces je tekao aljkavo, relativno neorganizovano i po principu “ja tebi ti meni” po nekoj vrsti koruptivnog principa.”, ocenjuje profesorka Vodinelić.

Dr Žarko Korać smatra da je na potezu država:

S tim da se, u slučaju da se dokažu velike zloupotrebe zatvore odgovarajuće visokoškolske institucije, da se ponište doktorati i diplome. A želim samo da podsetim da se ovde ljudima ne oduzima imovina i ne seče im se glava, ne idu na vešala, nego im se samo oduzima nešto što je nelegalno stečeno, a to su akademska zvanja.”, zaključuje Korać.

Država, naravno, ima instrumente da spreči urušavanje valinosti akademskih titula, ali da li ima političku volju? Jer univerziteti su svih ovih burnih decenija bili deo partijskog plena, ideološka podobnost kao kriterijum preživeo je na Balkanu pad Berlinskog zida.
XS
SM
MD
LG