Dostupni linkovi

Crna Gora: Napad eksplozivom na novinara nastavak ustaljene prakse


Tufik Softić
Tufik Softić
Da je baviti se istraživačkim novinarstvom u Crnoj Gori vrlo opasno pokazuju brojni kontinuirani napadi na novinare koji pišu o organizovanom kriminalu i vezama ljudi sa one strane zakona sa strukturama u vlasti.

Nakon što je prije šest godina brutalno pretučen ispred svoje kuće u Berana, novinaru „Vijesti“ Tufiku Softiću je u nedjelju uveče na isto mjesto bačena bomba. Eksploziv, koji su nepoznate osobe bacile, pao je nepunih 70 santimetara od Softićevog automobila.

Softić kaže da su nakon neprospavane noći za njega i njegovu prodicu jutro i policijsko vještačenje mjesta eksplozije donijeli dodatni razlog za strah.

U izjavi za RSE pojašnjava i zašto:

„Sinoć je bila jedna nezvanična varijanta da je u pitanju šok bomba i da je u pitanju vjerovatno pokušaj zaplašivanja. Međutim, vještačenje koje je završeno prije nekih pola sata pokazalo je nešto sasvim drugo,nešto mnogo ozbiljnije. Nije u pitanju šok bomba nego vrlo razoran trotil koji je napravio krater od 17 santimetara. Trotil nije srećom otišao pod auto i srećom nikoga nije bilo u autu. Ja sam 15 minuta prije toga parkirao automobil na to mjesto. To je praktično isto ono mjesto gdje se dogodio napad iz 2007. godine. To je jedna teška neprijatnost i dodatno uznemirenje za mene i moju porodicu.“

Softić nam je potvrdio da ga je u međuvremenu telefonom pozvao ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević koji se lično interesova za slučaj koji se dogodio.

Savjetnica za odnose sa javnošću Uprave policije Tamara Popović rekla je Vijestima da službenici Centra bezbjednosti Berane u saradnji sa Tužilaštvom, preduzimaju sve aktivnosti u cilju rasvjetljavanja tog događaja.

Tufik Softić je prije šest godina brutalno pretučen ispred svoje kuće u Beranama. Tada su ga dva maskirana napadača u klasičnoj sačekuši udarali palicama po glavi, nanijevši mu teške tjelesne povrede. Osobe koje su tada napale i brutalno pretukle Softića, nikada nijesu izvedene pred lice pravde.

Prije tog napada Softić je dobijao prijetnje zbog tekstova o kriminalu i kriminalnim grupama sa sjevera Crne Gore.

Za Softića sinoćnja eksplozija samo je nastavak onoga što mu se dogodilo prije gotovo šest godina. Neotkrivanje počinilaca i nalogodavaca tog napad i najnovija eksplozija pred vratima porodične kuće za njega su dokaz da ne može da ne može da se uzda da će on i njegova porodica biti zaštićeni od eventualnih budućih napada

„Ovo što se sinoć dogodilo za mene nema nikakve dileme da je to nastavak te priče. Iz kojih krugova je tada to došlo ja sam znao ali ovoga puta ne znam, samo mogu da naslućujem. Naravno da se posle ovoga doza nesigurnosti povećala, kao i briga za svoju porodicu i djecu, prije svega.“

Napadi na novinare matrica ponašanja

Najnoviji napad na novinara Tufika Softića samo je posljedica nečinjenja države, nedostatka volje da se počinioci privedu pravdi, kaže za naš program pravni zastupnik lista Vijesti u nekoliko slučajeva napada na njihove novinare i imovinu, Branislav Lutovac:

„Napadi na novinare poprimaju oblike matrice ponašanja, što je krajnje nedopustivo. Mora ova država konačno da da rezultate u istrazi ovako podmuklih i veoma opasnih napada na novinare i ugrožavanja njihovih života. Sada imamo eksploziv koji se koristi i u vojne svrhe što znači da se radi o nekim profesionalcima, a ne amaterima. Znači, u nekom centru postoje dirigovani napadi na slobodu izražavanja, što svima nama šteti i što nas neće odvesti na pravi demokratski put sve do onoga trenutka dok se u najkraćem roku ne pronađu izvršioci tako teških krivičnih djela.“

Slobodni novinar Duško Vuković skeptičan je da će država konačno početi da otkriva napadače na novinare:

Duško Vuković
Duško Vuković
„Ja bih naravno volio da se to dogodi ali se bojim da se neće dogoditi upravo zato što mislim da napadi na novinare i sva kultura nasilja i takvog načina rješavanja problema u društvu je duboko ukorijenjena. Mislim da bi pronalaženje nasilnika u nekim ranijim slučajevima, pa i u slučaju kolege Tufika Softića da bi destimulisalo one koji pribjegavaju nasilju. Ovako, ako se ne pronalaze, ako se ne radi ništa da se oni identifikuju i kazne onda to šalje ohrabrujuću poruku za one koji nekome žele da pošalju poruku nekome da ne piše o njima, da se ne bavi njima, da ne smije čačkati tamo gdje njima ne odgovara.“

U nedjeljniku Monitor, za koji Softić takođe piše najoštrije osuđuju sinoćni napad i traže da se taj slučaj što prije rasvijetli. Sigurni smo da je bomba koja je eksplodirala pred njegovom kućom, u kojoj su bila Softićeva djeca i supruga, još jedno upozorenje da on treba da prestane da se bavi poslom koji obavlja poštujući najviše etičke i profesionalne standarde, navodi se u saopštenju Monitora

Povodom najnovijeg napada na Softića iz CGO poručili su da država mora pokazati vidljive i uvjerljive rezultate u vođenju istraga o brojnim nerazjašnjenih napada na novinare koji su se u svom radu bavili i najvećim preprekama Crne Gore na putu ka EU, poput korupcije i organizovanog kriminala.

Iz Centra navode i da je nekažnjivost zločina nad novinarima, ali i slobodom izražavanja uopšte, velika prepreka daljem razvoju istraživačkog i profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG